Λ. Λασκαρίδης : «…Πορευόμαστε με τα πάντοτε επίκαιρα οράματα της εξέγερσης…»

Η δήλωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καλλιθέα Τώρα» και αντιδήμαρχου Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η εφετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την πιο δύσκολη περίοδο από την εξέγερση του 1973 κι έπειτα.

Για άλλους, βεβαίως, λόγους, από τότε βρίσκονται όλα σε καθεστώς απαγόρευσης.

Κι αν όλοι, σχεδόν, κατανοούμε ότι ο εορτασμός της επετείου και η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα κεκτημένα των προηγουμένων ετών, προκαλεί φρίκη η -κατ’ εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη- απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για «την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα».

Εκ των πραγμάτων, η μνήμη λειτουργεί συνειρμικά με την περίοδο της δικτατορίας, ακόμα και με τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται.

Δεν δύναται η εξουσία ν’ αποφασίζει ερήμην κομμάτων και φορέων.

Εν μέσω πανδημίας, η πραγματοποίηση της καθιερωμένης πορείας της 17ης Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να γίνει, όπως την περίοδο 1975-2019 (διότι και το 1974 είχε απαγορευτεί για ακατανόητους λόγους) αλλά έπρεπε να συναποφασιστεί ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό.

Είναι σαφές ότι οι δρόμοι της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, στις σημερινές ασφυκτικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να υποδεχτούν 10.000, 20.000… 50.000 μαζικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών.

Αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το εξόφθαλμο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του 2020, υπάρχει μεγάλη και στοιχειώδης διαφορά.

Ο Δήμος Καλλιθέας, ο οποίος ξεκίνησε μόλις πέρσι τον επίσημο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην πόλη, ετοίμαζε και για φέτος μια μεγάλη εκδήλωση με την προβολή ταινίας που αποτέλεσε σταθμό στην καταγραφή των γεγονότων του αντιδικτατορικού αγώνα και με ομιλίες πρωταγωνιστών της εποχής. Λόγω των εκτάκτων υγειονομικών μέτρων, τα οποία τον βρίσκουν απολύτως σύμφωνο, η εκδήλωση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Πορευόμαστε με τα πάντοτε επίκαιρα οράματα της εξέγερσης, πρεσβεύοντας στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στη θωράκιση των θεσμών της και προετοιμάζουμε σειρά ανοικτών εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Comments are closed.