Λ. Αυγενάκης: Η διοίκηση της ΕΙΟ ανήκει στη μειοψηφία της αθλητικής κοινότητας… Νέο αθλητικό Ν/Σ

0
658

Τις πολλαπλές πρωτοβουλίες και τις δράσεις που λαμβάνονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής, αλλά και κάθε άλλους είδους βίας και κατάχρησης εξουσίας, απαρίθμησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έγινε δέκτης επίσημων αιτημάτων για την παύση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν (παύση χρηματοδότησης με απόφασή του, οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και αίτημά του για έλεγχο υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» από τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ) και ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία για την «ανησυχία» και «απογοήτευση» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, η οποία θα ασχοληθεί άμεσα με το ελληνικό ζήτημα.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης τόνισε και το πώς η εξελισσόμενη εδώ και 18 μήνες αθλητική μεταρρύθμιση, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά, οδηγεί στην ανάπτυξη, με την πάταξη των χρόνιων παθογενειών.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη στήριξη της αθλητικής οικογένειας και την εξυγίανση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον χώρο του αθλητισμού.

Ευτυχώς για τα παιδιά μας και τον υγιή αθλητισμό κλείσαμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες και δεν κάναμε πίσω. Αντίθετα, προχωράμε ακάθεκτοι, με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας και εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθεί στη διαβούλευση η συνέχεια της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έμοιαζαν γιγάντια, αλλά που με την συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων θα επιλυθούν.

Το Νέο Νομοσχέδιο σε διαβούλευση 

Το νομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα ανέβει στη διαβούλευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για: 

Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ

* Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).

* Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου 

* Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών

* Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ»

* Τροποποιήσεις αναφορικά με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των ερασιτεχνικών σωματείων.

Ετοιμάζουμε καμπάνια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βία στον αθλητισμό.


Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία:

Σχετικά με το ερώτημα για την στάση της Πολιτείας απέναντι στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα, ότι προκαλεί θλίψη μια Ομοσπονδία, που το άθλημά της έχει φέρει διακρίσεις στη χώρα μας και έχει αναδείξει κορυφαίες προσωπικότητες που μας έχουν κάνει υπερήφανους,  να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.

Βέβαια δεν μας προκάλεσε εντύπωση η αντίδραση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η διοίκησή της, ανήκει στη μειοψηφία της αθλητικής κοινότητας, που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι και ότι κανένας δεν πρόκειται να τους αγγίξει. 
Για κακή τύχη τόσο αυτών των προσώπων, όσο και όλων εκείνων που θεωρούσαν ότι θα δρούσαν ανενόχλητοι, βρέθηκε μπροστά τους μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να θέσει τέλος στην αυθαιρεσία και να φέρει φρέσκο οξυγόνο ανανέωσης στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών.

Και όπως αποδείχτηκε από την ανακοίνωση δεκάδων ιστιοπλοϊκών σωματείων της χώρας, με την οποία ζητούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, οι πολλοί, το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας, είναι υπέρ της αθλητικής μεταρρύθμισης, υπέρ της κατάργησης των «ισόβιων μελών» των ΔΣ των Ομοσπονδιών.

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Τόμας Μπαχ, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, για τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ελληνική πολιτεία και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το ευαίσθητο θέμα της Σοφίας Μπεκατώρου, ακολουθώντας τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη.

Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας

Οι καταγγελίες των αθλητών και οι θλιβεροί χειρισμοί της υπόθεσης από την ηγεσία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, έχουν λάβει διαστάσεις που ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, κ. Ντέιβιντ Γκράχαμ, με ενημέρωσε ότι έλαβε αναλυτική επιστολή από τους Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας, με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή του.

Περιττό να σας πω ότι εισέπραξα την έντονη ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα. 
Αν κάτι μας χαρακτηρίζει όμως ως Κυβέρνηση, είναι οι υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζουμε με όλους τους διεθνείς φορείς. Είναι αυτονόητο ότι συμφωνήσαμε ήδη να υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, όσο και με την αθλητική κοινότητα της χώρας μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην ελληνική ιστιοπλοΐα. 
Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να εξετάσει τις πιθανές κυρώσεις και τις άμεσες ενέργειές τους. 

Άμεσες ενέργειες της Πολιτείας

Επίσης, σας ενημερώνω, ότι πριν λίγες μέρες με δική μου απόφαση, ανεστάλη οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας, δεδομένων των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη και στις Υπηρεσίες μας.

Και αυτό δεν το ξεκινήσαμε τώρα! 
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας στον χώρο του αθλητισμού. Το ένα μέρος είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε, και σας ανέφερα πριν, το άλλο είναι η διενέργεια ελέγχων.    

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε Ομοσπονδίες (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης) και σε Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Παράλληλα, με επιστολή προς την Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, ζήτησα την διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ.     


Πρόληψη γεγονότων παρενόχλησης και βίας στον αθλητισμό:  

Το θέμα της παρενόχλησης και της κακοποίησης, ιδίως των παιδιών, και στον τομέα του αθλητισμού αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. 
Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει για αποσπασματικές περιπτώσεις, μετά από καταγγελία των ίδιων των αθλητών και, μάλιστα, συνήθως, αρκετά χρόνια μετά και μετά την ενηλικίωση των θυμάτων. 
Άλλωστε, αυτό συμβαίνει και με τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες μέρες.

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της προστασίας των παιδιών και των ενηλίκων στον αθλητισμό. Ένα θέμα, το οποίο χρήζει προσεκτικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης και, φυσικά, ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με συνέπεια.

Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το χώρο αυτό πιο καθαρό, πιο φωτεινό, πιο χαρούμενο, ικανό να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα παιδιά, ικανό να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να εξελίσσονται στην αθλητική οικογένεια.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να τηρήσουμε το μέτρο. Ζητάμε από τον κόσμο και την αθλητική οικογένεια να κρατήσουμε μια ισορροπία. Τα άκρα ποτέ δεν ωφέλησαν. Υπάρχουν διοικήσεις μακροχρόνιες, τόσο σε σωματεία όσο και σε ομοσπονδίες, που έχουν πραγματικά προσφέρει σημαντικό έργο. Ας μην γενικεύσουμε την κατάσταση.

Comments are closed.