Λόρδος Baden Powell: Ο οραματιστής του Προσκοπισμού

0
256

Σαν σήμερα το 1941 ο ιδρυτής της παγκόσμιας προσκοπικής κίνησης Λόρδος Baden Powell, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ωστόσο ένα τεράστιο όραμα που δεν είναι άλλο από τον Προσκοπισμό.

Ο ίδιος όταν ακόμη υπηρετούσε ως ίλαρχος στον αγγλικό στρατό, στην Ινδία το 1884, αντιλήφθηκε ότι η εκπαίδευση των στρατιωτών του χώλαινε, λόγω της κακής στρατιωτικής διαπαιδαγώγησης.

Ασχολήθηκε με το θέμα και το 1898 εξέδωσε σχετικό φυλλάδιο, το οποίο ονόμασε “Βοήθημα για τους Προσκόπους του Στρατού” (Aid to Scoutmastership). Τον επόμενο χρόνο άρχισε ο πόλεμος των Αγγλων εναντίον των Μπόερς στη Νότια Αφρική, όπου ο Baden Powell, στρατηγός πια, υπηρετούσε ως φρούραρχος της πόλης Μαίφκινγκ. Στις αρχές του πολέμου, οι Μπόερς είχαν αρκετές επιτυχίες και πολιόρκησαν με 8.000 άνδρες την πόλη Μαίφκινγκ που υπερασπίζονταν μόνο 700 αστυνομικοί και εθελοντές. Και ενώ η πολιορκία συνεχιζόταν και οι ενισχύσεις αργούσαν, ο Baden Powell κάλεσε όλα τα παιδιά της πόλης, χρησιμοποιώντας τα σε βοηθητικές υπηρεσίες. Τα παιδιά τα κατάφεραν θαυμάσια, γεγονός που δημιούργησε στο στρατηγό την ιδέα της παροχής συστηματικής εξωσχολικής εκπαίδευσης στα παιδιά, έτσι που να αποκτούν ικανότητες που να τα βοηθούν να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής.

Το 1907 εφάρμοσε τα πιστεύω του σε μια κατασκήνωση είκοσι παιδιών στο νησί Brownsea της Αγγλίας. Η κατασκήνωση αυτή άρχισε την 1η Αυγούστου και έληξε στις 10 Αυγούστου 1907, γι’ αυτό και η 1η Αυγούστου 1907 θεωρείται πλέον επίσημα από την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης ως η ημέρα που άρχισε ο Προσκοπισμός. Με την πειραματική αυτή κατασκήνωση το 1908 εξέδωσε το περίφημο βιβλίο Scouting for Boys (Προσκοπισμός για Παιδιά), το οποίο έμελλε να αποτελέσει το σπινθήρα της εξάπλωσης του Προσκοπισμού. Τα τεύχη του βιβλίου έγιναν ανάρπαστα από τα παιδιά, τα οποία πια από μόνα τους άρχισαν να ιδρύουν Προσκοπικές Ομάδες.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ιδέα του Προσκοπισμού πέρασε τα αγγλικά σύνορα και όλα τα έθνη δέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Προσκοπισμό. Μεταξύ τους η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο Baden Powell συνέχισε την ετοιμασία συγγραφής βοηθημάτων για παιδιά και βαθμοφόρους, συνεχίζοντας έτσι μέχρι το θάνατό του στις 8 Ιανουαρίου 1941 την προσπάθειά του για την εφαρμογή του προσκοπικού παιχνιδιού. Νυμφεύτηκε την Olav Baden Powell η οποία με τη βοήθειά του, οργάνωσε ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για κορίτσια, τον Οδηγισμό.

Σήμερα, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός είναι ενωμένοι ως μια οργάνωση, ενώ στην Ευρώπη όλα τα Προσκοπικά Σώματα έχουν στις τάξεις τους αγόρια και κορίτσια. Εις ένδειξην τιμής προς τον ιδρυτή του Προσκοπισμού και τη σύζυγό του, την ημέρα των γενεθλίων τους, που συνέπεσε την ίδια μέρα, στις 22 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, όλοι οι Πρόσκοποι γιορτάζουν παγκόσμια την Ημέρα Σκέψεως.

Ο Προσκοπισμός, απαριθμώντας περί τα 30.000.000 μέλη σε περισσότερες από 160 χώρες, αποτελεί παγκοσμίως την μεγαλύτερη παιδαγωγική Κίνηση για εφήβους και νέους ανθρώπους. Τα τριάντα εκατομμύρια των Προσκόπων ανά τον κόσμο, τα ενώνει το προσκοπικό τριφύλλι στο πουκάμισο, το μαντίλι στο λαιμό, οι ίδιες αξίες και η επιθυμία να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Όταν βρεθεί κάποιος σ’ ένα Προσκοπικό Τζάμπορι – την Παγκόσμια Προσκοπική Κατασκήνωση, που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια – στο τέλος της ημέρας σκέφτεται ότι «σήμερα, απλά ανακάλυψα ότι είμαι ένας από τα 30.000.000!»

Αποστολή της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλει στην διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός αξιακού συστήματος βασιζόμενο στην Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο των Προσκόπων, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Το όραμα του Προσκοπισμού, ως παγκόσμιας Κίνησης νέων, είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Πηγή:

Comments are closed.