Λουλούδια στην πόρτα του σχολικού συγκροτήματος «Ν. Μπελογιάννης»

0
759

Η ώρα είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο γράφει 30 Μάρτη 1952. Στις φυλακές της Καλλιθέας επικρατεί νεκρική σιγή. Ακούγονται τα βαριά βήματα του δεσμοφύλακα. Φτάνει στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη. Το ξεκλειδώνει, τον ξυπνάει. Δίπλα του στέκει, όπως ένα μακάβριο φάντασμα, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης. Διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση, στην εκτέλεση. Στις 3 και 20 η φάλαγγα βγήκε από τις πόρτες των φυλακών κατευθυνόμενη με δαιμονισμένη ταχύτητα προς το «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», το Γουδί.

επιμέλεια Γιώργος Αντωνακάκης 

Αναμνηστικά στους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος «Νίκος Μπελογιαννης» στην Καλλιθέα, όπου ήταν οι φυλακές όπου κρατούνταν ο κομμουνιστής ήρωας πριν πάει για εκτέλεση στις 30 Μάρτη του 1952, μοίρασαν σήμερα το πρωί μέλη της ΤΕ Νότιου Τομέα Αθήνας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μάγδα Χαλτσοτάκη μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέας της ΤΕ.

Στην είσοδο του σχολείου κατατέθηκαν λουλούδια από την Ελευθερία Πελέκη, μέλος του ΤΓ του Νότιου Τομέα Αθήνα του Κόμματος και από την Δέσποινα Ρουμανέα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ.

Η ώρα είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο γράφει 30 Μάρτη 1952. Στις φυλακές της Καλλιθέας επικρατεί νεκρική σιγή. Ακούγονται τα βαριά βήματα του δεσμοφύλακα. Φτάνει στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη..

Το ξεκλειδώνει, τον ξυπνάει. Δίπλα του στέκει, όπως ένα μακάβριο φάντασμα, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης. Διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση, στην εκτέλεση. Στις 3 και 20 η φάλαγγα βγήκε από τις πόρτες των φυλακών κατευθυνόμενη με δαιμονισμένη ταχύτητα προς το «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», το Γουδί.

Το σχεδιάγραμμα της εκτέλεσης των Ν. Μπελογιάννη, Ν. Καλούμενου, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση

Το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Είναι σκοτάδι ακόμα. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ωρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε.

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη, με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη

Οι εφημερίδες θα γράψουν, ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ’ ένα πικρό χαμόγελο, την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατουμένους του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ήταν 37 χρόνων.

Ο αστικός τύπος είχε τυπώσει τα φύλλα με την ανακοίνωση της εκτέλεσης του Μπελογιάννη πριν ακόμα γίνει…

Από το 2014 υπάρχει ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας για την ονομασία του συγκροτήματος 4ου λυκειου 10ου γυμνασιου σε «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ».

Ωστόσο οι «αρμόδιοι» των σχολείων αγνοώντας την ιστορία της πόλης μας  και την  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  δεν την έχουν υπολογίσει ακόμη.
Comments are closed.