Λαϊκή Συσπείρωση: Το προσωπικό καθαριότητας αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων της Καλλιθέας…

0
395

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.Το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας αδυνατεί να καλύψει όλες τις απαιτούμενες ανάγκες καθαρισμού των σχολείων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών στα σχολεία εργάζονται με το ελεεινό – απαράδεκτο εκμεταλλευτικό καθεστώς της σύμβασης έργου και αμείβονται με ψίχουλα. 

Όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα επιπλέον στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τότε για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως το προσωπικό των καθαριστριών είναι επαρκές πως δεν υπάρχουν ανάγκες πλέον στα γυμνάσια και λύκεια και έτσι επιστρέφει το προσωπικό πίσω στα δημοτικά και νηπιαγωγεία. 

Αποκαλύπτεται ότι οι συνεχόμενες επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, γίνονται ακριβώς για να κρύβεται η κυβερνητική, κρατική ευθύνη και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής .Οι οικογένειες πρέπει να αποφασίζουν με δική τους ευθύνη το εάν θα παρακολουθήσει ή όχι το παιδί τους την υποχρεωτική εκπαίδευση. 

Άρα λοιπόν το ερώτημα δεν τίθεται για το αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, αλλά με ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν και κυρίως τι μέτρα θα ληφθούν μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύκλο της πανδημίας. 

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και καλούμε και όλους τους φορείς εκπαιδευτικών και γονιών να εντείνουν την διαμαρτυρία και την πίεσή τους για:

  • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας αφού αντίστοιχες ανάγκες θα υπάρχουν και από Σεπτέμβρη. Με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Παροχή δωρεάν, με κρατική ευθύνη, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.ά.). Πραγματοποίηση μαζικών τεστ, με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών. 
  • Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. 
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 
  • Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, αλλά και των Παιδικών Σταθμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας. 
  • Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους. Άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων. 

Comments are closed.