Κολχικίνη vs Covid-19: Πράσινο στο χάπι που δίνει ελπίδες… Ο Δ. Βραχάτης μέλος της Ερευνητικής Ομάδας

0
728

Το πράσινο φως για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid – 19 έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς covid 19 στην Ελλάδα

Η επιτροπή αποφάσισε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ».

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη – την GRECCO-19 – με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA)

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.

Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO- 19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.

Ο καρδιολόγος Δημήτρης Βραχάτης μέλος της Ερευνητικής Ομάδας 

Ένας γνωστός καρδιολόγος για την πόλη της Καλλιθέας, ο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Βραχάτης, ο οποίος διατηρεί καρδιολογικό ιατρείο στην Πλ. Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου 3,  είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας με συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο που ξεκίνησε την μελέτη GRECCO- 19 για την έρευνα που έδειξε την χρησιμότητα της Κολχικίνης και τα ευεργετικά της αποτελέσματα στον πόλεμο με τη νόσο Covid-19.

Ποιος είναι ο καρδιολόγος Δημήτρης Βραχάτης

Ο Δημήτριος Α. Βραχάτης σπούδασε ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (εισήχθη 3ος κατά σειρά μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις). Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γ.Ν.Α.) «Γ. Γεννηματάς». Πέραν των εθνικών εξετάσεων για την λήψη του τίτλου της ειδικότητας καρδιολογίας είναι κάτοχος του European Exam of Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Με υποτροφία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του Humanitas Research and Clinical Center IRCCS του Μιλάνου.

Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014 με βαθμό «Άριστα». Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο με αντικείμενο τη Διακαθετηριακή Εμφύτευση Αορτικής Βαλβίδας (TAVI). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με βαθμό «Άριστα».

Είναι συγγραφέας σε περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Συμμετέχει ως κριτής (peer-reviewer) σε 27 διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος εκδότης (Guest Editor) θεματικών τευχών. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής διεθνών περιοδικών, ανάμεσα στα οποία το «European Heart Journal – Case Reports». Έχει συγγράψει αριθμό Κεφαλαίων σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή συγγράμματα στο χώρο της Καρδιολογίας. Έχει συμμετάσχει ως κριτής χρηματοδότησης κλινικών μελετών για μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει με σχεδόν 200 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες. Έχει διδάξει φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

Εκπλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ως ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων στο Περιφερειακό Ιατρείο «Φωτεινό». Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως ιατρός στην Πολεμική Αεροπορία υπηρετώντας στο 3ο ΚΕΠ στη Ζίρο του νομού Λασιθίου. Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο κοριτσιών. Η αγάπη του για τον καρδιολογικό ασθενή, την επεμβατική και κλινική καρδιολογία του εμφυσήθηκε από τον πατέρα του Αντώνιο Δ. Βραχάτη, Επεμβατικό Καρδιολόγο, τέως Διευθυντή Καρδιολογίας στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

Σήμερα είναι Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» παρέχοντας κλινικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο.


Comments are closed.