«Κινηματογραφικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο … από το σπίτι.»

0
606

Το 3ο  Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας,  θα γίνει online προσφέροντας πάνω από 70 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους στους μικρούς θεατές και στο νεανικό κοινό , δωρεάν στους υπολογιστές, τα tablet ή τα κινητά τους,  από τηνιστοσελίδα του. Το online πρόγραμμα του θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα : www.athicff.com, από 14 έως 22 Νοεμβρίου 2020. Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Καλλίστη, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα για κάθε οικογένεια, εμπλουτισμένο με νέες θεματικές που απευθύνονται σε παιδιά από 2 ετών έως και την εφηβεία, αλλά και σε γονείς, που θέλουν να θυμηθούν τη δική τους παιδική ηλικία.

Μέσα από πρωτότυπες και βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, όλοι μπορούν να ταξιδέψουν στον κόσμο, από την Γαλλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ως το Μεξικό, το Νεπάλ και τη Μογγολία και να γνωρίσουν καινούργιους ήρωες κινουμένων σχεδίων αλλά και άλλους πολιτισμούς. Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως μέρος του Φεστιβάλ (31 ταινίες μικρού μήκους) θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με δυσκολία στην κατανόηση, αυτισμό και νοητική αναπηρία.  Οι περιγραφές, οι συνόψεις και οι εικόνες αυτών των ταινιών, όπως και όλη η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, θα μπορούν να διαβαστούν σε γλώσσα «easy2read»,η οποία «μεταφράζει» τα κείμενα κάνοντάς τα, πιο κατανοητά στις παραπάνω ομάδες.Επίσης, με ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το Φεστιβάλ παραμένει και φέτος κοντά στα σχολεία διευρύνοντας την παρουσία του και στα σχολεία ειδικής αγωγής. Μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες και να λάβει συνοδευτικό υλικό, που έχει επιμεληθεί ομάδα εκπαιδευτικών και παιδοψυχολόγων.

Οι θεματικές στις οποίες δίνει έμφαση το φετινό Φεστιβάλ εστιάζουν σε παιδιά που:  

-Υψώνουντη φωνή τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Όπως οι μαθητές απότην Κωνσταντινούπολη, που ακολουθούν το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ καιαναλαμβάνουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή στο  ντοκιμαντέρ «Θέλουμε το Μέλλον μας !»


-Αφηγούνται σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Στην ταινία «Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία» (Fritzi: ARevolutionary Tale) των Ραλφ Κούκουλα, Ματίας Μπρουν, η ειρηνική επανάσταση του 1989 παρουσιάζεται, από την οπτική γωνία ενός παιδιού στην ανατολική Γερμανία.

-Εκφράζονται μέσα από το ποδόσφαιρο ακόμα και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Στο ντοκιμαντέρ «Koυσάσα» (Kusasa) του Σέιν Βερμότεν, η ομάδα ποδοσφαίρου Kusasa Stars ξεκινάει από μια παραγκούπολη 15.000 κατοίκων στο Γκρένταλ της Νοτίου Αφρικής και φτάνει να διαγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Gothia Cup στην Σουηδία.

Βρίσκουν τις «υπερδυνάμεις» τους μέσα από τον χορό, όπως στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ο Ρυθμός της ζωής» (My Father the Mover) της Τζούλια Τζανς από τη Νότιο Αφρική,το οποίο τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Tribeca.

-Μαθαίνουν να τολμούν και να γκρεμίζουν τα στερεότυπα, όπως στην βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Ταινία «Μαθαίνοντας Σκέιτ σε Εμπόλεμη Ζώνη (Όταν Είσαι Κορίτσι)»  (Learning To Skateboard in A Warzone (When You’re a Girl).

-Ζουν ιστορίες τρόμου που θα προκαλέσουν ρίγη τόσο στους εφήβους όσο και στους γονείς τους.  Ιδίως όταν πρόκειται για ταινίες όπως η «Αρμονία του Διαβόλου» (The Devil’s Harmony)του Βρετανού Ντίλαν Χολμς Γουίλιαμς, στην οποία τα «φυτά» εκδικούνται όσουςτους κάνουν bullying με τρόπους και αισθητική που θυμίζουν Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Μπράιαν ντε Πάλμα.

Οι συνθήκες μετά την εμφάνιση της πανδημίας είναι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες για όλους. Όλοι προσαρμοζόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο και μέσα σε 9 μέρες να παρακολουθήσουμε  μαζί με τα παιδιά μας ιστορίες, που θα μας κάνουν να δούμε  τα πράγματα από άλλη οπτική  γωνία και  ίσως  αλλάξουν τις καθημερινές μας συνήθειες.  Είναι μια ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο διασκεδάζοντας όλοι μαζί.

Πηγή:www.cinemagazine.gr,www.monopoli.gr,https://athicff.com,https://www.talcmag.gr


Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:

Γιατρά Μαρίνα  –  Κίτσου Κων/να

Επιμέλεια:Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.