ΚΕΔΕ: Όχι στο νομοσχέδιο για κατάργηση των ΝΠΔΔ – Λιβάνιος: Όχι σε αναβολή της διαβούλευσης

0
786

Το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος φάνηκε «αιφνιδιασμένο» από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Δημόσια Διαβούλευση και ζήτησε να αναβληθεί η ψήφιση του ν/σ και να ξαναγίνει διαβούλευση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου συμμετείχε και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος φάνηκε ξεκάθαρα τόσο από την τοποθέτηση του προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου όσο και από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ότι ο υπουργός με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αιφνιδίασε» τους Δημάρχους.

Ενστάσεις επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων και άλλων διατάξεων, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη χθεσινή συνεδρίασή του, υπό την (διαδικτυακή) παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου.

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Λ. Κυρίζογλου, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων σημείωσαν ότι δεν μπορεί να εισάγονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση για μετά τις εκλογές προκειμένου, μεταξύ άλλων, να συζητηθούν οι προτάσεις που θέτει η Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, των Σχολικών Επιτροπών και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους, η ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων προτείνει:

  • Να παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς και μετά τις εκλογές σε συνεργασία με το Υπουργείο να συζητηθεί το θέμα
  • Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας να κινητροδοτηθεί η διαδικασία κατάργησης των ΝΠΔΔ και πάντα σε εθελοντική βάση.
  • Να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή.
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.
  • Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος 2 ετών για τους δήμους που κατήργησαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των Αντιδημάρχων και για αυτούς.

Σε ότι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού οι προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι οι εξής:

  • Το ποσοστό αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων να παραμείνει στο 1/3 όπως, επίσης, και όλες οι πρόνοιες του προηγούμενου νόμου για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων στις περιπτώσεις συνένωσης πρώην δήμων και κοινοτήτων.
  • Να προβλεφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος όταν, για κάποιο λόγο, παραιτηθεί από τη θέση του να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος εφόσον το επιθυμεί
  • Να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής και αντί αυτού, να υπάρξουν εγγράφως κατατεθειμένες, τρεις ερωτήσεις ανά δημοτική παράταξη, οι οποίες και θα συζητούνται στην επικείμενη συνεδρίαση του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου. Εναλλακτικά, να πραγματοποιείται αυτή η ειδική συνεδρίαση κάθε τέσσερις αντί για δύο μήνες με εγγράφως κατατεθειμένες 20 ερωτήσεις, με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του σταδίου των ερωτήσεων και επερωτήσεων .

Για τη συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής στην οποία συνενώνονται η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

Για τη σύσταση και λειτουργία Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΚΕΔΕ θεωρεί σωστή τη νομοθετική πρωτοβουλία αφού η μέτρηση των επιδόσεων των ΟΤΑ σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες ηλεκτρονικούς συνδέσμους και κόμβους, θα αναβαθμίσει το παραγόμενο έργο και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης των επιδόσεων αυτών.

Τάσσεται σταθερά υπέρ της μέτρησης και της αξιολόγησης, «σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών». Προτείνει δε η γνώμη της ΚΕΔΕ για το περιεχόμενο των δεικτών και στοιχείων για τη θέσπιση των βραβείων να είναι η  σύμφωνη γνώμη και όχι απλή.

Τέλος σε ότι αφορά την πρόβλεψη για τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας οδικού δικτύου των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, καθώς και των πρανών η ΚΕΔΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η μεταφορά στους δήμους, των ανάλογων πόρων, προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού.

Όχι Λιβάνιου σε αναβολή της διαβούλευσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την τοποθέτησή του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές. «Εμένα, είπε, με ενδιαφέρει άλλο πράγμα πιο σοβαρό. Θέλω να αξιοποιήσουμε το χρόνο μετά τις εκλογές για να δουλέψουμε σοβαρά τα θέματα του Κώδικα». Σημείωσε ωστόσο ότι άκουσε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι «θα επανέλθουμε και θα είμαστε σε επικοινωνία, καθώς έτσι και αλλιώς υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για διαβούλευση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.


Comments are closed.