ΚΕΔΕ: Στους Δήμους η πλήρης εποπτεία των Λαϊκών Αγορών

0
249

Με βασικό αντικείμενο τις παρατηρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. 

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας επι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη.

Αλλαγές στο Νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ συμφώνησαν πως στην ουσία το νομοσχέδιο διαπνέεται από μία νέα, σύγχρονη οπτική για το θέμα των λαϊκών, πλην όμως υπάρχουν σημεία που χρίζουν βελτίωσης.

Για παράδειγμα αναφέρθηκε πως δεν γίνεται αντιληπτή και φυσικά δεκτή η οποιαδήποτε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από των Α’ στον Β’ βαθμό, όπως π.χ. για τις κυριακάτικες αγορές. Δεν είναι δυνατό να οργανώνεται οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα εντός των Δήμων χωρίς τη δική τους συμμετοχή και αποφασιστική αρμοδιότητα.

Ενω συμφωνήθηκε ότι προφανώς και δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποσοστιαία κατανομή των τελών ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρειες, αφού οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν κατά τα άλλα την πλήρη αρμοδιότητα οργάνωσης, λειτουργίας και καθαριότητας των λαϊκών αγορών.

Σε σχέση με τους συμμετέχοντες παραγωγούς και μικροπωλητές, αναφέρθηκε πως χρίζει περεταίρω συζήτησης η ύπαρξη και άλλων κοινωνικών κριτηρίων συμμετοχής τους, ενώ εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κριτήριο της μόρφωσης αλλά και τη δυνατότητα δήλωσης των τιμών στην σχετική πλατφόρμα.

Επίσης επισημάνθηκε ως πολύ μικρό το ποσοστό 5% συμμετοχής τους στις εμποροπανηγύρεις.

Τέλος στηλιτεύτηκε ως άστοχη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, η οποία ζητά οι αρμοδιότητες των λαϊκών να φύγουν από τους Δήμους.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στους Δήμους η πλήρης εποπτεία των λαϊκών αγορών

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε:

«Την ώρα που όλοι συμφωνούμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς όφελος των παραγωγών αλλά και των Δήμων, λέμε ξεκάθαρα ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν την πλήρη εποπτεία για την λειτουργία τους.  Είναι δική μας δουλειά να ορίσουμε πού και πότε θα γίνονται, αφού οι Δήμοι φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους και βεβαίως αναλαμβάνουμε και το κόστος για το έργο αυτό. Συμφωνούμε οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν τους παραγωγούς, από εκεί πέρα όμως η ευθύνη θα πρέπει να ανήκει στους Δήμους όλη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων των αστικών κέντρων».

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη:

Δημήτρης Κάρναβος (Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας), Δημήτρης Καφαντάρης (Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ – Δημ.Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος), Ηλίας Αποστολόπουλος (Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού), Γιώργος Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Αγ.Ι.Ρέντη), Απόστολος Καλογιάννης (Δήμαρχος Λαρισαίων), Γιάννης Λυμπέρης (Δήμαρχος Ήλιδας), Νίκος Μελετίου (Δήμαρχος Ασπροπύργου), Βαγγέλης Μπαρμπάκος (Δημ.Σύμουλος Καλλιθέας), Δημήτρης Τσιαντής(Δημ. Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα).

Comments are closed.