Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλλιθέας

0
515

Σε καταγγελία κατά της Δημοτικής Αρχής προχώρησε το Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας μετά το εργατικό ατύχημα του άτυχου συναδέλφου τους Μιχάλη Δέδε.

Πιο συγκεκριμένα το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, μετά το θάνατο εργαζόμενου εν υπηρεσία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την ώρα εργασίας του, αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει τη Δημοτική Αρχή γιατί παρά τις θερμοκρασίες – ρεκόρ, και τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και υπουργείου υγείας, να αποφεύγεται απ΄ όλους η έκθεση στον ήλιο, οι παιδικές χαρές του δήμου ήταν ανοιχτές και λειτουργούσαν όπως μια κανονική ημέρα.

Ακόμη οι εργαζόμενοι καταγγέλουν το Δήμο Καλλιθέας ότι ενώ ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ανήκε στις ευπαθείς ομάδες λόγω προβλημάτων υγείας, με ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου πραγματοποιήθηκε η αδικαιολόγητη μετακίνηση του από τον εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σε εξωτερικό χώρο εργασίας, τους τελευταίους δύο μήνες.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να καταγγείλουν το εργατικό ατύχημα στην Επιθεώρηση Εργασίας ενώ, όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους θα προχωρήσουν και σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη του εκλιπόντος. 

Αναλυτικότερα η καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας

                    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ                        Καλλιθέα 24/ 07 /2023


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εργατικό ατύχημα του συνάδελφου μας Μιχάλη εν ώρα υπηρεσίας σε συνθήκες καύσωνα.

Ο Σύλλογος εργαζόμενων του Δήμου Καλλιθέας καταγγέλλουμε το τραγικό εργατικό ατύχημα του συναδέλφου μας Μιχάλη, που έρχεται να αποκαλύψει για άλλη μια φορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Ο συνάδελφος Μιχάλης Δέδες έχασε τη ζωή του με τα κλειδιά στο χέρι, την Κυριακή (23/7) εν ώρα υπηρεσίας και συγκεκριμένα ενώ άνοιγε μέσα στην κορύφωση του καύσωνα, στις 17:00, την παιδική χαρά, στην οποία είχε ορισθεί φύλακας και ενώ ανήκε και στις ευπαθείς ομάδες λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλλιθέας, γιατί :

1) Παρά τις θερμοκρασίες –ρεκόρ, την κορύφωση του καύσωνα και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και του υπουργείου υγείας, να αποφεύγεται απ΄ όλους η έκθεση στον ήλιο, οι παιδικές χαρές του δήμου ήταν ανοιχτές και λειτουργούσαν όπως μια κανονική ημέρα.

2) Δεν εφαρμόσθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τον συγκεκριμένο υπάλληλο όσα προέβλεπαν οι εγκύκλιοι των συναρμόδιων υπουργείων και της αντίστοιχης υπηρεσίας του Δήμου Καλλιθέας, που εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την προστασία των εργαζομένων.

3) Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ανήκε στις ευπαθείς ομάδες λόγω προβλημάτων υγείας. Με ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου πραγματοποιήθηκε η αδικαιολόγητη μετακίνηση του από τον εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σε εξωτερικό χώρο εργασίας, τους τελευταίους δύο μήνες.

Αποφασίζουμε,

• την καταγγελία του εργατικού ατυχήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την ανάδειξη των αιτίων του οδήγησαν στο θανατηφόρο δυστύχημα του συναδέλφου μας.

την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπεύθυνου, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη του εκλιπόντος και την αποτροπή ατυχημάτων στο μέλλον

στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή υγείας και ασφάλειας ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για να μην θρηνήσουμε άλλα εργατικά ατυχήματα.

Κανένας συνάδελφος-συναδέλφισσα να μην εργαστεί κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις άμεσες επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία, όσο και τις μακροπρόθεσμες. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για συναδέλφους σε ευαίσθητες ομάδες.

• την ημέρα της κηδείας του συνάδελφου θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση- Διαμαρτυρία των Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας στο χώρο του Δημαρχείου. Ακολούθως, τη ημέρα και ώρα της κηδείας του θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στην μνήμη του και μετακίνηση των εργαζόμενων με πούλμαν από το Δημαρχείο προς το Κοιμητήριο όπου θα τον αποχαιρετήσουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας

Comments are closed.