Καλλιθέα: Το Κέντρο Εκπαίδευσης & αποκατάστασης Τυφλών απέλυσε τυφλή εκπαιδευτικό – Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

0
525

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό η Διοίκηση και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών. Το πρωτοφανές γεγονός καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών, επαναφέροντας το ζήτημα της απόλυσης τυφλής εκπαιδευτικού από το Κέντρο. Στην καταγγελία του Συλλόγου γίνεται αναφορά σε νέα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια, επιβεβαιώνοντας το «κλίμα αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας» που βασιλεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Πρόσφατα, όπως σημειώνεται, έγινε γνωστό ότι στις φετινές προσλήψεις εργαζομένων για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του ΚΕΑΤ, μεταξύ αυτών που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους ήταν μια φιλόλογος με αναπηρία όρασης, πρώην μαθήτρια του ΚΕΑΤ, που σε ηλικία μόλις 27 χρόνων, εκτός από το πτυχίο της Φιλοσοφικής, γνωρίζει δύο γλώσσες, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ξεκινά το μεταπτυχιακό της και ολοκληρώνει τις σπουδές της σε τρίτη γλώσσα. Μάλιστα, στη θέση της προσλήφθηκε βλέπουσα εκπαιδευτικός.

«Η απόλυση εκπαιδευτικού με οπτική αναπηρία αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του ΚΕΑΤ, το οποίο στους ιδρυτικούς σκοπούς του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εργασιακή αποκατάσταση των τυφλών. Είναι αποτέλεσμα των συνθηκών πλήρους αδιαφάνειας που επικράτησαν κατά τη διαδικασία των προσλήψεων φέτος, οι οποίες έγιναν “κεκλεισμένων των θυρών” με ευθύνη της διοικήτριας του Κέντρου και των υπευθύνων του ΚΔΑΠ, ο ένας εκ των οποίων είναι μάλιστα και μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του ΚΕΑΤ όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε καν της διευθύντριας της εταιρείας του ΚΕΑΤ ΑΜΚΕ “Πρωτοπορία” η οποία διαχειρίζεται ΚΔΑΠ», σημειώνει ο Σύλλογος. Επίσης, οι αιτήσεις των υποψηφίων δεν καταθέτονταν όπως συνήθως στο πρωτόκολλο της «Πρωτοπορίας», αλλά αποστέλλονταν σκέτα βιογραφικά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΚΔΑΠ, ενώ τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν εντελώς αυθαίρετα, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα.

Ο Σύλλογος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι δεν έγινε η ανανέωση της σύμβασης σε υποψήφιους με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση και τη φροντίδα μαθητών με οπτική αναπηρία, ενώ στη θέση τους προσλήφθηκαν άτομα που απασχολούνται ταυτόχρονα με πλήρες ωράριο σε άλλους φορείς και με μικρότερη ειδική εμπειρία.

«Αποκορύφωμα αποτελεί η περίπτωση της 27χρονης φιλολόγου που εκτός από προσοντούχα, ως άτομο με αναπηρία έχει απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες κατάταξης του υπουργείου Παιδείας, πόσο μάλλον σε εκείνους του ΚΕΑΤ. Ο καθένας, δε, μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να βρει δουλειά μια νέα κοπέλα με αναπηρία όρασης, όταν μάλιστα την έχει απορρίψει το ΚΕΑΤ», σημειώνει ο Σύλλογος τονίζοντας ότι η Διοίκηση του Κέντρου «απέδειξε περίτρανα πόσο σαθρές και υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των διακρίσεων, συμπερίληψης, πλουραλισμού, δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία».

«Σε αντίθεση με τη λογική που διαχωρίζει και διασπά τους εργαζόμενους, ενωμένοι από την κοινή θέση και τα κοινά μας συμφέροντα στην κοινωνία οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ συνεχίζουμε να παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε όλοι, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, αναπηρία ή σχέση εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και μισθό αντίστοιχο με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτή είναι θεμελιακή προϋπόθεση για να μπορεί το ΚΕΑΤ να ανταποκριθεί στην αποστολή του, που είναι η μόρφωση, η θεραπεία, η εργασιακή αποκατάσταση και η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία των ανθρώπων με οπτική αναπηρία», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Ο Σύλλογος διεκδικεί τη χωρίς καμία χρονοτριβή πρόσληψη της φιλολόγου με οπτική αναπηρία στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΚΕΑΤ με απόδοση όλων των ωρομισθίων που έχει χάσει μέχρι σήμερα και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων του ΚΔΑΠ που δεν ανανεώθηκε φέτος η σύμβασή τους και αποτελούν το ίδιο θύματα των αυθαιρεσιών της Διοίκησης και της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει τους εργαζόμενους ανασφαλείς και ευάλωτους για να μπορεί να τους χειραγωγεί.

επιμέλεια Γιώργος Αντωνακάκης «Ρ»

Comments are closed.