«Καλλιθέα: η πόλη θυμάται»

0
466

«Η Προφορική Ιστορία είναι μια ιστορία που δομείται γύρω από τους ανθρώπους. Ζωντανεύει την ίδια την ιστορία και διευρύνει τον ορίζοντά της. Αναδεικνύει ήρωες από το ανώνυμο πλήθος…. Στην πραγματικότητα η ΠροφορικήΙστορία είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η ιστορία. Ήταν η πρώτη μορφή ιστορίας» (Paul Thompson, 2002).

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠέΖΟ (Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ζωής Όραμα), σε συνεργασία με πολίτες της Καλλιθέας, διοργανώνουν δράσεις αφιερωμένες στην Προφορική Ιστορία, με τίτλο «Καλλιθέα: η πόλη θυμάται». Αναλυτικά:

Ανοικτή συζήτηση για την Προφορική Ιστορία και τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου (ώρα19:30) η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη συζητάει με το κοινό για την Προφορική Ιστορία και παρουσιάζει το «κίνημα» των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ), στον προαύλιο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας (Φορνέζη 31). Οι Ομάδες αυτές εμφανίστηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2010, και στόχο είχαν να εμπλουτίζουν «από τα κάτω» την επιστήμη της Ιστορίας. Τα μέλη της κάθε Ομάδας, απλοί πολίτες, «εραστές» της ιστορίας, συγκεντρώνουν προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων της γειτονιάς τους μέσα από συνεντεύξεις με κυρίαρχο στοιχείο το βίωμα των αφηγητών. Στη συζήτηση η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ Νάση Σιαφάκα, μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) καταθέτει τη δική της εμπειρία και η υπό σύσταση Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καλλιθέας-Τζιτζιφιών (ΟΠΙΚΑ-Τ) παρουσιάζει τα σχέδιά της για την καταγραφή της προφορικής ιστορίας της πόλης, καθώς και τη διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων προφορικών μαρτυριών.

Μνήμες στους δρόμους της Καλλιθέας

Η αφηγήτρια και συγγραφέας Εύη Γεροκώστα προσκαλεί παιδιά, ηλικίας από 8 ετών και άνω, και ενήλικες να περιηγηθούν στις γειτονιές της Καλλιθέας με στάσεις σε τοπόσημα της πόλης, αφηγήσεις ιστορικών γεγονότων της περιοχής, αλλά και λαϊκών παραμυθιών και λογοτεχνικών κειμένων, σε τρεις συναντήσεις:

  • την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (ώρα 11:00), σημείο συνάντησης Δημοτικά Ιατρεία Καλλιθέας (Ανδρομάχης 100)
  • την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 11:00), σημείο συνάντησης Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ (Σαλαμίνος 72-74)
  • την Κυριακή 3 Οκτωβρίου (ώρα 11:00), σημείοσ υνάντησης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Ελευθερίου Βενιζέλου 70)

*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Προφορική Ιστορία

Σεμινάριο για την κατάρτιση των μελών της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Καλλιθέας-Τζιτζιφιών (ΟΠΙΚΑ-Τ), στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας (Φορνέζη 31). Επιστημονική υπεύθυνη είναιη ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, ενώ θα υπάρξουν εισηγήσεις και άλλων ειδικών για τη χρήση του σχετικού εξοπλισμού, κ.λπ.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου: 27/9, 4/10, 11/10, 18/10 και 25/10 (ώρες 18:00-21:00).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο www.facebook.com/groups/786003628474145/  και στο e-mail opikat1884@gmail.com

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ στο τηλέφωνο 2103739651-2 ή στο e-mail Piop_library@piraeusbank.gr και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ στο e-mail: pezocom1@gmail.com

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ Σαλαμίνος 72-74,Καλλιθέα Τ: 210 3739651-2, www.piop.gr

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Comments are closed.