Καλλιθέα: Βραδιά μνήμης για τον κορυφαίο Νώντα Σαμαρτζίδη

📷 φωτορεπορτάζ: Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Σε γνωστό στέκι της Καλλιθέας («Παπαγάλος») πρωταθλητές του πόλο, συναθλητές και φίλοι του Νώντα Σαμαρτζίδη συναντήθηκαν για να μιλήσουν να θυμηθούν και να τιμήσουν με αυτό τον τόσο απλό και ανθρώπινο τρόπο τη μνήμη του πρωταθλητή της κολύμβησης και του πόλο που έφυγε από τη ζωή το 1996 «πληρώνοντας» με τον πιο βαρύ τρόπο την αγάπη του για τις καταδύσεις.

Ο Παύλος Λούκας έριξε την ιδέα και ο Βαγγέλης Πάτρας πολύ στενός φίλος και συναθλητής του Νώντα Σαμαρτζίδη στην Εθνική ομάδα πόλο με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες οργάνωσε την συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στον Νώντα.

Μια βραδιά που πιστοποίησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο ότι ο Νώντας είναι Αθάνατος, καθώς ζει μέσα στη μνήμη και τις καρδιές των δικών του ανθρώπων συμπαικτών και αντιπάλων και απόδειξη είναι η όμορφη βραδιά που όπως συμφωνήθηκε από όλους θα επαναλαμβάνεται την πρώτη Τετάρτη του Νοέμβρη.

Τι είπαν Βαγγέλης Πάτρας και ο Γ.Γ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς

Τι είπε ο προπονητής πόλο Γιώργος Κατσούλης

Πέρα από την αναγνώριση του ανθρώπου Νώντα κάθε φορά που οι συνδαιτημόνες της βραδιάς αναφερόντουσαν σε αυτόν, αναγνώριζες το δυναμισμό, το ταλέντο και την αγάπη του για τη θάλασσα.

Μια αγάπη που στέρησε τον «Αυτοκράτορα» του πόλο από τα όνειρα της ζωής και τους δικούς του ανθρώπους.

Το παρών στη ξεχωριστή αυτή βραδιά έδωσαν έδωσαν εκτός του Βαγγέλη Πάτρα και του Παύλου Λούκα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς οι συμπαίκτες και φίλοι του Νώντα Σαμαρτζίδη Ι. Καραλόγος, Ι. και Ανδρέας Γαρύφαλλος, Αναστάσης Παπαναστασίου, Τεό Λουράντος, Γ. Καϊάφας, Ξ. Μαρκόπουλος, Αλεξ. Καψοκόλης, Ν. Ξυλούρης, Κώστας Λούδης, Σ. Ρουσάκη, Μ. Αβατάγγελος, Γ. Κατσούλης, Ν. Στιλάτος, Χ. Δήμου, Ν. Χριστοφορίδης και Βαγγέλης Γκαιδατζής.

Ο Νώντας Σαμαρτζίδης

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1965 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από την κολύμβηση στον Άρη Θεσσαλονίκης κατακτώντας 5 πρωτιές στο ελεύθερο. Ταυτόχρονα έπαιζε και πόλο. Με τον Άρη έπαιξε στον τελικό κυπέλλου το 1985 χάνοντας από τον Εθνικό Πειραιά. Το 1986 πηγαίνει στον Εθνικό και κατακτά μαζί του δύο Πρωταθλήματα Ελλάδος και δύο Κύπελλα Ελλάδος.

Πήρε λοιπόν δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1988, 1994 -στο δεύτερο ευστόχησε στο κρίσιμο τελευταίο πέναλτι, ως αρχηγός), δύο Κύπελλα (1989, 1991). Με την Εθνική ομάδα πόλο είχε δύο παρουσίες σε Παγκόσμια πρωταθλήματα το 1991 στο Περθ και το 1994 στη Ρώμη και ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1988 στη Σεούλ και το 1992 στη Βαρκελώνη. Επίσης, συμμετείχε 4 φορές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 1987 στο Στρασβούργο, το 1991 στην Αθήνα, το 1993 στο Σέφιλντ και το 1995 στη Βιέννη και άλλες δύο σε Φίνα Καπ το 1987 και το 1993.

Στις ελεύθερες ώρες του ασχολούνταν με το υποβρύχιο κυνήγι. Το Σάββατο 22 Ιουνίου 1996 πνίγηκε στην Παλαιά επίδαυρο κάνοντας ελεύθερη κατάδυση. Ήταν παντρεμένος με την διεθνή υδατοσφαιρίστρια του Εθνικού Ντίνα Μαυρίδου μόλις εφτά μήνες. Στην μνήμη του ο Εθνικός διοργανώνει κάθε χρόνο το διεθνές τουρνουά Σαμαρτζίδης Καπ.

Comments are closed.