Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή Χρονιά… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα» 🎄🎄🎄

0
681

2   Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ

Κ Α Λ Η    Χ Ρ Ο Ν Ι Α …!!!   Χ Ρ Ο Ν Ι Α   Π Ο Λ Λ Α …!!!

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Σίλβεστρος,   Σιλβέστρα

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 6 6 

Οι Αλαμαννοί διασχίζουν τον παγωμένο ποταμό Ρήνο εισβάλλοντας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1 4 9 2

Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ισπανία. Το βασίλειο της Γρανάδας περιέρχεται στις χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου Ε’ και της Ισαβέλλας Α’. Ο βασιλιάς της Γρανάδας Μποαμπντίλ αιχμαλωτίζεται. Όσοι δεν εγκαταλείπουν την Ισπανία εξαναγκάζονται να εκχριστιανιστούν.

1 8 3 0

Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

1 8 3 9

Ο Γάλλος φωτογράφος, Λουί Νταγκέρ, βγάζει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.

1 8 9 7

Γεννήθηκε ο Τζιμ Λόντος, Έλληνας παλαιστής, το πραγματικό του όνομα ήταν Χρήστος Θεοφίλου.

1 9 1 0 

Η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα ως αργία.

1 9 2 4

Συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Δ’ Συντακτική Συνέλευση, που προήλθε από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου. Την έναρξη των εργασιών της κηρύσσει ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.

1 9 2 4

Γεννήθηκε ο Ευγένιος Σπαθάρης, Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών

1 9 3 0

Σ’ έναν περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τοποθετεί ως υπουργό Παιδείας το Γεώργιο Παπανδρέου. Επί των ημερών του εισάγεται για πρώτη φορά στα σχολεία το μάθημα των Νέων Ελληνικών και κατασκευάζονται περίπου 3.500 νέα σχολικά κτίρια.

1 9 4 5

Παραιτείται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Την επομένη θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, με επιδίωξη τη καταστολή του κομμουνιστικού στασιαστικού κινήματος (Δεκεμβριανά). Την ίδια μέρα, συμμαχικά βομβαρδιστικά χτυπούν τη γερμανική Νυρεμβέργη, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια και προκαλώντας το θάνατο 6.000 ανθρώπων.

1 9 5 2

Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης με 22ης Δεκεμβρίου 1951.

1 9 5 5

Γεννήθηκε ο Αγάθων Ιακωβίδης, Έλληνας τραγουδιστής

1 9 5 8

Η Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, διακόπτει -ύστερα από την πρώτη πράξη- την επίσημη πρεμιέρα της όπερας «Norma» του Μπελίνι στη Ρώμη και αποχωρεί από την σκηνή, παρουσία του προέδρου της Ιταλίας και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό.

1 9 5 9

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Luna 1», το οποίο θα περάσει 4.600 μίλια μακριά από το δορυφόρο της Γης και θα χαθεί στο διάστημα.

1 9 6 9

Ο 30χρονος Κρητικός λατόμος, Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης, υποχρεώνει την εσωτερική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Ηράκλειο στην Αθήνα να κατευθυνθεί προς το Κάιρο. Το αεροσκάφος, ένα Douglas DC-6Β με 97 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, προσγειώνεται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου οι Αρχές συλλαμβάνουν τον αεροπειρατή και φροντίζουν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος.

1 9 7 1

Ομάδα Ισραηλινών αρχαιολόγων ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ έναν σκελετό σταυρωμένου άνδρα, ηλικίας 2.000 ετών. Είναι το πρώτο εύρημα που αποδεικνύει ότι το σταύρωμα αποτελούσε τον βασικό τρόπο εκτέλεσης των Ρωμαίων.

1 9 7 2

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση του Κογκρέσου.

1 9 7 6

Γεννήθηκε Χρυσοπηγή Δεβετζή, Ολυμπιονίκης Ελληνίδα αθλήτρια

1 9 8 2

Γεννήθηκε η Αθανασία Τσουμελέκα, Ολυμπιονίκης Ελληνίδα αθλήτρια

1 9 9 0

Πεθαίνει ο Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας

2 0 0 0

Εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

2 0 0 8

Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

2 0 1 8

Πεθαίνει ο  Ευγένιος Γκέραρντ, Ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου, επι σειρά ετών προπονητής του Ο.Φ.Η.

Πηγή:

Comments are closed.