Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»🎄🎄🎄

0
572

2 7   Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Μαυρίκιος    Μαυρικία    Στέφανος    Στεφανία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι 

Διεθνής Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας

Η 27η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε «Διεθνής Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» («International Day of Epidemic Preparedness») από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η απόφαση ελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν ένα χρόνο από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού.
Η γενική συνέλευση των 193 κρατών-μελών ενέκρινε ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη «να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας, προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει στο μέλλον».
«Δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση είχε προηγουμένως κηρύξει παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο σκάκι, τη γιόγκα και τις τουαλέτες, φαίνεται δίκαιο ότι οι επιδημίες πρέπει να έχουν και την ημέρα τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (International Crisis Group).
Στο ψήφισμα τονίζεται η σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας. «Η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο πρέσβης του Βιετνάμ στον ΟΗΕ, Ντανγκ Νιντ Κουί, που εισήγαγε το ψήφισμα. «Πιστεύουμε ότι το να θεσπίζουμε μία Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας θα είναι ένας εξέχων τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου» προσέθεσε ο βιετναμέζος αξιωματούχος.
 Ο νέος κορονοϊός (Covid-19) πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χαρακτήρισε πανδημία. Μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2021 είχαν καταγραφεί επισήμως 279.071.017 μολύνσεις παγκοσμίως και 5.395.038 θάνατοι.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

5 3 7 

 

Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγια – Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά: «Νενίκηκά σε Σολομών».

1 8 1 3

Σχηματίζεται η Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (UGLE) από την Πρώτη Μεγάλη Στοά και την Αρχαία Μεγάλη Στοά της Αγγλίας.,

1 8 2 2 

Γεννήθηκε ο Λουί Παστέρ, γάλλος χημικός, ιδρυτής της μικροβιολογίας και εφευρέτης της παστερίωσης. (Θαν. 28/9/1895) 

1 8 3 1 

Ο Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο «Beagle» για το ταξίδι στη Νότιο Αμερική, που θα τον οδηγήσει στη θεωρία της εξέλιξης.

1 8 3 3 

Mε Βασιλικό Διάταγμα, εισάγεται στην Ελλάδα από τη βαυαρική αντιβασιλεία ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

1 9 0 1 

Γεννήθηκε η Μάρλεν Ντίτριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος, γερμανίδα ηθοποιός. («Γαλάζιος Άγγελος») (Θαν. 6/5/1992) 

1 9 2 3 

Πεθαίνει ο Γκιστάβ Άιφελ, γάλλος μηχανικός, που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο – σύμβολο του Παρισιού. (Γεν. 15/12/1832)

1 9 2 9

Με νέο νομοσχέδιο περί συντάξεων αυξάνονται τα συντάξιμα έτη των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα από 25 σε 30.

1 9 4 5 

Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1 9 4 7 

Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας «Ο Ρίζος της Δευτέρας», εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.

1 9 4 7 

Γεννήθηκε ο βιρτουόζος μπουζουξής και συνθέτης, Θανάσης Πολυκανδριώτης

1 9 4 8 

Γεννήθηκε ο Γάλλος ηθοποιός, Ζεράρ Ντεπαρντιέ

1 9 5 0 

Γεννήθηκε η Χάρις Αλεξίου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Χαρίκλειας Ρουπάκα, Ελληνίδα τραγουδίστρια. 

1 9 5 4 

Γεννήθηκε η τραγουδίστρια, Ελένη Δήμου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Γκικοδήμου.

1 9 6 3 

Ογκώδεις φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο διοργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

1 9 8 8 

Πεθαίνει η Βάσω Κατράκη, Ελληνίδα χαράκτρια. (Γεν. 5/7/1914)

2 0 0 3 

Πέθανε ο Βρετανός ηθοποιός, Άλαν Μπέιτς (“Ζορμπάς, ο Έλληνας”)

2 0 0 6 

Πεθαίνει ο Πιερ Ντελανοέ, Γάλλος εφοριακός και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών. («La vie en rose», «Les Champs Elysees», «Et si tu n’existais pas») (Γεν. 16/12/1918)

2 0 1 4 

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική ερμηνεύτρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού των δεκαετιών του ’50 και ’60, Μάγια Μελάγια

2 0 1 9

Πέθανε Ηλίας Ρωσίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής (Γεν. 9/2/1927)

Πηγή:  

 

Comments are closed.