Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
611
.

1 3   Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αριστείδης    Κορνήλιος    Κορνηλία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ημέρα του Ρόαλντ Νταλ

Εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, του Ουαλού-Νορβηγικής καταγωγής- πεζογράφου και ποιητή, ο οποίος έχει γράψει πολλά γνωστά παιδικά βιβλία που έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο. Τα γενέθλιά του στις 13 Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν τον εορτασμό κάθε χρόνο της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ (Roald Dahl Day).
Ο Ρόαλντ Νταλ γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1916 στο Κάρντιφ της Ουαλίας από γονείς νορβηγικής καταγωγής και πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1990 στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια του ΒΠαγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στη ΡΑΦ ως πιλότος και κατά την διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 συμμετείχε στην Μάχη της Αθήνας. Μεταπολεμικά αφυπηρέτησε με τον βαθμό του επισμηναγού και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του «ιπτάμενου άσου» με πέντε επιβεβαιωμένες καταρρίψεις γερμανικών αεροπλάνων.
Ως συγγραφέας άρχισε να γίνεται γνωστός από το 1940 μετά τη δημοσίευση των βιβλίων του για παιδιά και ενήλικες. Οι πωλήσεις των βιβλίων ξεπερνούν τα 250 εκατ. αντίτυπα, γεγονός που τον κατατάσσει στους πλέον ευπώλητους συγγραφείς του κόσμου. Συχνά αποκαλείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του 20ού αιώνα.     Τα μυθιστορήματα του Νταλ είναι γνωστά για το απροσδόκητο τέλος τους και το χωρίς συναισθηματικό χιούμορ του. Τα πιο διάσημα μυθιστορήματά του είναι: «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «O θείος Όσβαλντ» και «Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο».     Ο εορτασμός της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ, διοργανώνεται κυρίως στα σχολεία. Αρχικά ξεκίνησε στην Μεγάλη Βρετανία και αργότερα εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.


 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης

Η 13η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Παγκόσμια Συμμαχία για τη Σήψη» (GSA), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης.       Ως Σήψη ορίζουμε το σύνολο των μεταβολών στο μεταβολισμό και την αιμοδυναμική, που είναι αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε λοιμώδη παράγοντα (βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο). Έχει συχνή κατάληξη το θάνατο μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων (σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας) και μη αναστρέψιμης πτώσης της αρτηριακής πίεσης (σηπτική καταπληξία ή σηπτικό σοκ).           Έχει υπολογισθεί ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από σηπτικό σύνδρομο, ενώ  την τελευταία δεκαετία, τα κρούσματα σήψης σε όλο τον κόσμο σημειώνουν αύξηση 8-13% κάθε χρόνο. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί. 
Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, η θνητότητα από τη νόσο στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται από 8,5% στην πιο απλή μορφή, έως 55,8% στην περίπτωση της σηπτικής καταπληξίας.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

5 3 3

Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βανδάλους του Γελίμερου στη Μάχη του Δέκιμου στην Αφρική.

1 5 0 3

Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.

1 7 8 8 

Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1 7 9 1 

Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας

1 8 2 1 

Οι Έλληνες επαναστάτες υπό το Μακρυγιάννη νικούν στην Αθήνα τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή.

1 8 7 2 

Πεθαίνει ο υλιστής φιλόσοφος Λουδοβίκος Φόιερμπαχ

1 8 7 3 

Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

1 8 7 4


Γεννήθηκε ο Άρνολντ Σένμπεργκ, αυστριακός συνθέτης, «πατέρας» του Δωδεκαφθογγισμού.

1 8 8 8 


Γεννήθηκε 0 Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός.

1 8 9 9 


Πέθανε Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός

1 9 0 8 


Γεννήθηκε ο Κάρολος Κουν, από τους κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτης του θεάτρου.

1 9 1 5


Πεθαίνει ο  Στέφανος Γρανίτσας, έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός από την Ευρυτανία. Πιο γνωστό έργο του είναι «Τα Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς με ζώα.

1 9 2 2 

Γεννιέται η Περουβιανή υψίφωνος Yma Sumac (Ίμα Σουμάκ).

1 9 2 2 

(νέο ημερολ.) Πυρπόληση της Σμύρνης. Η ιστορική και αρχαιότατη πόλη της Σμύρνης παραδίδεται στις φλόγες την 13η Σεπτεμβρίου. Ο Τούρκος στρατηγός Νουρεντίν πασάς με “ζήλο” και αποφασιστικότητα πραγματοποιεί το έργο του: Η ωραία Σμύρνη δεν υπάρχει πια.… Αποτεφρώθηκε!

1 9 2 4

Γεννήθηκε η Κυβέλη Θεοχάρη, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 2 8 

Ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

1 9 3 2

Γεννήθηκε ο Γιάννης Μαλούχος, Έλληνας ηθοποιός

1 9 3 9 

Ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1 9 4 3 

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό “Κουντουριώτης”, υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο “Λάμπρος Κατσώνης”, βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο, μετά τον εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

1 9 5 4

Γεννήθηκε η Ελένη Βιτάλη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1 9 5 9


Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη ΜΙΛΑΝ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

1 9 6 0

Γεννήθηκε ο Γιώργος Γιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1 9 6 5

Οι Beatles κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

1 9 6 8 

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, έλληνας ζωγράφος και χαράκτης, γνωστός κυρίως από τους πίνακες του με θέμα τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.

1 9 8 6


Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1 9 9 7

Πεθαίνει ο Ζορζ Γκεταρί, Λάμπρος Γούργου το πραγματικό όνομά του, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά ελληνικής καταγωγής, πρωταγωνίστησε επί μισό αιώνα στη μουσική σκηνή της Γαλλίας.

2 0 1 3 

Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Βαρλάμος (γεννήθηκε το 1922)

Πηγή:

Comments are closed.