Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

1 9   Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Το χρονικό διάστημα από την 1η έως τη 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως οι «19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης» («19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children»), με σκοπό να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες. 
Η 19η Νοεμβρίου είχε κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού με πρωτοβουλία της «Women’s World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση του παιδιού. Στο κάλεσμα για διοργάνωση δράσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση ενός κλίματος πρόληψης και την οργάνωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενημερωτικών συναντήσεων, ανταποκρίθηκαν πάνω από 128 οργανισμοί σε περισσότερες από 50 χώρες.
Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Προέρχεται κυρίως μέσα από την ίδια την οικογένεια του παιδιού ή από άτομα γνώριμα του ευρύτερου περιβάλλοντος του και σπανιότερα από αγνώστους. Οι συνέπειες της κακοποίησης στο παιδί έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακοποίηση και η παραμέληση του παιδιού περιλαμβάνουν όλες τις μορφές σωματικής ή/και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, τα οποία καταλήγουν σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπεια του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ευθύνης ή δύναμης.
Αποτελεί χρέος όλων να προστατεύονται τα παιδιά, να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους και να ενθαρρύνονται τα κακοποιημένα παιδιά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές ώστε να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Κάθε κράτος οφείλει να προβεί στη διαμόρφωση πολιτικής και τρόπου προσέγγισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, και να προάγει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών στη βάση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ημέρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Αμερικανικής εμπνεύσεως, η Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας καθιερώθηκε το 2014 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, σε 144 χώρες του κόσμου. Η πρωτοβουλία ανήκε στην αμερικανίδα συγγραφέα και επιχειρηματία Γουέντι Ντάιμοντ με την συνδρομή πολυεθνικών εταιρειών (PwC, BNP Paribas, Microsoft) και του ΟΗΕ.
Έχει στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος που θα υποστηρίζει τις γυναίκες επιχειρηματίες με τη συμβολή ενός δικτύου διεθνώς καταξιωμένων γυναικών που θα λειτουργούν ως πρέσβειρες για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως, οι δυνατότητες των οποίων για συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.
Στατιστικά Στοιχεία
Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
Η τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών (International Men’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου (όχι στην Ελλάδα) για να υπενθυμίζει τη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα στην οικογένεια, τον γάμο και τη φροντίδα των παιδιών.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2020) είναι «Καλύτερη υγεία για τους άνδρες και τα αγόρια» και στοχεύει στην πραγματοποίηση πρακτικών βελτιώσεων στην υγεία και την ευημερία του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών , που δεν θα αργήσει η επίσημη αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ, πρωτογιορτάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1999 στα νησιά Τρίνιδαδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής, με πρωτοβουλία του δρος Τζέρομ Τιλακσίνγκ.


Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).
Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 7 0 3

Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, η ζωή του οποίου υμνήθηκε από τον Βολτέρο και τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα).

1 8 2 8 

Πεθαίνει ο Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης. (Γεν. 31/1/1797)

1 8 9 6 

Γεννήθηκε ο Γκιόργκι Ζούκοφ, Ρώσος στρατάρχης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Θαν. 18/6/1974)

1 9 1 7 

Γεννήθηκε η Ινδή πολιτικός και πρωθυπουργός, Ιντιρα Γκάντι

1 9 2 4 

Αποτυγχάνει στρατιωτικό κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου.

1 9 4 2 

Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της «Επιχείρησης Ουρανός». (Η Μάχη του Στάλινγκραντ)

1 9 4 2 

Γεννήθηκε ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, Κάλβιν Κλάιν

1 9 4 4 

Γεννήθηκε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος, Αγνή Μπάλτσα

1 9 4 9

Γεννήθηκε ο Πάνος Κοκκινόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης

1 9 5 1 

Γεννήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Έλληνας πολιτικός. (Λαϊκή Ενότητα) 

1 9 5 8 

Πεθαίνει ο Κυριάκος Μάτσης, Κύπριος γεωπόνος και αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που σκοτώθηκε στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. (Γεν. 23/1/1926)

1 9 6 1 

Γεννήθηκε ο Μεγκ Ράιαν, Αμερικανίδα ηθοποιός. 

1 9 6 2

Γεννήθηκε η Τζόντι Φόρστερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης

1 9 6 5

Γεννήθηκε ο Λοράν Μπλάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητές

1 9 6 9

Ο Πελέ πετυχαίνει το 1.000ό γκολ της καριέρας του με πέναλτι στον αγώνα Σάντος- Βάσκο Ντα Γκάμα (2-1) στο Μαρακανά, μπροστά σε 150.000 θεατές. Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για 1 λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι. Μετά το γκολ χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας σάμπα.

1 9 7 3 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

1 9 8 8 

Πεθαίνει η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση (Γεν. 11/12/1950)

1 9 9 9 

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία «Σενζού 1».

2 0 1 7


Πέθανε η Γιάνα Νοβότνα, παλαίμαχη τενίστρια από την Τσεχία. Κέρδισε 12 τίτλους στο διπλό γυναικών. Ήταν το Νο 1 στο διπλό 11 φορές

Πηγή:  

Comments are closed.