Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
715

1 8   Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι ΟΥ 

Γ  Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Πλάτων

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση

Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεβρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «1 στα 5» (ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης).
Οι στόχοι της Ημέρας είναι:
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη γενετήσια (σεξουαλική) εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, καθώς και για την ανάγκη πρόληψης τέτοιου είδους πράξεων.
Η διευκόλυνση της ανοιχτής συζήτησης για την προστασία των παιδιών από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση και τη βοήθεια στην πρόληψη και την εξάλειψη του στιγματισμού των θυμάτων.
Η επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Λανθαρότε, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου, που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών και διατυπώνει τους τρόπους καταπολέμησής τους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης μιας ειδικής Σύμβασης που να προστατεύει πλήρως τα παιδιά από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση, υιοθέτησε τη Σύμβαση του Λανθαρότε, που υπογράφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007 στο ομώνυμο νησί των Καναρίων Νήσων. Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους. Η σύμβαση επικυρώθηκε από την Ελλάδα με τον νόμο 3727/08 (ΦΕΚ 257/A’/18-12-2008) και από την Κύπρο με το νόμο 91 (Ι) / 2014.


 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) – οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχει ορίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (European Awareness Antibiotic Day). 
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας που συνταγογραφούν αντιβιοτικά φάρμακα (αντιβιοτικά είναι οι βιοσυνθετικώς παραγόμενες αντιμικροβιακές ουσίες) και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση τους. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια και ότι η αντοχή τους στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές.
Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον τους, όσο και στη λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.
Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών (ESAC) του 2010, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).


 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) είναι μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ενθαρρύνει όλους τους Ευρωπαίους – και όχι μόνο – να προβούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του Νοεμβρίου, με βάση το τρίπτυχο: μείωση των αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και ανακύκλωση.
Η έννοια «Αθέατα Απόβλητα» (Invisible Waste) αναφέρεται στη μεγάλη ποσότητα αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία κατασκευής ενός προϊόντος. Γνωρίζετε ότι για την κατασκευή ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) που ζυγίζει λιγότερο από 200 γραμμάρια και για τη συσκευασία του, παράγονται 86 κιλά απορριμμάτων; Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτεφρωτήρες. Μαζί με το αποτύπωμα αποβλήτων πρέπει να υπολογιστούν και οι επιπτώσεις από το διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επαχθές κόστος για το περιβάλλον.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για μία βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, τα προϊόντα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να είναι ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση, και τελικά να είναι εντελώς μη τοξικά την ημέρα που ανακυκλώνονται. Η αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων μειώνει την ανάγκη για νέα παραγωγή και συνεπώς την ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται μέσω της κατασκευής τους.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων είναι η μεγαλύτερη καμπάνια του είδους στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν μέσω δράσεων οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Κατά τη διάρκεια της περσινής πρωτοβουλίας (2019) υλοποιήθηκαν 16.570 δράσεις σ’ όλη την Ευρώπη.

 Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 3 0 7

Ο θρυλικός Ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή, Χέρμαν Γκέσλερ.

1 6 2 6

Εγκαινιάζεται πανηγυρικά η νέα Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

1 7 8 3

Γεννήθηκε ο Σαντόρε ντι Σανταρόζα, Ιταλός φιλέλληνας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Θαν. 26/4/1825)

1 8 2 6

Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχωβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.

1 8 3 0

 Πεθαίνει ο Γιόχαν Άνταμ Βάισχαουπτ, Γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι (Πεφωτισμένοι). (Γεν. 6/2/1748)

1 9 0 2 

Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. (Σανιδικά)

1 9 0 3

Γεννήθηκε η Δόρα Στράτου

1 9 0 6 

Γεννήθηκε ο Άλεκ Ισιγώνης, Ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper. (Θαν. 2/10/1988)

1 9 1 6 

Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ήδη χωρισμένοι στα «κράτη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. (Νοεμβριανά)

1 9 2 2 

Πεθαίνει ο Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας. («Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο») (Γεν. 10/7/1871) 

1 9 3 4 

Γεννήθηκε ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας από τη Θάσο. («Ζήτα»)  

1 9 3 9

Γεννήθηκε η Αμάντα Ληρ, Γαλλίδα τραγουδίστρια

1 9 4 0 

Πεθαίνει ο Μίμης Πιερράκος, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. (Γεν. 1909)

1 9 4 2

Γεννήθηκε η Λίντα Έβανς, Αμερικανίδα ηθοποιός («Δυναστεία»)

1 9 6 3

Γεννήθηκε ο Πέτερ Σμάϊχελ, Δανός Ποδοσφαιριστής

1 9 7 6 

Εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 425 «υπέρ» και 59 «κατά», από τα Κορτές, τη διορισμένη από τον Φράνκο Βουλή της Ισπανίας και θεωρείται προσωπικός θρίαμβος του μεταβατικού πρωθυπουργού Αδόλφο Σουάρεθ.

1 9 8 3

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί το ψήφισμα 541, το οποίο προτείνεται από τη Βρετανία και αποδοκιμάζει, μεταξύ άλλων, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τους Τουρκοκυπρίους, με την οποία επιχειρείται η απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη θεωρεί νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκλησή της.

1 9 8 9

 

Καταρρέει το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία και μαζί του ο ηγέτης του Τοντόρ Ζίφκοφ.

2 0 0 2

Πεθαίνει ο Τζέϊμς Κόμπερν, Αμερικανός ηθοποιός

2 0 1 0

Πεθαίνει ο Λάκης Αλεξάνδρου, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής (Γεν. 4/1/1941)

2 0 1 7

Πεθαίνει ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκος αρσιβαρίστας, Ολυμπιονίκης

Πηγή:  

Comments are closed.