Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

1 6   Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ιφιγένεια    Ματθαίος    Ματθίλδη

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος (World Pancreatic Cancer Day) καθιερώθηκε το 2013 και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του World Pancreatic Cancer Coalition (Παγκόσμια Ένωση Παγκρεατικού Καρκίνου) , για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος, έναν από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους. Της παγκόσμιας προσπάθειας ηγούνται 95 ενώσεις ασθενών από 35 χώρες. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) και η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ – ΚΑΠΕΣ) από την Ελλάδα και ο Παγκύπριος Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) από την Κύπρο.
Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και από τους πλέον θανατηφόρους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο.

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει την ενέργεια της τροφής, παράγοντας ορμόνες που ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου και ένζυμα για τη διάσπαση της τροφής και την πέψη.
Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστη. Στους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου περιλαμβάνονται: η ηλικία καθώς σε ποσοστό 90% ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, η ύπαρξη διαβήτη ή χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις.
Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.

Διεθνής Ημέρα Φλαμένκο

Στις 16 Νοεμβρίου 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο, τη μουσική και το χορό των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τότε η 16η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φλαμένκο, μία ημέρα με ιδιαίτερη σημασία στη νότια Ισπανία.
Οι ρίζες του φλαμένκο βρίσκονται πιθανότατα στην παραδοσιακή μουσική της Ανδαλουσίας και την εγκατάσταση των Χιτάνος, των ισπανών τσιγγάνων, κατά τον 15ο αιώνα. Για πολλά χρόνια υπέστησαν καταπίεση και διωγμούς, αλλά μόλις τον 19ο αιώνα η κατάστασή τους καλυτέρευσε. Από τότε μπόρεσαν να αναδείξουν σταδιακά την τέχνη του φλαμένκο, το οποίο στις μέρες μας έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή μορφή του. Είναι πλέον ένα κατεστημένο μουσικοχορευτικό είδος με τους δικούς του αναγνωρίσιμους σταρ και με παρουσία στα μεγαλύτερα θεατρικά και συναυλιακά κέντρα του κόσμου.
Αν και η ετυμολογία του ονόματος παραμένει αβέβαιη (επικρατέστερη είναι η εκδοχή ότι προέρχεται από τη λέξη flama που σημαίνει φλόγα και φωτιά στα ισπανικά), το μόνο σίγουρο είναι ότι το φλαμένκο είναι συνώνυμο με τον ισπανικό τρόπο και αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ισπανικής κουλτούρας».
Η βάση του φλαμένκο είναι το τραγούδι, που συχνά συνοδεύεται από κιθάρα και αυτοσχεδιαζόμενο χορό. Οι εκτελέσεις συχνά συνοδεύονται από χειροκροτήματα, κροτάλισμα των δακτύλων, ποδοκροτήματα και κραυγές. Οι καστανιέτες που συνδέονται με το φλαμένκο δεν αποτελούσαν μέρος της αυθεντικής τσιγγάνικης παράδοσης.
Βασικό στοιχείο του παραδοσιακού φλαμένκο είναι το duende, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία ο εκτελεστής «κυριεύεται» από την ασυγκράτητη συγκίνηση της μουσικής και του χορού.
Οι στίχοι των τραγουδιών του φλαμένκο μιλούν για το θάνατο, την οδύνη, την απελπισία, αλλά και τον έρωτα και τη χαρά.


 

Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής

Η 16 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής (World Vasectomy Day), με πρωτοβουλία ενός αμερικανού κινηματογραφιστή και ενός αυστραλού χειρουργού.
Η αγγειεκτομή είναι μια μορφή στείρωσης του άνδρα προκειμένου να αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στο σεξ. Είναι μια χειρουργική επέμβαση, που αποκόπτει ή σφραγίζει τους σπερματικούς πόρους και εμποδίζει το σπέρμα να απελευθερώνεται κατά την διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί εγκυμοσύνη. Όμως ο άνδρας που θέλει να υποβληθεί σε αγγειεκτομή θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά γιατί το I αποτέλεσμα της επέμβασης δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο. Συν τοις άλλοις, είναι πιο ευάλωτος και δεν προστατεύεται επαρκώς από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής προτάθηκε το 2012 από τον αμερικανό κινηματογραφιστή Τζόναθαν Στακ, ο οποίος εκείνη την περίοδο γύριζε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αγγειεκτομή και την απόφαση του πρωταγωνιστή του να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Η πρώτη της νέας παγκόσμιας ημέρας έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2013, με μια εγχείριση αγγειεκτομής απο τον δρα Ντάγκλας Στάιν, που έγινε στο Βασιλικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας και μεταδόθηκε «ζωντανά» μέσω διαδικτύου. Έκτοτε η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Το 2017, πάνω από 1200 γιατροί από 50 χώρες συμμετείχαν στον εορτασμό.

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Κάθε χρόνο, η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου (16 Νοεμβρίου 2022) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όπως μαρτυρά και η ονομασία της είναι νόσος των πνευμόνων, που προκαλεί στένωση των βρόγχων με συνέπεια την δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η Χ.Α.Π. αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από Χ.Α.Π. περί τα 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.
Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

4 2  π.Χ. 

Γεννήθηκε ο Τιβέριος, ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Θαν.16/3/37)

5 3 4 

Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».

1 3 8 0 

Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ’ της Γαλλίας ανακοινώνει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.

1 5 3 2 

Ο Ισπανός κονκισταδόρ Φρανθίσκο Πιθάρο συλλαμβάνει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους.

1 8 2 9 

Γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Άντον Ρουμπινστάιν, ένας από τους σημαντικότερους βιολονίστες του 19ου αιώνα

1 8 3 1 

Πεθαίνει ο Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 1/6/1780) 

1 8 4 9 

Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1 9 2 2 

 

Γεννήθηκε ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. (Θαν. 18/6/2010) 

1 9 3 9 

Ιδρύεται η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (Γυμναστική Ακαδημία).

1 9 4 5 

Ιδρύεται η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

1 9 5 1 

Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).
Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ήταν καταδίκες που στηρίζονταν στον Α.Ν. 509 και αφορούσαν αποκλειστικά στις πολιτικές πεποιθήσεις των καταδικασμένων.
Το καθεστώς ήθελε να αποφύγει μια διεθνή καταδίκη για διάπραξη πολιτικών εγκλημάτων. Ήθελε, όμως, να σπείρει και την τρομοκρατία με τις κάνες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Έτσι, κατασκευάστηκε μια δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου (Πηγή 902.gr).

1 9 5 3 

Γεννιέται η τραγουδίστρια Γλυκερία

1 9 6 0 

Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Κλαρκ Γκέιμπλ («Όσα παίρνει ο άνεμος»)

1 9 6 4 

Γεννήθηκε η Νταϊάνα Κραλ, Καναδή τραγουδίστρια της τζαζ. 

1 9 7 0 

Πέθανε ο πολιτικός και πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης

1 9 7 1 

Πεθαίνει ο Στράτος Παγιουμτζής, ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 1904)

1 9 7 3 

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.

1 9 8 0

Δυο νεαρά παιδιά, ο 26χρονος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους, όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημαδεύουν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

1 9 8 1 

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.

1 9 8 9 

Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel.

1 9 9 4 

Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

2 0 0 6 

Πεθαίνει ο Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν. (Γεν. 31/7/1912) 

2 0 0 8

Πεθαίνει ο Στάθης (Ευστάθιος) Μαυρίδης Καλλιθεάτης διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στον Πανιώνιο. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Φοίνικα Καλλιθέας και το 1951 σε ηλικία 16 ετών πήγε στον Πανιώνιο. Για τη μεταγραφή η ομάδα του πήρε ως αντάλλαγμα δεκαπέντε ζευγάρια ποδοσφαιρικά παπούτσια.     Τεχνίτης αλλά και σκληροτράχηλος μέσος, καθιερώθηκε στη μεγάλη ομάδα του συλλόγου της Νέας Σμύρνης, που έγραψε λαμπρές σελίδες τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, μέχρι το 1965-66 που σταμάτησε να αγωνίζεται.     Ήταν επιτελικός χαφ και μοίραζε καταπληκτικές μπαλιές στους επιθετικούς. Σημαντική στιγμή στην καριέρα του με τον Πανιώνιο υπήρξε η πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1961.      Έπειτα από διαδοχικές νίκες επί του Παναθηναϊκού με 2-1 και του Ηρακλή με 1-0, έφτασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε με 3-0 από τον Ολυμπιακό.   Αγωνίστηκε τέσσερις φορές στην εθνική Ελλάδας, της οποίας υπήρξε και αρχηγός, πετυχαίνοντας ένα τέρμα. Στις 8 Απριλίου 1964 σκόραρε το πρώτο γκολ στη νίκη – πρόκριση της Εθνικής με 4-1 εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας για το προολυμπιακό τουρνουά της Ολυμπιάδαςτου Τόκιο το 1964.       Η τελευταία διεθνής συμμετοχή του ήταν στις 13 Μαΐου 1964 στον φιλικό αγώνα κατά της Αιθιοπίας. (Γεν. 20/9/1935)


2 0 2 0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σουδάν. Η ναυτική βάση θα κατασκευαστεί κοντά στο Πορτ Σουδάν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και θα φιλοξενεί έως 300 στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους.

2 0 2 1

Ανακοινώνεται ένα νέο φεγγάρι του Κρόνου, το S/2019 S 1, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών φεγγαριών σε 83.

Πηγή:  

 

Comments are closed.