Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
584

6   Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ευτύχιος  –  Ευτυχία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  6 Απριλίου.
Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη – αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί – έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896,

Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είναι μια ετήσια διεθνής γιορτή αφιερωμένη για ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, την επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστό και ως πινγκ πονγκ. Καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε στις 6 Απριλίου, για να συμπίπτει με την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που διοργανώνεται με κοινή πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Διεθνής Ημέρα Ασεξουαλικότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασεξουαλικότητας ή Αφυλοφιλίας (International Asexuality Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου με πρωτοβουλία αφυλοφικών κοινοτήτων απ’ όλο τον κόσμο για να κάνει γνωστή την ιδιαιτερότητα των αφυλοφικών ή ασεξουαλικών ατόμων.
Η ασεξουαλικότητα ή αφυλοφιλία είναι έλλειψη ερωτικής έλξης από κάποιο άτομο οποιουδήποτε φύλου, είτε το ανύπαρκτο είτε το χαμηλό ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα και δεν πρέπει να συγχέεται με τη σεξουαλική αποχή.
Η ασεξουαλικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως έλλειψη σεξουαλικού προσανατολισμού ή μία μορφή τέταρτου σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάμεσα στην ετεροφυλοφιλία, την ομοφυλοφιλία και την αμφιφυλοφιλία.
Είναι γενικός όρος, με τον οποίο κατηγοριοποιείται ένα ευρύτερο φάσμα από διάφορες ασεξουαλικές υποταυτότητες. Μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε το 2004, τοποθέτησε την ασεξουαλικότητα στο 1% του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας.
Με την έλευση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, άρχισαν να δημιουργούνται πολλές αφυλοφικές κοινότητες. Η πιο γνωστή και δραστήρια κοινότητα είναι η Asexual Visibility and Education Network (Δίκτυο Ορατότητας και Εκπαίδευσης για την Ασεξουαλικότητα), που ιδρύθηκε το 2001 από τον Ντέιβιντ Τζέι.

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας (World Day for Physical Activity) καθιερώθηκε το 2002 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
Η ιδέα για την καθιέρωσή της προήλθε από τη Βραζιλία και υποστηρίχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, μέσω του οργανισμού Agita Mundo – World Physical Activity Network, μιας ομάδας κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προωθούν τη διάδοση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής με την άσκηση κάποιας φυσικής δραστηριότητας καθημερινά.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2023): «Να περνάς καλά. Να είσαι δραστήριος!»
Ο όρος «φυσική δραστηριότητα», δηλαδή η κάθε μορφή κίνησης που παράγεται από τους σκελετικούς μύες σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και απαιτεί κατανάλωση ενέργειας (όπως για παράδειγμα η βάδιση, η ενασχόληση με τον κήπο ή οι οικιακές εργασίες), συχνά συγχέεται με τον όρο «σωματική άσκηση», η οποία αφορά στην προγραμματισμένη, δομημένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης (της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας).
Οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι, ωστόσο αποτελούν (και ιδιαίτερα η σωματική άσκηση) τα μέσα για τη βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ και της ποιότητας ζωής, σε όλο το ηλικιακό φάσμα της ζωής.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 1 9 9 

Πέθανε ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος

1 4 5 3

O Μωάμεθ Β’ ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα πέσει στις 29 Μαΐου.

1 5 2 0

Πεθαίνει ο Ραφαήλ, ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας, από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες της Ώριμης Αναγέννησης.

1 8 2 7


Πεθαίνει ο Νικολής Αποστόλης, ναυμάχος της Ελληνικής Επανάστασης.

1 8 3 3


Πεθαίνει ο Αδαμάντιος Κοραής, έλληνας γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

1 9 0 3

Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μαδρίτη.

1 9 1 4


Γεννήθηκε η Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου, κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία το 1936 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1 9 2 8


Γεννήθηκε ο Τζέιμς Γουότσον, αμερικανός βιολόγος, ο οποίος μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953.

1 9 4 1


Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.


1 9 5 7


Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.

1 9 6 0


Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές της ΕΡΕ αποκαλούν τους συναδέλφους τους της κομμουνιστογενούς ΕΔΑ «Βούλγαρους» και αυτοί ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες». Οι πιο θερμόαιμοι από τους βουλευτές των δύο παρατάξεων συμπλέκονται και χρειάζεται η συνδρομή της Χωροφυλακής για να επιβληθεί η τάξη.

1 9 6 4 

Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή, «Καταχνιά»

1 9 7 4


Διεξάγεται ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μ. Βρετανία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας το συγκρότημα των ΑBBA με τη σύνθεση «Waterloo». Στο διαγωνισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και η χώρα μας, με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού / Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα καταλαμβάνει την 11η θέση.

1 9 7 9 

Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.

1 9 8 0


Κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα κομμάτι από αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτί, το Post-It.

2 0 0 6

Πεθαίνει ο Στέφανος Στρατηγός, Έλληνας ηθοποιός

2 0 0 7

Βυθίζεται στις 4 τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνη.

2 0 1 0

Επιστήμονες ανακοινώνουν την ανακάλυψη τριών νέων οργανισμών που ανήκουν στην κατηγορία των θωρακοφόρων (Loricifera) και ζουν χωρίς να χρειάζονται ποτέ οξυγόνο.

2 0 1 2

Ξεκινά η απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού στην Αγγλία.

2 0 1 3 ‘

Πεθαίνει η Κάκια Παναγιώτου, Ελληνίδα ηθοποιός

2 0 2 0

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διακομίζεται στην εντατική (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Σαιντ Τόμας στο Λονδίνο, καθώς επιδεινώνονται τα συμπτώματα του COVID-19. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και πρώτος τη τάξει υπουργός Ντομινίκ Ράαμπ, θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Τζόνσον, για όσο καιρό θα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Πηγή:

Comments are closed.