Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή εβδομάδα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

3 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν
Δάμαρις Διονύσιος Διονυσία
Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι
Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου». Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι το στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος. Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. Από Ελλαδικής πλευράς μέλος της ΠΣΟ είναι το ΠΑΜΕ και από Κυπριακής η ΠΕΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ.
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κατάσταση έντονης θλίψης και μελαγχολίας του ανθρώπου, η οποία συνήθως ακολουθεί ένα δυσάρεστο γι’ αυτόν γεγονός (π.χ. ερωτική απογοήτευση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, απόλυση από εργασία). Στην ψυχιατρική επιστήμη συχνά ταυτίζεται με την Κλινική Κατάθλιψη, ψυχική νόσο με συμπτώματα που κατά κανόνα διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε διαταράσσουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινή του ζωή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το τέταρτο στάδιο του μοντέλου Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.
Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και των διαταραχών στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους όσους έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη.
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

Δεδομένα
Η αστική συγκέντρωση παρέχει κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη διασπορά.
Οι πόλεις μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Οι πόλεις παρέχουν καλύτερες συνθήκες υγείας.
Η αστικοποίηση μπορεί να εμποδίσει μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Η αστικοποίηση βοηθά στην αύξηση των δεικτών γονιμότητας, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίας υγείας στις γυναίκες.
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.
Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».
Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α
4 2 π.Χ.

1 2 2 6

1 8 6 6

1 8 7 8

1 9 0 0

1 9 0 6

1 9 1 9

Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.
1 9 2 6

1 9 4 3

Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν το χωριό Λιγγιάδες Ιωαννίνων και δολοφονούν 82 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
1 9 4 5

1 9 5 4

1 9 6 2

1 9 7 9

1 9 8 8

1 9 9 3

1 9 9 9

Στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που ολοκληρώνεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας η εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου και Άννα Πολλάτου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις “10 κορίνες” με 19.816 βαθμούς.
2 0 0 1

2 0 0 5

Πηγή:

