Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
684

2 8   Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος που περιλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά αποτελούν τον νούμερο ένα δολοφόνο και έχουν πολλές αιτίες: από το κάπνισμα, την αρτηριακή υπέρταση, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα μέχρι και σπανιότερες αιτίες όπως η νόσος Chagas και η καρδιακή αμυλοείδωση.
        Στα 520 εκατομμύρια των ανθρώπων με καρδιαγγειακές παθήσεις σε όλον τον κόσμο, η πανδημία COVID-19 κυριολεχτικά τους «ράγισε» την καρδιά!

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Βαρούχ   Νεόφυτος   Χαρίτων    Χαριτώ

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση

Η Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση (International Day for the Universal Access to Information) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020. Η Ημέρα αυτή προϋπήρχε από το 2016 ενταγμένη στο καλεντάρι της UNESCO.
Στόχος της Διεθνούς Ημέρας για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση είναι η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών από τις κρατικές αρχές. Συνδέεται άμεσα με τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Agenda 2030 του ΟΗΕ) και συγκεκριμένα με τον στόχο 16.10, που αναφέρει ότι πρέπει «να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες».
Θέμα της Διεθνούς Ημέρας για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση για το 2020 είναι: «Σώζοντας ζωές, οικοδομώντας εμπιστοσύνη, φέρνοντας ελπίδα» και εστιάζεται στο δικαίωμα στην ενημέρωση σε περιόδους κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης συνταγματικών, νομικών ή και πολιτικών εγγυήσεων για την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες για τη διάσωση ζωών, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συμβολή στη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών μέσα και πέρα από την κρίση του COVID-19.


 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Από το 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.
Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας από το 1987.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α 

4 8 0  π.Χ. 

Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολούθησε την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

5 5 1  π.Χ.


Γεννήθηκε ο Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος. 

1 5 3 8 


Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί το συμμαχικό στόλο με επικεφαλής τον γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.

1 8 6 4


Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.

1 8 9 3 

Γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας, Ιδιότυπος ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, που χρονικά μόνο τοποθετείται στη γενιά του τριάντα. Αποτελεί μια μοναχική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, και για πολλά χρόνια αγνοήθηκε από την κριτική.

1 8 9 5 

Γεννήθηκε ο Γάλλος γιατρός και χημικός, Λουί Ζαν Παστέρ, ο «πατέρας» της μικροβιολογίας, που ανακάλυψε το αντιλυσσικό εμβόλιο και εφηύρε τη διαδικασία της παστερίωσης

1 9 2 4 


Γεννήθηκε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ιταλός ηθοποιός.

1 9 3 4 

Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός.

1 9 4 5

Γεννήθηκε ο Μανώλης Ρασούλης, Έλληνας τραγουδοποιός και δημοσιογράφος

1 9 6 4

Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοικτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».

1 9 7 4

Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1 9 9 1 

Πεθαίνει ο Μάιλς Ντέιβις, αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ.

1 9 8 8 

Πέθανε η κομμουνίστρια παιδαγωγός και λογοτέχνης Έλλη Αλεξίου

2 0 0 0 


Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09. Η Ελλάδα είχε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.

2 0 0 3

Πεθαίνει ο Ελία Καζάν, (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Αμέρικα – Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το Λιμάνι της Αγωνίας»)

2 0 0 6

Στην Αυστρία για πρώτη φορά ψηφίζουν 16χρονοι σε βουλευτικές εκλογές.

2 0 1 3 


Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.

2 0 1 6 

Πεθαίνει ο Σιμόν Πέρες, διακεκριμένος ισραηλινός πολιτικός.

2 0 2 1

Η NASA ανακοινώνει την προγραμματισμένη εκτόξευση της Lucy, ενός δωδεκαετούς διαστημικού σκάφους για τους αστεροειδείς Δία, την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο. Θα εκτοξευθεί από τον διαστημικό σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα στις 16 Οκτωβρίου

Πηγή:  

.

 

Comments are closed.