Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

9   Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ 

1922:  Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Σμύρνη παραδίδεται στους Τούρκους.

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Άννα    Ιωακείμ   Ιωακειμία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Η 9η Σεπτεμβρίου υιοθετήθηκε ως «Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις» (International Day to Protect Education from Attack), με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ελήφθη στις 12 Μαΐου 2020. Με την απόφαση αυτή καλούνται η UNESCO και η UNICEF να κινητοποιήσουν και ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τα δεινά εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.
Το σχετικό ψήφισμα παρουσιάστηκε από το Κατάρ και συγχρηματοδοτήθηκε από 62 χώρες. Με την καθιέρωση της παγκόσμιας αυτής ημέρας, ο ΟΗΕ επιδιώκει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σχετικά με τη σημασία της προστασίας των σχολείων ως τόπων προστασίας και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και την ανάγκη να διατηρηθεί η εκπαίδευση στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας.
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη να παρέχουν προστασία και να εξασφαλίζουν δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους μαθητές, ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Τονίζει περαιτέρω την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για να προωθηθούν ασφαλή και προστατευτικά σχολικά περιβάλλοντα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των σχολείων, των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τις επιθέσεις, την αποφυγή δράσεων που εμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 5 8 5 

Γεννήθηκε ο Γάλλος καρδινάλιος και πρωθυπουργός Ρισελιέ

1 8 2 8 


Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας, Λέον Τολστόι

1 8 6 1


Το πρώτο μέρος του άρθρου «Aναρχία» δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Φως» του Σοφοκλή Kαρύδη και θεωρείται το πρώτο αναρχικό δημοσίευμα στον τότε ελλαδικό χώρο. Ως συγγγραφέας του φέρεται ο φοιτητής Νομικής Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, γιος του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Η εφημερίδα διώκεται και το φύλλο κατάσχεται.

1 8 8 2 

Γεννήθηκε ο Μίλτος Μανάκης, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη. 

1 8 8 6

Υπογράφεται η Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων. Είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία για την πνευματική ιδιοκτησία και η βάση για όλες τις κατοπινές.

1 9 0 1

Πεθαίνει ο Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, γάλλος ζωγράφος, που έκανε την αφίσα τέχνη.

1 9 1 7 


Στην Ελλάδα, ο βασιλικός κήπος αποδίδεται στη χρήση του κοινού.

1 9 2 2 


Γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος, έλληνας πολιτικός και συγγραφέας

1 9 2 3

Γεννήθηκε η Ροζίτα Σώκου, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια

1 9 3 5

Γεννήθηκε ο  Παπαποστόλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1 9 3 9 

Στην Ελλάδα, γίνονται συστάσεις για κατανάλωση του ψωμιού με φειδώ, αποφυγή κάθε σπατάλης και εντατικότερη καλλιέργεια της γης.

1 9 4 1 

Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα.

1 9 4 7 


Κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1 9 5 1 

Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου με 36,53%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 10,57% των ψήφων.

1 9 6 0

Γεννήθηκε ο Χιου Γκραντ, βρετανός ηθοποιός. («4 Γάμοι και μία Κηδεία») 

1 9 7 1

Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο ολλανδός γεωπόνος Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως ο «Ολλανδός».

1 9 7 4 


Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της Απριλιανής Χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.

1 9 7 6

Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. 

1 9 8 2 


Η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.

1 9 8 4 

Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η ΕΛΑΣ.

1 9 9 5

Θεμελιώνεται το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη

2 0 0 3 

Πέθανε ο Αμερικανός επιστήμονας, Έντουαρντ Τέλερ, πατέρας της βόμβας υδρογόνου.

2 0 1 9


Πεθαίνει ο  Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έλληνας τραγουδοποιός και εναςσαπό τουςσιδρυτέςστουσυγκροτήματος »Τερμίτες».

Πηγή:

Comments are closed.