Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή εβδομάδα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
797
.

4   Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ααρών    Άνθιμος    Ανθιμία    Ερμιόν   Μωυσής

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό

Κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό (International Taekwondo Day) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό. Η ημερομηνία που επελέγη για τον εορτασμό δεν είναι τυχαία, αλλά ιδιαιτέρως σημαντική για την πορεία του αθλήματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1994 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανακήρυξη του Ταεκβοντό ως ολυμπιακού αθλήματος και την εισδοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχής γενομένης από το Σίδνεϊ το 2000.
Το Ταεκβοντό είναι μια σύγχρονη Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας που μετεξελίχθηκε σε ολυμπιακό άθλημα και χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα μεταξύ των δύο αντιπάλων. Βασική αρχή του είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι’ αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση.
Στην Ελλάδα το Ταεκβοντό εισήχθη το 1969 και τον Δεκέμβριο του 1979 αναγνωρίσθηκε ως επίσημο άθλημα από την Πολιτεία και εντάχθηκε στην δύναμη του ΣΕΓΑΣ. Η ανάπτυξη του δυναμικού αθλήματος ήταν έκτοτε ραγδαία και το 1987 απέκτησε την δική του αρχή, την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ).
Η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο Ταεκβοντό με αποκορύφωνα τα τέσσερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες από τους Μιχάλη Μουρούτσο (χρυσό το 2000), Αλέξανδρο Νικολαΐδη (αργυρά το 2004 και 2008) και Ελισάβετ Μυστακίδου (αργυρό το 2004). Ένα χάλκινο έχει κατακτήσει η Μόρφω Δροσίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), όταν το Ταεκβοντό ήταν άθλημα επίδειξης.


 

Παγκόσμια Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας

Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας (WAS), που συσπειρώνει σεξoλόγους απ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας (World Day of Seχual Health) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο της σεξoυαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξoυαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.
Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων
Υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξoλογίας που έγινε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα.
– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ελευθερία.
– Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη σεξoυαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του σεξoυαλικού σώματος.
– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα.
– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα.
– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση.
– Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση.
– Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά.
– Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.
 – Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.
– Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή.
– Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 6 8 2 

Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).

1 7 6 8 

Γεννήθηκε ο Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου.

1 8 2 1 


Δολοφονήθηκε, κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι, ο λαϊκός ηγέτης, αυτός που σήκωσε τη σημαία της επανάστασης του 21, Παναγιώτης Καρατζάς.

1 8 2 8 

Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

1 8 3 9

Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

1 9 0 5 

Γεννήθηκε η Μαίρη Ρενό, αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή και στη χώρα μας από τα μυθιστορήματά της που έχουν ως θέμα την αρχαία Ελλάδα.

1 9 0 7

Πεθαίνει ο Έντβαρντ Γκριγκ, νορβηγός συνθέτης.

1 9 2 8 

Πρεμιέρα στο Theater am Schiffbauerdamm του Βερολίνου για το έργο του δραματουργού Μπέρτολντ Μπρεχτ η «Όπερα της Πεντάρας».

1 9 3 3

Γεννήθηκε η Ζωή Φυτούση, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

 1 9 3 6 

Στην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή Φρανσίσκο Λάργκο Καμπαλέρο, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών, και το i Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

1 9 4 9 

Ο Πάντσο Γκονζάλες και ο Τεντ Σρέντερ παίζουν 67 παιχνίδια σε 5 σετ στον μεγαλύτερο σε διάρκεια επαγγελματικό αγώνα τένις.

1 9 5 5 


Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, νυν Τσάμπιονς Λιγκ. Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Παρτιζάν Βελιγραδίου   3 – 3.

1 9 5 8 


Στην Ελλάδα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι οι «τέντι μπόις» θα κουρεύονται με την «ψιλή»

1 9 6 7 

Απονέμεται στη Δώρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.

1 9 7 8 

Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτο έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.

1 9 8 1 

Γεννήθηκε ο Μπιγιονσέ (Νόουλς), αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1 9 8 9 


Πεθαίνει ο Ζορζ Σιμενόν, βέλγος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Μεγκρέ.

1 9 9 8 

Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με την ονομασία Google Inc.

2 0 0 5

Πεθαίνει ο Γρηγόρης Γρηγορίου, Έλληνας σκηνοθέτης

2 0 0 5 

Πέθανε ο Νίκων Αρκουδέας, αρχηγός της ΕΛΑΣ (1986–1988), ο πιο αναγνωρίσιμος αστυνομικός της Μεταπολίτευσης (Γεν. 1928) «Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι μπάτσος, είναι μια ιδέα» τραγουδούσαν οι αναρχικοί.

2 0 0 6

Πέθανε ‑μετά από μακρά σθένεια ο ποδοσφαιριστής Giacinto Facchetti, (Τζατσίντο Φακέτι ‑γεννήθηκε 18-Ιουλ-1942), , θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών (ψηφίστηκε 42ος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα στις εκλογές της IFFHS)

Πηγή:  

Comments are closed.