Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

2 0 Μ Α Ϊ Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν
Λυδία
Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι
Διεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών

Η καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρα Κλινικών Μελετών έχει τη σημασία της, καθώς την ημερομηνία αυτή του 1747 ο σκωτσέζος στρατιωτικός χειρουργός Τζέιμς Λιντ (1716-1794) πραγματοποίησε την πρώτη κλινική δοκιμή και έξι χρόνια αργότερα απέδειξε ότι το σκορβούτο, που αποδεκάτιζε τους ναυτικούς, οφειλόταν στην έλλειψη της βιταμίνης C.
Στη χώρα μας, η διενέργεια κλινικών μελετών στους ανθρώπους εποπτεύεται σε όλες της τις φάσεις της από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ εγγυάται ότι η κλινική έρευνα στους ανθρώπους γίνεται με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες της Ορθής Κλινικής Πρακτικής και τις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Βασική και απαραβίαστη αρχή είναι ότι η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ευζωία των συμμετεχόντων προηγούνται των επιδιώξεων της επιστήμης και κάθε άλλου συμφέροντος. Τα προσδοκώμενα οφέλη από τις κλινικές μελέτες με φάρμακα θεωρούνται πολύπλευρα και σημαντικά και αφορούν: α) στους ασθενείς που τους παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, β) στην ανάπτυξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μας, στην εκπαίδευση των ιατρών και ερευνητών μας και στην εξέλιξη της δημόσιας υγείας, γ) στη δημόσια δαπάνη και στην εδραίωση της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης.
Ας σημειωθεί ότι σημαντικές για τη δημόσια υγεία θεωρούνται και οι κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων (απευθύνονται σε άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρές, εκφυλιστικές και συχνά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και οι οποίες πλήττουν μέχρι ένα άτομο στα 50 000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση – εξαιρετικά σπάνιες ασθένειες).
Βασική επιδίωξη του ΕΟΦ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα μας, γιατί πέραν της συνεισφοράς τους στη Δημόσια Υγεία, συμβάλλουν αποφασιστικά και στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της χώρας.
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.
Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.
Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.
Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετρολογίας (2023) είναι: «Οι μετρήσεις στην υπηρεσία του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος». Αυτό το θέμα επιλέχθηκε λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας διανομής τροφίμων σε έναν κόσμο του οποίου ο πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2022.
Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Η ιδέα ανήκε στον σκωτσέζο φοιτητή Μπλερ Μπόουμαν, που την υλοποίησε για πρώτη φορά το 2012, και αμέσως υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας. Ο 21χρονος τότε φοιτητής της ισπανικής φιλολογίας θέλησε με την κίνησή του αυτή να τιμήσει το εθνικό ποτό της πατρίδας του, «που δεν είχε τη δική του παγκόσμια ημέρα, όπως άλλα ποτά», αλλά και να συμβάλει μέσω αυτού στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Σκωτία.
Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στο μουσουλμανικό Αϊζερμπαϊτζάν, με πρωτοστάτες τα μπαρ και τα ξενοδοχεία.
Την ημέρα αυτή, οι συμμετέχοντες στη γιορτή καλούνται φυσικά να πιουν το «νερό της ζωής» και να συνεισφέρουν τον οβολό τους στη φιλανθρωπική οργάνωση «Just a Drop», που αγωνίζεται για την πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό στις φτωχές χώρες του πλανήτη.
Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α
3 2 5

Συνέρχεται στη Νίκαια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Σύνοδος θα καταδικάσει τη διδασκαλία του Αρείου, θα συντάξει το Σύμβολο της Νίκαιας που θα καθιερώσει τον όρο «ομοούσιος» και θα ορίσει την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.
1 4 9 8

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
1 5 0 6

Πέθανε ο Ισπανός εξερευνητής, Χριστόφορος Κολόμβος, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική
1 5 7 0

Ο Φλαμανδός χαρτογράφος, Αβραάμ Ορτέλιους, εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονα άτλαντα.
1 6 0 9

Εκδίδονται στο Λονδίνο τα σονέτα του Γουίλιαμ Σέξπιρ.
1 7 6 9

Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης, στρατιωτικός και πολιτικός, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια του ’21,
1 7 9 9

Γεννήθηκε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος μυθιστοριογράφος και το 1830 ο Γάλλος συγγραφέας, Έκτορ Μαλό.
1 8 2 5

Η Μάχη στο Μανιάκι: Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμτην ώρα που ο ναύαρχος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Καφηρέας.. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Έλληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Παπαφλέσσας ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει, όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.
1 8 7 4

Ο Λιβάι Στρος κυκλοφορεί το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.
1 8 7 5

Πέθανε η Αμαλία, πρώην βασίλισσα των Ελλήνων, σύζυγος του Όθωνα.
1 8 9 1

Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό την εφεύρεσή του, το κινετοσκόπιο, το οποίο υπήρξε πρόδρομος του κινηματογράφου.
1 9 2 5

Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.
1 9 3 8

Γεννήθηκε η Μαρινέλλα (κατά κόσμον Κυριακή Παπαδοπούλου), Ελληνίδα τραγουδίστρια
1 9 4 1

Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου (Επιχείρηση Ερμής).
1 9 4 7

Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου) (902.gr).
1 9 4 9

Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμο Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δαμασκηνός διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (17/10–1/11/1945) και αντιβασιλέας (31/12/1944–28/9/1946).
1 9 5 6

Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.
1 9 6 8

Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η Χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Η διαμαρτυρία της αποτέλεσε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό. Στο πλευρό της Αλίκης κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης ένας Τσέχος φοιτητής και ο Πρόεδρος των Βραζιλιάνων φοιτητών στην Λ.Δ. της Τσεχοσλοβακίας. Καθημερινά έξω από την Πρεσβεία πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις χιλιάδων Τσεχοσλοβάκων και ξένων φοιτητών (902.gr).
1 9 7 7

Το θρυλικό Όριαν Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.
2 0 1 9

Πεθαίνει ο Νίκι Λάουντα, Αυστριακός οδηγός της Formula 1.
2 0 2 1

Η Microsoft ανακοινώνει ότι δεν θα συνεχίσει την υποστήριξη του Internet Explorer στις 15 Ιουνίου 2022.
Πηγή:
