Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

2 6   Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Γαβριήλ   Γαβριηλία   Γαβριέλα

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ημέρες Δράσης για τη Στέγαση

Οι Ημέρες Δράσης για τη Στέγαση (Housing Action Day) διοργανώνονται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το δικαίωμα στη Στέγαση και την Πόλη (European Action Coalition for the Right to Housing and the City), που συσπειρώνει 31 οργανώσεις από 19 χώρες της Ευρώπης. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 25 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023.
Εκατομμύρια άνθρωποι στεγάζονται κάτω από ανεπαρκή στέγη στην Ευρώπη. Άλλοι είναι άστεγοι και άλλοι απειλούνται με πλειστηριασμούς και εξώσεις. Η κρίση στην πρόσβαση αξιοπρεπούς, κατάλληλης και προσιτής στέγης βαθαίνει, καθώς οι καλπάζουσες τιμές της ενέργειας έχουν προστεθεί στις ήδη διαρκώς αυξανόμενες τιμές των ενοικίων, και τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές στην αγορά κατοικίας σε ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς καμιά εξαίρεση. Ακόμη και όσοι έχουν στέγη, είτε ιδιόκτητη είτε όχι, ξοδεύουν περισσότερα από τα μισά τους έσοδα σε αυτή.
Μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το δικαίωμα στη Στέγαση και την Πόλη είναι η οργάνωση «Πλειστηριασμοί ΣΤΟΠ» από ελλαδικής πλευράς και από κυπριακής το Δίκτυο Δράσης για τη Στέγη και την Πόλη και Κίνημα ενάντια στις Εκποιήσεις
.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α 

1 7 0 7

Με την Πράξη Ένωσης της Σκοτίας, η Αγγλία και η Σκωτία γίνονται μία χώρα.

1 8 2 1

Οι πρόκριτοι Γεώργιος Πάνου και Παναγιώτης Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες, ο Σισίνης στη Γαστούνη και ο Βιλαέτης στον Πύργο.

1 8 7 1

Διεξάγονται οι εκλογές του συμβουλίου της Παρισινής Κομμούνας.

1 8 8 1

Η Θεσσαλία προσαρτάται στην Ελλάδα.

1 8 9 6

Ο Λεωνίδας Πύργος είναι ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό του ξίφους ασκήσεως διδασκάλων νικά τον Γάλλο Περονέ και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

1 9 0 4

Γεννήθηκε ο Ξενοφών Ευθυμίου Ζολώτας  Έλληνας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε τρεις φορές διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. (θαν. 10/6/2004) 

1 9 1 6

Ο Ρόμπερτ Στράουντ μαχαιρώνει και σκοτώνει ένα φρουρό των φυλακών στο Κάνσας. Θα καταδικασθεί σε ισόβια και θα μεταχθεί στις φυλακές του Αλκατράζ, όπου θα διακριθεί για τις μελέτες του σχετικά με τις ασθένειες των πουλιών.

1 9 3 7

Στο Τέξας, οι καλλιεργητές σπανακιού αναγείρουν το άγαλμα ενός μεγάλου ευεργέτη του κλάδου, του Ποπάι.

1 9 4 9

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που κρατείται στη Μακρόνησο για τις πολιτικές πεποιθήσεις του, αρνείται να υπογράψει δήλωση μετανοίας και βασανίζεται επί δεκάωρο. Θα μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Αθήνας.

1 9 6 9

Στο Χίλτον του Άμστερνταμ, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο κάνουν το πρώτο «μπέντ-ιν» για την ειρήνη, δηλαδή μία ξαπλωτή διαμαρτυρία, όπου το ζεύγος παραμένει στο κρεβάτι για μέρες, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.

1 9 8 3

Επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από 33χρονη εξορία στη Σοβιετική Ένωση, ο Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και της Κυβέρνησης του Βουνού στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια θα πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ.

1 9 9 3

 

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, εγκαινιάζει μια τηλεφωνική γραμμή, μέσω της οποίας ο λαός θα μπορεί να επικοινωνεί απευθείας μαζί του.

1 9 9 5

Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν για την κατάργηση των ενδοσυνοριακών ελέγχων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επτά από τις δεκαπέντε χώρες την εφαρμόζουν.

2 0 0 0

Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, που έχει ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

2 0 0 0

Εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

2 0 0 7

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ζητά συγγνώμη για τη χρήση γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων σε οίκους ανοχής στα μέτωπα τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2 0 0 7

Πεθαίνει ο Μπάμπης Μπακάλης, Έλληνας τραγουδοποιός

2 0 1 4

Πεθαίνει ο Λάκης Παππάς, Έλληνας τραγουδιστής του Νέου Κύματος

Πηγή:

Comments are closed.