Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
506

2 3   Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

23 Μαρτίου 1821: Απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τούρκικο ζυγό

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας 2021, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ωστόσο, εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον νέο κορωνοϊό.
Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2022
Για το 2022, επιλέχθηκε το θέμα που έχει τίτλο «Έγκαιρη προειδοποίηση-Έγκαιρη δράση», με στόχο να επισημάνει τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας που θα δώσει τη δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, σε ένα κόσμο όπου τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο πιο συχνά και πιο έντονα.
Τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Οι απλές προγνώσεις καιρού δεν είναι πλέον αρκετές ενώ αντίθετα προγνώσεις που θα ενημερώνουν ταυτόχρονα και για τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσει ο καιρός, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και του βιοπορισμού τους. Ωστόσο, ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να μην καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών, των αρχών διαχείρισης καταστροφών και των αναπτυξιακών φορέων είναι θεμελιώδης για την καλύτερη πρόληψη, προετοιμασία και ανταπόκριση.
Η πανδημία του COVID-19 έχει περιπλέξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Έχει επίσης σηματοδοτήσει την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια διασυνοριακή προσέγγιση πολλαπλών κινδύνων, με σκοπό την πρόοδο ως προς τους παγκόσμιους στόχους που αφορούν στις δράσεις για το κλίμα, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η έγκαιρη προετοιμασία και η δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να προστατέψει το βιοπορισμό των κοινωνιών, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 8 2 1 

Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων.

1 8 2 1 

Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.

1 8 3 9 

Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο νέο κόσμο για τους Έλληνες.

1 8 4 2 

Πεθαίνει ο Μαρί Ανρί Μπέιλ, γνωστότερος ως Σταντάλ, γάλλος συγγραφέας. («Το μαύρο και το κόκκινο», «Το μοναστήρι της Πάρμας») (Γεν. 23/1/1783) 

1 8 6 9 

Γεννήθηκε ο Καλούστε Γκιουλμπεκιάν, αρμένιος επιχειρηματίας στο χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και φιλάνθρωπος, γνωστός και ως «Κύριος 5%», επειδή κρατούσε πάντα το 5% των μετοχών στις εταιρείες που συμμετείχε. (Θαν. 20/7/1955)

1 9 1 5 

Γεννήθηκε ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. (Θαν. 15/12/1991)

1 9 1 9 

O σοσιαλιστής Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία «I Fasci Italiani del Combattimento» (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του, οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.

1 9 2 9 

Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει σχεδόν τη μισή ελληνική συνοικία των Ταταύλων στην Κωνσταντινούπολη.

1 9 2 9 

Δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτύρεται για τις αποβολές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.

1 9 3 4

Γεννήθηκε η Κάκια Αναλυτή, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 3 5

Γεννήθηκε η Σοφία Ολυμπίου, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 3 7

Γεννήθηκε ο Σταμάτης Κόκοτας, Έλληνας τραγουδιστής


1 9 3 7 

Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Γκάλο, αμερικανόςιατρικός ερευνητής, που ανακάλυψε μαζί με τον Λικ Μοντανιέ το 1984 τον ιό HIV, υπεύθυνο για το AIDS. 

1 9 6 0

Γεννήθηκε ο Χάρης Ρώμας (κατά κόσμον Χαράλαμπος Ρασσιάς), Έλληνας ηθοποιός

1 9 8 0 

Πέθανε ο ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης

1 9 9 2 

Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη «17 Νοέμβρη», αλλά τελικά τη χάνει.

1 9 9 2 

Πεθαίνει ο Φρίντριχ Χάγεκ, αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος, από τους γκουρού του νεοφιλευθερισμού, βραβευμένος με Νόμπελ το 1974. (Γεν. 8/5/1899)

1 9 9 8 

Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός» αποσπά 11 βραβεία Οσκαρ και ισοφαρίζει το ρεκόρ που κατείχε η ταινία «Μπεν Χουρ»

2 0 0 1 

Πεθαίνει ο Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. (Γεν. 24/6/1932)

Πηγή:  

Comments are closed.