Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή Ανάσταση… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1811

1 5    Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ 

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Λεωνίδας  –  Λεωνιδία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου (World Circus Day) είναι η ετήσια γιορτή αφιερωμένη στο τσίρκο ως μορφή τέχνης. Καθιερώθηκε το 2010 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Απριλίου (15 Απριλίου 2023). Η πρωτοβουλία ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τσίρκου και υιοθετήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τσίρκου.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τσίρκου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εδρεύει στο Μονακό, και έχει ως σκοπό του τη διατήρηση, υποστήριξη και προώθηση της τέχνης και της κουλτούρας του τσίρκου.
Το τσίρκο είναι ένας περιοδεύων θίασος ποικιλιών, αποτελούμενος από ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν ή και ζώα, αρκετά δημοφιλής τους παλαιότερους καιρούς σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Στη σύγχρονη μορφή του, το τσίρκο εμφανίσθηκε το 1768 στο Λονδίνο.
Τα τελευταία χρόνια, οι θίασοι που διαθέτουν και εκθέτουν ζώα, βρίσκονται στο στόχαστρο των ζωοφιλικών οργανώσεων και πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τις παραστάσεις τους. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τις παραστάσεις τσίρκου με ζώα το 2012 (Νόμος 4039/12).

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 4 5 2 


Γεννήθηκε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. Περιέγραψετο αλεξίπτωτο (1480), παρατήρησε τα τριχοειδή φαινόμενα (1490), σχεδίασε ιπτάμενες μηχανές (1494), ρουλεμάν (1496), το πρώτο όπλο (1500) και το πρώτο ελικόπτερο (1500). Μελέτησε την ανατομία των ανθρώπων και των ζώων, την οποία και αποτύπωσε σε λεπτομερή σχέδια- έκανε ακόμη σημαντικές παρατηρήσεις στους τομείς της γεωλογίας (γήινος φλοιός), της παλαιοντολογίας (απολιθώματα) και της βοτανικής.

1 4 8 9 


Γεννήθηκε ο Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, ο κορυφαίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1 8 2 5 


Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή πολιορκεί το Μεσολόγγι, το οποίο θα πέσει ένα χρόνο αργότερα με την ηρωική έξοδο.

1 8 5 0


Αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο (Παρκερικά)

1 8 5 6

Γεννήθηκε ο Ζαν Μορεάς, Έλληνας ποιητής

1 8 6 5 


Πεθαίνει ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1 8 9 6 

Πεθαίνει ο Γεώργιος Βιζυηνός, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη, έλληνας ποιητής και πεζογράφος

1 8 9 6

Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

1 9 1 2 


Ο «Τιτανικός» βυθίζεται, έπειτα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1 9 3 5 


Γεννήθηκε ο Σταύρος Παράβας, Έλληνας ηθοποιός.

1 9 3 9

Γεννήθηκε ο Ηλίας Λογοθέτης, Έλληνας ηθοποιός

1 9 5 1

Γεννήθηκε ο Κώστας Σμοκοβίτης, Έλληνας τραγουδιστής

1 9 5 1

 Πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές Δημοτικές Εκλογές, στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες. Στην Καλλιθέα μετέχουν οι Συνδυασμοί «Καλλιθέα – Έργα»  του Ιατρού Νικολάου Σκανδαλάκη,  «Προοδευτικός Συνδυασμός Καλλιθέας» των συνεργαζόμενων πρώην Δήμαρχων Γεωργίου Ιατρίδη και Νικολάου Ζερβού, Ηνωμένη Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη«Ένωσις – Έργα» του Πρόδρομου Γιαννά και ο «Δημοκρατικός Εργατικός Συναγερμός», του Σταμάτη Μαστρογιαννάκου. 

1 9 5 5 

Ο αμερικανός πλασιέ Ρέι Κροτς ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο McDonald’s, στο Ντε Πλέινς του Ιλινόι.

1 9 8 0 


Πεθαίνει ο Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. 

1 9 8 9

 Διαδραματίζεται η τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ, δημιουργείται συνωστισμός, λόγω της παρουσίας υπεραρίθμων θεατών σε εξέδρα του γηπέδου στο Σέφιλντ. Από τον πανικό που προκαλείται βρίσκουν τον θάνατο 96 οπαδοί των «ρεντς» και τραυματίζονται 250.

1 9 9 3

Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

1 9 9 6

Πεθαίνει ο Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής

2 0 1 9

Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή του ενός οβελού της.

Πηγή:

Comments are closed.