Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

5   Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Αρχέλαος   Κόνων  

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση (International Day for Disarmament and Non-Proliferation Awareness) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαρτίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2022 για να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση του αφοπλισμού στο ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των νέων.
Αφοπλισμός (Disarmament) είναι η ενέργεια για τη μείωση, περιορισμό ή κατάργηση των όπλων. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται στον στρατό μιας συγκεκριμένης χώρας ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο όπλων. Συχνά χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στην πλήρη εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής (βιολογικός, χημικός, πυρηνικός και ραδιολογικός πόλεμος). Η Μη Διάδοση (Non-Proliferation) είναι η ενέργεια ελέγχου της διάδοσης των όπλων, ιδίως των χημικών και πυρηνικών.
Οι πρώτες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον αφοπλισμό και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου με δεσμευτικές εξουσίες για την επίλυση των διεθνών διαφορών έγιναν στις ειρηνευτικές διασκέψεις της Χάγης του 1899 και του 1907. Η τρίτη διάσκεψη έπρεπε να πραγματοποιηθεί το 1914, αλλά δεν έγινε λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από την κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μετά τον πόλεμο, η Γερμανία ουσιαστικά αφοπλίστηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία ζητούσε επίσης σταδιακό αφοπλισμό όλων των μεγάλων δυνάμεων.
Ωστόσο, η Γερμανία αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών και την Παγκόσμια Διάσκεψη Αφοπλισμού μετά την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος το 1933 και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επανεξοπλισμού. Όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξε. Με την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939, που σηματοδότησε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, η Κοινωνία των Εθνών αντικαταστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Ο πολυμερής αφοπλισμός και η μη διάδοση ήταν μεταξύ των κύριων στόχων του ΟΗΕ από την ίδρυση του.
Η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής (ειδικά πυρηνικών όπλων), η υπερβολική συσσώρευση συμβατικών όπλων, η παράνομη εμπορία ελαφρών και μικρών όπλων, καθώς και η εμφάνιση νέων τεχνολογικά προηγμένων όπλων, θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και εμποδίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εξαιτίας αυτών των δεδομένων, ο ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για τον αφοπλισμό και τη συνειδητοποίηση της Μη Διάδοσης των πυρηνικών και χημικών όπλων.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UN Office for Disarmament Affairs) ιδρύθηκε με τη σημερινή του μορφή το 1998 ειδικά για την προώθηση των προσπαθειών αφοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον πυρηνικό αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση. Ένα από τα πέντε τμήματά τούτου είναι το Τμήμα Πληροφοριών και Εξωστρέφειας («Information and Outreach Branch») που διοργανώνει μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη σημασία του αφοπλισμού.
Οι κύριοι στόχοι της Διεθνούς Ημέρας για τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση εορτασμού είναι η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας παγκοσμίως, η ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ στον τομέα του αφοπλισμού και της μη διάδοσης. Ο ΟΗΕ προτρέπει τα κράτη-μέλη του, τους διεθνείς οργανισμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους σχετικούς φορείς να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για τον αφοπλισμό μέσω εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 9 9  π.Χ.

Ο Έλληνας φιλόσοφος, Σωκράτης, ήπιε το κώνειο

1 8 2 7 

Πεθαίνει ο Πιερ Σιμόν Λαπλάς, Γάλλος μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός. Οι μελέτες του πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος. (Γεν. 23/3/1749)

1 8 2 7

 

Πεθαίνει ο Αλεσάντρο Βόλτα, Ιταλός φυσικός και εφευρέτης της μπαταρίας. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος. (Γεν. 18/2/1745)

1 8 5 7 

Γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας κοσμηματοπώλης, ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προιόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη. (Θαν. 1932)

1 8 6 4 

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1 9 1 3 

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

1 9 2 2

Γεννήθηκε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, σκηνοθέτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιταλίας. (Θαν. 2/11/1975) 

1 9 2 2 

Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου», σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.

1 9 3 3

Γεννήθηκε ο Κώστας Λινοξυλάκης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, αντιδήμαρχος Αθηναίων (θαν. 3/12/2914).

1 9 4 0 

Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα». Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

1 9 4 2 

Γεννήθηκε ο Φελίπε Γκονζάλες, Ισπανός σοσιαλιστής πολιτικός, που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1982 έως το 1996. 

1 9 5 3 

Πέθανε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν

1 9 5 6 

Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

1 9 8 2

Πεθαίνει ο Τζον Μπελούσι, Αμερικανός ηθοποιός

1 9 8 9

Πεθαίνει ο Θάνος Τζενεράλης, Έλληνας ηθοποιός

1 9 9 2 

Ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η καθιερωμένη ομιλία του είχε τίτλο «Από το εργαστήρι της σκέψης».

1 9 9 4 

Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα spam στην ιστορία του Ίντερνετ για την αποστολή ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποιεί ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Η ονομασία spam για το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προέρχεται από το ομώνυμο τηλεοπτικό σκετς των Μόντι Πάιθον και καθιερώθηκε από τη διαδικτυακή κοινότητα.

1 9 9 8 

Η NASA ανακοινώνει ότι η ερευνητική αποστολή Clementine, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακάλυψε νερό στους πολικούς κρατήρες αρκετό για να συντηρήσουν μία ανθρώπινη αποικία καθώς και ένα σταθμό ανεφοδιασμού πυραύλων.

2 0 0 0

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Μόσχα με 9.750 βαθμούς. Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Ελησσιάδης κατατάσσεται 8ος, ενώ στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης καταλαμβάνει την 6η θέση.

2 0 0 0

Πεθαίνει η Ρένα Ντορ, Ελληνίδα ηθοποιός

2 0 1 1

Πεθαίνει ο Μανώλης Ρασούλης, Έλληνας τραγουδοποιός

2 0 1 3 

Πεθαίνει ο Ούγκο Τσάβεζ Φρίας, πρώην στρατιωτικός και Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013.

2 0 1 6 

Πεθαίνει ο Ρέι Τόμλινσον, Αμερικανός προγραμματιστής. Θεωρείται ο άνθρωπος που ανακάλυψε το email. (Γεν. 23/4/1941)

Πηγή:  

Comments are closed.