Καλημέρα Καλλιθέα… Καλή εβδομάδα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1138

4   Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 4η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της.
Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).
Σύμφωνα με την WOF, το 2014 το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαρο και το 13% παχύσαρκο, ενώ η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Ωστόσο, πιο ανησυχητική είναι η παχυσαρκία των παιδιών, η οποία επίσης βαίνει αυξανόμενη.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε το 2003 από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως 20,7%.


 

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Λοίμωξη των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

Από το 2018, η 4η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Λοίμωξη των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (International HPV Awareness Day) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (International Papillomavirus Society). Πρόκειται για μια καμπάνια ενημέρωσης για μια λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο.

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papillomavirus Infection, HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όπως, για παράδειγμα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού από την οποία προσβάλλονται οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρώπη.
Οι τύποι «υψηλού κινδύνου» του HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι τύποι «χαμηλού κινδύνου» του HPV μπορούν να προκαλέσουν μυρμηκιές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον HPV εξαφανίζεται από μόνη της χωρίς να προκαλέσει κάποιο προφανές σύμπτωμα ή πρόβλημα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη εμμένει κι ενδέχεται να προκαλέσει ύστερα από μερικά χρόνια κάποιες από τις επιπλοκές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών κατά του HPV μπορεί να προλάβει την πρόκληση λοιμώξεων από τον HPV και, συνεπώς, ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV και στα δύο φύλα. Ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά του HPV πραγματοποιείται συνήθως στην ηλικία των 9 έως 14 ετών, ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό, όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τον HPV. Οι μυρμηκιές των γεννητικών οργάνων μπορούν να θεραπευθούν με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η παρουσία ιστού στη μήτρα που χαρακτηρίζεται ως «προκαρκινικός» μπορούν να ανιχνευθούν εγκαίρως μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να θεραπευτούν.Παγκόσμια Ημέρα Μηχανικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η μηχανική είχε πάντα ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανθρώπινη ευημερία. Η διασφάλιση ότι οι μελλοντικές γενιές μηχανικών και επιστημόνων θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν λύσεις για τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις είναι ζωτικής σημασίας.
Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις, η γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε την 4η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Μηχανικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κατά την 40η σύνοδό της τον Νοέμβριο του 2019, με στόχο να αναδείξει τον ρόλο της μηχανικής στη σύγχρονη ζωή, που είναι απαραίτητη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως στην Αφρική και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη. Η πρόταση ανήκε στη Παγκόσμια Ομοσπονδία των Οργανώσεων Μηχανικών (World Federation of Engineering Organizations-WFEO).

Παρά τη σημασία της μηχανικής για τη ζωή και το μέλλον της ανθρωπότητας, οι γυναίκες ιστορικά υποεκπροσωπούνται στους τομείς της μηχανικής, αποτελώντας συνήθως μόνο το 10–20% του δυναμικού των μηχανικών. Ακόμη και σε χώρες όπου ο αριθμός των γυναικών που φοιτούν σε τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει αυξηθεί σημαντικά, αυτή η τάση δεν αντανακλάται στην αγορά εργασίας, καθώς πάρα πολλές απόφοιτες δεν ακολουθούν το επάγγελμα του μηχανικού. Τα εμπόδια συνδέονται συχνά με τα επίμονα στερεότυπα του φύλου σε αυτόν τον τομέα, ανεπαρκείς πολιτικές ή εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.
Η ΟΥΝΕΣΚΟ δίνει υψηλή προτεραιότητα σε δραστηριότητες που προάγουν τη μηχανική ως επάγγελμα, καθώς και σε εκείνες τις δραστηριότητες που καταδεικνύουν τη σημασία της μελέτης της επιστήμης από τους νέους, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 1 9 3 

Πεθαίνει ο Σαλάχ Αντ Ντιν Γιουσούφ, γνωστότερος ως Σαλαντίν, σουλτάνος της Αιγύπτου και της Συρίας, που κατατρόπωσε τους Σταυροφόρους. (Γεν. 1138)

1 6 7 8 

Γεννήθηκε ο βενετσιάνος συνθέτης, Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός για τις «Τέσσερις εποχές» του και για πάνω από 230 κονσέρτα για βιολί και 120 για άλλα όργανα.

1 8 5 1 

Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Έλληνας διηγηματογράφος και ποιητής. (Θαν. 3/1/1911) 

1 8 5 2 

Πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας, Νικολάι Γκόγκολ. («Ο Επιθεωρητής», «Το ημερολόγιο ενός τρελού», «Τάρας Μπούλμπα» κ.α.)

1 8 8 1 

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της: «Σπουδή στο Κόκκινο».

1 9 0 4 

Γεννιέται ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος). Ο Η. Βενέζης διώχτηκε με το Ιδιώνυμο, από τη δικτατορία Μεταξά και κατόπιν στη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Μετά τον πόλεμο διετέλεσε γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (1950–52), ενώ το 1957 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

1 9 2 3 

Γεννήθηκε ο ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Γιάννης Γαΐτης

1 9 2 4 

Το τραγούδι γενεθλίων «Happy Birthday To You», δημοσιεύεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.,

1 9 4 3 

Γεννήθηκε ο Λούτσιο Ντάλα, ιταλός τραγουδοποιός. (Θαν. 1/3/2012)

1 9 4 4 

Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου, με την αποχώρηση των εισβολέων Γερμανών.

1 9 6 6 

Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

1 9 6 8 

Γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός από τις 8 Ιουλίου 2019. 

1 9 7 5 

Απονέμεται στον Τσάρλι Τσάπλιν από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ο τίτλος του ιππότη.

1 9 9 7 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον απαγορεύει τις έρευνες για την κλωνοποίηση ανθρώπου.

2 0 0 6 

Πεθαίνει η Μαρία Πλυτά, Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, η πρώτη ελληνίδα σκηνοθέτιδα, με 25 ταινίες στο ενεργητικό της. («Τα Αρραβωνιάσματα», «Ο Λουστράκος», «Ο Ανήφορος») (Γεν. 26/11/1915)

2 0 0 8 

Πεθαίνει η Έλενα Ναθαναήλ, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 19/1/1947)

2 0 1 0 

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Οργισμένη είναι η αντίδραση της Άγκυρας, που επισημαίνει ότι το ψήφισμα μπορεί να βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

2 0 1 6 

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της UEFA.

Πηγή:  

Comments are closed.