Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

3   Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Βασιλίσκος    Βασιλίσκη    Ευτρόπιος    Ευτροπία    Θεοδώρητος    Κλεόνικος    Κλεονίκη

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι 

Η Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι (International Irish Whiskey Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Ξεκίνησε δειλά-δειλά από μία ιδέα του ιρλανδού μπλόγκερ Στιούαρτ ΜακΝαμάρα και με τα χρόνια διεθνοποιήθηκε, χάρη στη συμβολή των ΜΜΕ της Ιρλανδίας και της τοπικής βιομηχανίας ουίσκι.
Το ιρλανδικό ουίσκι, που ανιχνεύεται τον 12ο αιώνα, μοιάζει πολύ με το σκωτσέζικο, χωρίς όμως την καπνιστή γεύση. Διαφέρει και στην ορθογραφία της λέξης ουίσκι στα αγγλικά (whiskey το ιρλανδικό, whisky το σκωτσέζικο). Η μέθοδος παρασκευής του είναι παρόμοια με αυτή του σκωτσέζικου, η βύνη όμως δεν εκτίθεται στον καπνό κατά τη θέρμανση.
Η πρώτη ύλη είναι κριθάρι ή ένα μείγμα από 50% βυνοποιημένο κριθάρι, 30% μη βυνοποιημένο κριθάρι, 10% βρώμη και 10% σιτάρι και σίκαλη. Η απόσταξη επίσης είναι τριπλή και όχι διπλή. Μερικές φορές αναμιγνύονται με ουδέτερα ουίσκι για την παραγωγή ενός προϊόντος με ελαφρύτερο σώμα. Το μπλεντ ουίσκι ωριμάζει για 7 τουλάχιστον χρόνια. Οι πιο γνωστές και στη χώρα μας μάρκες ιρλανδικού ουίσκι είναι οι Jameson, Bushmills και Tullamore Dew.
Η 3η Μαρτίου (3/3) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ιρλανδικού Ουίσκι επελέγη από τον ΜακΝαμάρα για τους εξής λόγους: Είναι ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την την εορτή του Αγίου Πατρικίου (την απόλυτη εορτή των Ιρλανδών), το ιρλανδικό ουίσκι απαιτεί τρία χρόνια ωρίμανσης και τριπλή απόσταξη, το τριφύλλι είναι ένα από τα σύμβολα της Ιρλανδίας και τρία είναι τα χρώματα της σημαίας της (πράσινο, λευκό και πορτοκαλί).

Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου 

Με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Καναδή συγγραφέα και γραφίστρια Ρίτα Τόους. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία (ebook) και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης. Ψηφιακό ή Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader), υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
Στην Ελλάδα η αγορά του ψηφιακού βιβλίου βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου. Αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κατά βάση, οι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 20 έως 45 ετών.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ραδιοτηλεόρασης

Η πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (3 Μαρτίου 2024) έχει θεσπιστεί από την UNICEF ως Διεθνής Ημέρα Παιδικής Τηλεόρασης (International Children’s Day of Broadcasting).
Στόχος του διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με το παιδί είναι να υπενθυμίσει στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς όλου του κόσμου ότι όχι μόνο πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και να παράγουν ποιοτικά παιδικά προγράμματα, αλλά και να παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία παραγωγής τους.

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES», η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.


 

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.
Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:
Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
Θόρυβος.
Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
Γεροντική ηλικία.
Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.
«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 8 0 2 

Η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» του Μπετόβεν, η πιο φημισμένη σύνθεση για πιάνο, τυπώνεται σε παρτιτούρα.

1 8 0 4 

Γεννήθηκε ο Γκιστάβ ντ’ Εστάλ, Γάλλος συγγραφέας και φιλέλληνας. Εργάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο της Αντιβασιλείας του Όθωνα στον αγροτικό τομέα και πρότεινε την ίδρυση κρατικών αγροκτημάτων. Πρέσβευε τις ιδέες του Σαιν Σιμόν, ενός συμπατριώτη του ουτοπικού σοσιαλιστή. Όταν μαθεύτηκε ότι ήταν σενσιμονιστής παύθηκε από τη θέση του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. (Θαν. 9/4/1886)

1 8 2 1 

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’, με φιρμάνι του απαιτεί από τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε’ τον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Μιχαήλ Σούτσου για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1 8 2 7 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιά επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1 8 4 7 

Γεννήθηκε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Αμερικανοσκωτσέζος φυσικός, εφευρέτης του τηλεφώνου. (Θαν. 2/8/1922) 

1 8 8 3

Γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας

1 9 1 3 

Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. 

1 9 1 5 

Γεννήθηκε ο Νίκος Γούναρης, Έλληνας τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού. (Θαν. 5/5/1965)

1 9 2 3 

Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το αμερικανικό περιοδικό Τime

1 9 2 9 

Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης

1 9 3 9 

Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.

1 9 4 4 

Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη.

1 9 4 5

Γεννήθηκε η Αρλέτα (κατά κόσμον Αργυρώ Νικολέτα Τσάπρα), Ελληνίδα τραγουδίστρια

1 9 5 3

Γεννήθηκε ο Ζίκο (κατά κόσμον Αρτούρ Αντούνις Κοΐμπρα), Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής του Ολυμπιακού

1 9 5 7 

Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής. (Γεν. 22/2/1928)

1 9 6 1 

Πεθαίνει ο Πάουλ Βιτγκενστάιν, Αυστριακός πιανίστας. Έχασε το δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έκανε σπουδαία καριέρα παίζοντας με το αριστερό χέρι. Έργα για το αριστερό χέρι του Βιτγκενστάιν έγραψαν οι Ρίχαρντ Στράους, Έριχ Κόρνγκολντ, Πάουλ Χίντεμιτ, Σεργκέι Προκόφιεφ, Μορίς Ραβέλ και Μπέντζαμιν Μπρίτεν. (Γεν. 5/11/1887).

1 9 6 6

Γεννήθηκε η Σοφία Αλιμπέρτη, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 7 8 

Άγνωστοι κλέβουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν από το κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Βεβέ και ζητούν λύτρα 600.000 δολαρίων για την επιστροφή του. Η χήρα του Τσάπλιν αρνείται και τα λείψανα βρίσκονται 11 εβδομάδες αργότερα κοντά στη λίμνη Τζενίβα.

1 9 9 1 

Καταγράφεται σε ερασιτεχνικό βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς, στο Λος Άντζελες. Θα προκληθούν σοβαρές ταραχές από τη μαύρη κοινότητα της πόλης.

1 9 9 3 

Πεθαίνει ο Άλμπερτ Σέιμπιν, Αμερικανός ιατρικός ερευνητής. Ανακάλυψε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (βατσίνα), φθηνότερο κι εξίσου αποτελεσματικό με αυτό του πρωτοπόρου Τζόνας Σαλκ. (Γεν. 26/8/1906)

2 0 1 7

26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Πηγή:  

Comments are closed.