Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
305

2 4   Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 9 1 

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1 7 0 4 

Πεθαίνει ο Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το «Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)

1 8 2 1 

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1 9 0 3 

Πεθαίνει ο Παναγιώτης Ποταγός, έλληνας γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού». (Γεν. 1839)

1 9 3 4 

Γεννήθηκε ο Χρήστος Λαμπράκης, Έλληνας εκδότης. (ΔΟΛ) (Θαν. 21/12/2009)

1 9 4 6  

Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής

1 9 5 5 

Γεννήθηκε ο Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Θαν. 5/10/2011)

1 9 6 4 

Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1 9 7 5 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)

1 9 8 0

Πεθαίνει ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής. Συνιδρυτής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, ήταν ο πρώτος αρχηγός της Εθνικής και ο μοναδικός Έλληνας διεθνής που στη συνέχεια υπουργοποιήθηκε. Ήταν αυτός που έσωσε τον Παναθηναϊκό από τον υποβιβασμό, ενώ για τα… μάτια του γράφτηκε και ο πρώτος ύμνος των Πειραιωτών. Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος ήταν ο ίδιος ο Ολυμπιακός

1 9 8 1 

Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

1 9 8 4 

Πεθαίνει ο Κούλης Στολίγκας, Έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1909)

1 9 8 9 

Γεννήθηκε ο Κώστας Κουφός, ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού με θητεία στο ΝΒΑ. 

1 9 9 4

Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα αναγνωρίζει, μετά από 70 χρόνια, την Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

2 0 0 4 

Πέθανε ο Αλμπέρτο Σόρντι, ένας από τους μεγαλύτερους γελωτοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου

2 0 0 8 

Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία της Κούβας ύστερα από 50 περίπου χρόνια

Πηγή:  

Comments are closed.