Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1815

1 3     Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Μαρτίνος   Μαρτίνη

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 2 0 4

Με την ολοκλήρωση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, δίνεται προσωρινό τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1 8 2 2 

Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου (Η Καταστροφή της Νάουσας).

1 9 0 6 


Γεννήθηκε ο Σάμιουελ Μπέκετ, ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. («Περιμένοντας τον Γκοντό»)

1 9 2 4 


Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα με τα αρχικά ΑΕΚ.

1 9 2 6 


Γεννήθηκε η Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1 9 4 3 


Ομαδικοί τάφοι 4.000 πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους Ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθ ύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν του Γερμανούς. Τελικά, η μετακομμουνιστική Ρωσία θα παραδεχθεί το 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν το 1940 (Σφαγή του Κατίν).

1 9 4 7


Γεννήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος, έλληνας συνθέτης και πολιτικός. 

1 9 6 6

Γεννήθηκε η Μαντώ (κατά κόσμον Αδαμαντία Σταματοπούλου), Ελληνίδα τραγουδίστρια

1 9 7 0 


Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους, όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων: Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γ. Α. Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).


1 9 8 4


Πεθαίνει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, έλληνας κωμικός ηθοποιός. 

2 0 0 3 Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν. Έξι άτομα θα καταδικαστούν για το δυστύχημα σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 15 χρόνια.

2 0 0 9

Πεθαίνει ο Σπύρος Παπαβασιλείου, Έλληνας συνθέτης

2 0 1 0

Πεθαίνει ο Μάνος Ξυδούς, Έλληνας τραγουδοποιός

2 0 2 0

 

Στις ΗΠΑ αναφέρεται ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ, κάτι που σημαίνει ότι και οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλέον καταγεγραμμένο τουλάχιστον έναν θάνατο από τον ιό.

Πηγή:

Comments are closed.