Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
683

2 7   Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Υ

Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.
Όπως αναφέρει το saint.gr, αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός (1355 – 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ».
Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του. Σε αυτά ο Μάρτυς παρουσιαζόταν: να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα· να πλήττεται απ’ αυτούς με πέτρες στο στόμα και την κεφαλή· να μαστιγώνεται πάλι απ’ αυτούς απλωμένος κατά γης· να κάθεται γυμνός και να ξέεται το σώμα του με σιδερένια νύχια· να είναι κλεισμένος στη φυλακή· να βασανίζεται μπροστά στο βήμα του ηγεμόνα· να καίεται στα μέλη του σώματος του με αναμμένες λαμπάδες· να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται· να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής· να είναι ξαπλωμένος κατά γης και να πιέζεται το σώμα από ένα μεγάλο λίθο· να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα με θρήνους· να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.
Τον αρχαίο ναό που βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του.

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Λιβέριος   Λυμπέρης   Φανούριος    Φανουρία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας

Στις 27 Αυγούστου, οι λάτρεις του μποξ γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Πυγμαχίας, που καθιερώθηκε μόλις το 2018 με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA).
Η πυγμαχία, με αρχαιοελληνικές ρίζες, είναι ένα δυναμικό άθλημα στο οποίο δύο άτομα, φορώντας γάντια, ανταλλάσσουν γροθιές για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε έναν αγωνιστικό χώρο που ονομάζεται ρινγκ. Η σύγχρονη πυγμαχία έλκει την καταγωγή της από την Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές παραλλαγές της πυγμαχίας: η ερασιτεχνική και η επαγγελματική. Η κύρια διαφορά μεταξύ του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού μποξ είναι ότι οι επαγγελματίες μποξέρ αγωνίζονται για τα χρήματα, ενώ για τους περισσότερους ερασιτέχνες μποξέρ προέχει η διάκριση και η κατάκτηση τίτλων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για κάποιους από τους πυγμάχους η ερασιτεχνική πυγμαχία αποτελεί τον προθάλαμο για την επαγγελματική.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (FIBA) ιδρύθηκε από τις εθνικές ενώσεις πυγμαχίας της Αγγλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας και των Κάτω Χωρών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920 στην Αμβέρσα. Το 1946 διαλύθηκε λόγω της απώλειας της αξιοπιστίας της από τις συμπεριφορές κάποιων κορυφαίων αξιωματούχων της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αντικατάστασή της, οι ενώσεις πυγμαχίας της Γαλλίας και της Αγγλίας ίδρυσαν τη Διεθνή Ένωση Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (AIBA). Η λέξη «ερασιτέχνης» εξέπεσε από την ονομασία της το 2007, αλλά το ακρωνύμιο παρέμεινε το ίδιο.
Η AIBA συσπειρώνει 195 εθνικές ενώσεις πυγμαχίας από όλες τις ηπείρους. Διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, τα τουρνουά πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και το World Series of Boxing, ένα διεθνές τουρνουά που επιτρέπει στους ερασιτέχνες μποξέρ να ανταγωνίζονται επαγγελματικά χωρίς να χάσουν την ερασιτεχνική τους ιδιότητα.
Αρχικά, η 22α Ιουλίου γιορταζόταν ως Εθνική Ημέρα Πυγμαχίας στην Ρωσία με ποικιλία εορταστικών εκδηλώσεων (αγωνιστικών και εξωαγωνιστικών) και επίκεντρο την Μόσχα. Μια ιδιαίτερα μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε το 2017, όταν 3.000 πυγμάχοι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία και άρχισαν να πυγμαχούν με σκοπό να καταγράψουν το γεγονός στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Το γεγονός εντυπωσίασε τον Πρόεδρο της AIBA, Βου Τσινγκ-Κούο, ο οποίος πρότεινε και η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας αποδέχθηκε να γιορτάζεται η 22α Ιουλίου ως Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας, με σκοπό την προώθηση του αθλήματος. 
Το 2021 Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας μετατοπίστηκε και γιορτάζεται έκτοτε στις 27 Αυγούστου, ημερομηνία της έναρξης του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πυγμαχίας στην Αβάνα το 1974.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

4 7 9  π.Χ.

Η Μάχη των Πλαταιών. Οι Έλληνες, με αρχηγό τον σπαρτιάτη Παυσανία, νικούν σε αποφασιστική μάχη τον περσικό στρατό του Μαρδόνιου.

5 5 1 

Γεννήθηκε ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου

1 5 7 7 

Πέθανε ο Τιτσιάνο Βετσέλι, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης

1 8 1 3 

Ο Μέγας Ναπολέων, ηγούμενος στρατού 130.000 ανδρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης τον συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, που αριθμεί 200.000 άτομα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των συμμάχων, τραυματίζεται και χάνει το δεξί χέρι του.

1 8 2 9 

Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1 8 5 9 

Ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ, πραγματοποιεί την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια.

1 9 0 5 

Γεννιέται ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία.

1 9 0 9

Γεννήθηκε ο Λέστερ Γιανγκ, αμερικανός σαξοφωνίστας, κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της τζαζ.

1 9 0 9 


Γεννήθηκε ο Νίκος Τσιφόρος, έλληνας δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. 

1 9 2 2 

Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ τις βραδυνές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η πυρκαϊά θα συνεχιστεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων.

1 9 4 1 


Γεννήθηκε η Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου.

1 9 4 2 

Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο Παρκ της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου (μετέπειτα Μαρία Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο, – υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

1 9 4 8 

Γεννήθηκε  ο ρόκερ Παύλος Σιδηρόπουλος

1 9 5 5 

Εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records. Βιβλιο με τα ρεκόρ Γκίνες

1960 

Υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Η συμφωνία αυτή αφορά στην πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα.

1 9 6 9 

Στη Νότια Αφρική, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει τεχνητή καρδιά σε παιδί

1 9 9 7 

Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς στο Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον «Ριζοσπάστη» (27/2/94), θυμόταν: «Και “Ριζοσπάστη” διακινούσα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αριστερή. Το λέω και το φωνάζω… Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές».

1 9 9 0 

Πεθαίνει ο Στίβι Ρέι Βον, αμερικανός κιθαρίστας του μπλουζ.

2 0 0 1 

Πεθαίνει ο Μιχάλης Δερτούζος, έλληνας γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

2 0 0 2

Πεθαίνει η Νατάσσα Γερασιμίδου, ηθοποιός

2 0 0 5 

Πεθαίνει ο Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης και μουσουργός κυρίως του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως τρομπετίστας το 1938. Τη δική του σφραγίδα φέρουν περίπου 2.500 μουσικές μελωδίες, επενδύσεις και τραγούδια (ελαφρά και κλασσικά), μουσική για πάνω από 200 θεατρικά έργα , 20 μουσικές κωμωδίες και περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες.

2 0 1 1 

Πέθανε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης

Πηγή:

Comments are closed.