Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
206

1 9   Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Υ 

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World Humanitarian Day) καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανά τον πλανήτη ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών.
Η 19η Αυγούστου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, επειδή την ημερομηνία αυτή του 2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 4 


Πεθαίνει ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας. Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» και εξασφάλισε την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. (Γεν. 23/9/63 π.Χ.)
 

1 8 3 0 

Γεννήθηκε ο Λόταρ Μάγερ, γερμανός χημικός. Ανέπτυξε ένα περιοδικό σύστημα ταξινόμησης των χημικών στοιχείων, ανεξάρτητα από τον Μεντελέγεφ.

1 8 8 3 

Γεννήθηκε η Γκαμπριέλ «Κοκό» Σανέλ, γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, με καθοριστική επιρροή στη γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα. 

1 9 0 6

Γεννήθηκε ο εφευρέτης της τηλεόρασης Φίλο Φάρνσουορθ

1 9 1 9

Το Αφγανιστάν ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία.

1 9 2 3

Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1 9 4 5   

Γεννήθηκε ο Ίαν Γκίλαν κιθαρίστας των “Deep Purple”

1 9 4 9 

Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος

1 9 5 3

Γεννήθηκε ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι

1 9 6 0

Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη ημέρα με όλα τα ζώα σώα.

1 9 6 8 

1 9 7 4 

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, δολοφονείται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή.

1 9 7 5 

Πεθαίνει ο Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη (κατς) από το 1930 έως το 1946. 

1 9 8 0 

Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.

1 9 9 1

Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

2 0 0 4 

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί για τα χρυσά πανιά της Αιμιλίας Τσουλφά και της πρωταθλήτριας του Ναυταθλητικούς Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας (ΝΟΤΚ) Σοφίας Μπεκατώρου, που κατακτούν την πρώτη θέση στην κλάση 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2 0 1 6

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με επίδοση 4,85 μ.

2 0 1 6

Πεθαίνει ο Ντόναλντ Χέντερσον, αμερικανός επιδημιολόγος, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εξάλειψε την ευλογιά, ασθένεια από την οποία πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο

Πηγή:

Comments are closed.