Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
649

2 5   Ι  Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Κοίμηση Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Άννα    Ευπραξία   Ευπράξιος    Ολυμπιάς

 Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 2 5 


Λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1 2 6 1


Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

1 8 2 2 

Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Έλληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.

1 8 3 1 

Γεννήθηκε ο Γρηγόριος Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης.

1 8 9 3


Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα.

1 9 0 5 


Γεννήθηκε ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, γιατρός στο επάγγελμα, από νωρίς στρατεύτηκε στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής. Ηταν μια λαμπρή, ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της Αριστεράς όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

1 9 1 7 

Στη Γαλλία, καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ολλανδέζα χορεύτρια, Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.

1 9 2 0

Πεθαίνει ο Ιωάννης Κονδυλάκης, έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1 9 4 6 

Με υπουργικό διάταγμα καθαιρείται η διοίκηση της ΓΣΕΕ.

1 9 6 2 

Στις ΗΠΑ ψηφίζεται νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.

1 9 6 7

Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1 9 6 7 

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Παρθένης, διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος.

1 9 6 9 

Ο Άρειος Πάγος δέχεται το μαγνητόφωνο ως μέσο απόδειξης στα δικαστήρια.

1 9 7 1 

Στο Κεϊπτάουν της Νότιας Αφρικής, ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός, Κρίστιαν Μπάρναρντ, μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες.

1 9 7 4 

Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη όπου αποβιβάζονται γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.

1 9 7 8 

Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στον κόσμο.

1 9 8 3 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτυ στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.

1 9 8 4


Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπατά» στο διάστημα.

1 9 8 5 

Στις ΗΠΑ δημοσιεύεται ότι ο ηθοποιός Rock Hudson πάσχει από AIDS.

1 9 9 2 

Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου.

1 9 9 5 

Η Αλίκη Γεωργούλη φεύγει από τη ζωή.

1 9 9 8


Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαστράτος, έλληνας επιχειρηματίας, συνιδρυτής της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».

2 0 1 1 


Πεθαίνει ο Μιχάλης Κακογιάννης, κύπριος σκηνοθέτης. («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα»)

Πηγή:

Comments are closed.