Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1034
.

2 2   Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Μαγδαληνή    Μαγδαληνός    Μαρκέλλα    Μάρκελλος

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας

Στις 22 Ιουλίου, οι λάτρεις του μποξ γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Πυγμαχίας, που καθιερώθηκε μόλις το 2018 με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA).
Η πυγμαχία, με αρχαιοελληνικές ρίζες, είναι ένα δυναμικό άθλημα στο οποίο δύο άτομα, φορώντας γάντια, ανταλλάσσουν γροθιές για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε έναν αγωνιστικό χώρο που ονομάζεται ρινγκ. Η σύγχρονη πυγμαχία έλκει την καταγωγή της από την Μεγάλη Βρετανία.
Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές παραλλαγές της πυγμαχίας: η ερασιτεχνική και η επαγγελματική. Η κύρια διαφορά μεταξύ του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού μποξ είναι ότι οι επαγγελματίες μποξέρ αγωνίζονται για τα χρήματα, ενώ για τους περισσότερους ερασιτέχνες μποξέρ προέχει η διάκριση και η κατάκτηση τίτλων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για κάποιους από τους πυγμάχους η ερασιτεχνική πυγμαχία αποτελεί τον προθάλαμο για την επαγγελματική.

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους

H Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιέρωσε την 22α Ιουλίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime) για να τιμήσει τη μνήμη των 77 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου 2011. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου. Θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας είναι η διεθνής ένωση των εθνικών νευρολογικών εταιρειών που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες το 1957. Σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 επαγγελματικές εθνικές ενώσεις νευρολόγων σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Κύριοι στόχοι της είναι η προώθηση της νευρολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως και η προώθηση της νευρολογικής υγείας.
Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η υγεία του εγκεφάλου προκαλεί τόσο μεγάλη προσοχή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου για το 2021 είναι αφιερωμένη στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Κάθε πέντε λεπτά, κάποιο άτομο λαμβάνει τη διάγνωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωή του. Περισσότεροι από 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας ζουν με την σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλο τον κόσμο
Για να σταματήσουμε την ασθένεια πρέπει να στοχεύουμε στην έγκαιρη διάγνωση, στην καλύτερη πρόσβαση σε θεραπείες και να υποστηρίζουμε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν , σύμφωνα με την ανακοίνωση της WFN.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

7 7 6   π.Χ. 

Ολυμπία: ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν αυτήν την ημέρα.

1 0 9 9

Κατά την Α’ Σταυροφορία, ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν εκλέγεται προστάτης του Παναγίου Τάφου στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ.

1 8 8 2 

Γεννήθηκε ο Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου

1 8 9 4 

Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.

1 9 2 0 

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. 

1 9 2 7 


Ιδρύεται η Ρόμα από τη συνένωση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρόμαν, της Άλμπα-Αουντάτσε και της Φορτιτούντο-Προ Ρόμα. Πρωτοστάτης της ίδρυσης και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμεί την ύπαρξη δύο ισχυρών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Βορρά.

1 9 4 3 

500.000 λαού στην κατεχόμενη Αθήνα με κάλεσμα του ΕΑΜ πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.Ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».

1 9 4 4 

Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1 9 4 7 


Γεννήθηκε ο Ντον Χένλεϊ, αμερικανός ντράμερ και τραγουδιστής των «Eagles», αλλά και με σημαντική προσωπική καριέρα. («Dirty Laundry», «Boys of Summer») 

1 9 5 5 


Γεννήθηκε ο Βίλεμ Νταφόε, αμερικανός ηθοποιός. («Ένοχο κορμί», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Κρυφά Πάθη») 

1 9 7 0

Αεροπειρατεία πραγματοποιείται σε Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που κάνει την πτήση Βηρυτού – Αθήνας, από έξι Παλαιστίνιους κομάντος που ζητούν την απελευθέρωση επτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει για 8 ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν, αλλά τελικά θα αναχωρήσουν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους τους με τη διαβεβαίωση ότι οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.

1 9 7 4 

Στην Κύπρο, ο πρόεδρος – μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.

1 9 8 0 

Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

1 9 8 4 

Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Γιάννης Γαΐτης

1 9 8 7

 

Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για αρκετές ακόμη ημέρες. Σε 1.300 θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών βάσει της επίσημης εκτίμησης (1.115 στην Αθήνα).

1 9 8 8 

Πεθαίνει ο Τώνης Μαρούδας, έλληνας τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού.

1 9 9 3 

Πεθαίνει ηθοποιός Γιάννης Αργύρης.

1 9 9 5 

Χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 91-73.

2 0 1 8 


Πεθαίνει ο Μάνος Ελευθερίου, έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.

Πηγή: 

Comments are closed.