Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1116
.

2 0   Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ηλίας

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Σελήνης

Η Διεθνής Ημέρα Σελήνης (International Moon Day) καθιερώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 με την απόφαση 76/76 της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, επέτειο της πρώτης προσεδάφισης από άνθρωπο στη Σελήνη το 1969 και συγκεκριμένα από τους αμερικανούς αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11», με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τη διεθνή συνεργασία για τη βιώσιμη εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης.
Η εξερεύνηση της Σελήνης ξεκίνησε το 1959 με την εκτόξευση της διαστημικής βολίδας «Λούνα 2» από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προσέκρουσε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου και κορυφώθηκε δέκα χρόνια αργότερα με την πρώτη ανθρώπινη προσελήνωση της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11» στις 20 Ιουλίου 1969.
Τα επόμενα χρόνια αρκετά διαστημόπλοια έχουν εκτοξευθεί με προορισμό τη Σελήνη από χώρες και υπερεθνικές οντότητες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και το Ισραήλ, για την καλύτερη κατανόηση της Σελήνης και τη σχέση της με τη Γη.

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού

 Από το 1966, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία έχει καθιερώσει την 20ή Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Σκακιού (International Chess Day), θυμίζοντάς μας την ίδρυσή της την ημερομηνία αυτή του 1924 στο Παρίσι.
Τον εορτασμό υιοθέτησε ο ΟΗΕ και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ανακήρυξε την 20ή Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού (World Chess Day), με το σκεπτικό ότι το σκάκι συμβάλλει ως ένα από τα αρχαιότερα παίγνια με διεθνή προβολή, στην προώθηση του διαλόγου, της αλληλεγγύης και της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Το σκάκι και η ιστορία του

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται από δύο παίκτες πάνω σ’ ένα ταμπλό 64 (8Χ8) τετραγώνων, άσπρων και μαύρων εναλλάξ. Κάθε παίκτης έχει 16 πιόνια και νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα απειλήσει τον αντίπαλο βασιλιά, σε θέση τέτοια ώστε να μην μπορεί να αποφύγει την αιχμαλωσία (ρουά-ματ).
Η ονομασία του παιγνιδιού στα ελληνικά προέρχεται από την ιταλική λέξη «scacco», που με τη σειρά της προέρχεται από την περσική λέξη «shah» (βασιλιάς).
Μία θεωρία υποστηρίζει ότι ένα πρώιμο παιχνίδι παρόμοιο με το σκάκι που ονομάζεται Chaturanga παιζόταν στη Βόρεια Ινδική Υποήπειρο κατά την περίοδο Γκούπτα (319–543) και εξαπλώθηκε κατά μήκος των Δρόμων του Μεταξιού δυτικά προς την Περσία. Chatrang, και αργότερα Shatranj (από το οποίο προέρχεται η μεσαιωνική ελληνική λέξη ζατρίκιον, η λόγια ονομασία του σκακιού), ήταν το όνομα που δόθηκε στο παιχνίδι όταν έφτασε στη Σασσανιδική Περσία γύρω στο 600.

Η παλαιότερη αναφορά στο παιχνίδι προέρχεται από ένα περσικό χειρόγραφο του 600 περίπου, το οποίο περιγράφει έναν πρεσβευτή από την Ινδική Υποήπειρο που επισκέπτεται τον βασιλιά Χοσρόη Α’ (531 – 579) και του παρουσιάζει το παιχνίδι ως δώρο. Από εκεί εξαπλώθηκε κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου και του Βυζαντίου.
Το 900 οι μετρ του σκακιού στη δυναστεία των Αβασιδών, αλ-Σούλι και αλ- Λαϊλάι, έγραψαν έργα σχετικά με τις τεχνικές και τη στρατηγική του παιχνιδιού και από το 1000 το σκάκι άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία, όπου εισήχθη από την ευρασιατική στέπα. Τα χειρόγραφα του Αλφόνσο, γνωστά και ως Libro de los Juegos (Βιβλίο των Αγώνων), μια μεσαιωνική συλλογή κειμένων για τρεις διαφορετικούς τύπους δημοφιλών παιχνιδιών του 13ου αιώνα, περιγράφει το σκάκι ως παρόμοιο με το περσικό Shatranj στους κανόνες και τη διεξαγωγή του παιχνιδιού.


Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

3 5 6   π.Χ. 

Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)

1 7 7 6 

Γεννήθηκε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. 

1 7 8 5 


Γεννήθηκε ο Μαχμούτ Β’, Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1808-1839).

1 8 8 5 

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας νομιμοποιεί τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.

1 8 9 0 

Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» — όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.

1 9 0 8 

Πέθανε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας

1 9 1 4 

Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης.

1 9 2 4 

Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) στο Παρίσι από τον Πιέρ Βίνσεντ. Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα “Gens Una Sumus” που σημαίνει “Είμαστε Ένας Κόσμος”.

1 9 3 4

Γεννήθηκε η ηθοποιός, Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη

1 9 3 6 


Γίνεται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

1 9 3 7

Πεθαίνει ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι, ιταλός μηχανικός, εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1909. 

1 9 3 8 

Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Nάταλι Γουντ

1 9 4 4 


Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

1 9 4 7 


Γεννήθηκε ο μεξικάνος ρόκερ, Κάρλος Σαντάνα

1 9 6 9 


Ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη.

1 9 7 1

Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της «Καθημερινής», Ελένη Βλάχου.

1 9 7 3 

Πεθαίνει ο Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.

1 9 7 4 

Τουρκικά στρατεύματα κάνουν απόβαση και εισβάλουν στην Κύπρο. Γενική επιστράτευση κηρύσσεται στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το ψήφισμα 353 για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο.

1 9 8 8 

Ο ελληνοαμερικανός Μάικλ Δουκάκης λαμβάνει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

1 9 8 9 

Πεθαίνει ο Γιάννης Τσαρούχης, έλληνας ζωγράφος.

2 0 0 1 

Γένοβα: Ο Carlo Giuliani σκοτώνεται από τον Carabiniere Mario Placanica κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της G8

2002

Πεθαίνει ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, Έλληνας  διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε Εθνικό και Ολυμπιακό 

2 0 1 5 

Ο Νίκος Χουλιαράς, Έλληνας ζωγράφος και τραγουδοποιός φεύγει από τη ζωή

2 0 1 5

Πεθαίνει ο Γιώργος Βελέντζας, Έλληνας ηθοποιός

2 0 1 7 

Πεθαίνει ο Τσέστερ Μπένινγκτον, Αμερικανός τραγουδιστής (Linkin Park)

2 0 2 0

Στο μπάσκετ, οι Μιλγουόκι Μπακς νικούν τους Φοίνιξ Σανς με 105-98 στον 6ο αγώνα των τελικών του ΝΒΑ, κερδίζοντας το πρώτο τους πρωτάθλημα στο ΝΒΑ από το 1971. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανακηρύσσεται MVP των τελικών του ΝΒΑ.

Πηγή:

Comments are closed.