Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1551

1 6   Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της αμερικάνικης μ.κ.ο. «Υπερασπιστές για τη διατήρηση των φιδιών» («Advocates for Snake Preservation», ASP).
Η οργάνωση δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα χιλιάδες είδη φιδιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και παρανοήσεις για τα φίδια και να τονίσει τη σημασία της διατήρησής τους.
Τα φίδια είναι επιμήκη, χωρίς άκρα, σαρκοφάγα ερπετά που αποτελούν την υποτάξη Οφίδια (Serpentes). Υπάρχουν περίπου 3.900 είδη φιδιών που απαντώνται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Τα περισσότερα είναι χερσαία, αλλά υπάρχουν αρκετές δεκάδες είδη θαλάσσιων φιδιών που είναι ευρέως διαδεδομένα στο Κεντρικό Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.
Τα φίδια είναι σεβαστά σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες σε όλο τον κόσμο. Συνδέθηκαν με τη γνώση, τη σοφία, τη δύναμη, την ανανέωση και την αναγέννηση σε μια σειρά αρχαίων πολιτισμών. Στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, τα φίδια συνδέονταν με τη θεραπεία. Ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής, απεικονίζεται με ένα σκήπτρο πάνω στο οποίο τυλιγόταν συνήθως, αν δεν ήταν πλάι του, ένα φίδι. Δύο φίδια ήταν τυλιγμένα στο κηρύκειο, το κύριο έμβλημα του θεού Ερμή.
Σε ορισμένες θρησκείες, ωστόσο, όπως ο Χριστιανισμός, τα φίδια συνδέονται με την εξαπάτηση και το κακό. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη γνωστή ιστορία της Εύας που εξαπατήθηκε από ένα φίδι στον Κήπο της Εδέμ, όπως αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης. Το φίδι συχνά προσδιορίζεται ως ο Σατανάς, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ο Χριστιανισμός, όπως και άλλες θρησκείες, συνέβαλε στη κακή φήμη των φιδιών.
Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να φοβούνται τα φίδια από το οικογενειακό τους περιβάλλον και από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τείνουν να τα παρουσιάζουν ως επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μόνο περίπου 600 από τα σχεδόν 3.900 είδη φιδιών είναι δηλητηριώδη και μόνο το ένα τρίτο από αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τη ζωή.
Τα φίδια, ως αρπακτικά, αποτελούν σημαντικό μέρος ενός υγιούς οικοσυστήματος. Δυστυχώς, ένας σημαντικός αριθμός ειδών φιδιών αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις που συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού τους, όπως η δίωξη από τον άνθρωπο λόγω της αδικαιολόγητης φήμης τους, το κυνήγι για τροφή, η απώλεια οικοτόπων, η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού προωθείται σε μεγάλο βαθμό από την «Advocates for Snake Preservation» (ASP), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2014 για ν’ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν τα φίδια, να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και φιδιών και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα φίδια και τη σημασία της διατήρησής τους.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσει κάποιος την Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού σύμφωνα με την ASP. Μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ για τα φίδια, να δει φίδια σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα ερπετών, να κάνει μια δωρεά σε μια οργάνωση διάσωσης ή διατήρησης φιδιών και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα μη δηλητηριώδη φίδια και την απειλή με εξαφάνισης ορισμένων ειδών τους.
Και μας προτρέπει να μην ξεχάσουμε να προωθήσουμε τον εορτασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #WorldSnakeDay. Εάν έχουμε ένα κατοικίδιο φίδι, είναι καλό να μοιραστούμε θετικές ιστορίες και φωτογραφίες του κατοικιδίου μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι τα περισσότερα φίδια δεν είναι καθόλου τρομακτικά ή επικίνδυνα.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 0 5 4 

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

1 8 7 4 

Πεθαίνει ο Απόστολος Αρσάκης, έλληνας φιλάνθρωπος, γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

1 8 8 0 

Η γιατρός Emily Howard Stowe γίνεται η πρώτη γυναίκα που αποκτά άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του γιατρού.

1 9 0 6 

Οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία της Φιλιππούπολης. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1 9 1 4 


Αρχίζουν οι πρώτες διώξεις εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.. Εξορίζονται όλοι οι ελληνικοί πληθυσμοί, Πόντιοι κυρίως της Σινώπης και της Κασταμονής.

1 9 2 7 

Γεννήθηκε η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ελληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης.

1 9 3 3 


Γεννήθηκε η Μαίρη Χρονοπούλου, ελληνίδα ηθοποιός. 

1 9 4 1 

Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα ανεξάρτητα συνδικάτα προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, το Σεπτέμβρη του 1941).
Το Ιδρυτικό του ΕΕΑΜ υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ ο Κώστας Λαζαρίδης (συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 13 Μάρτη του 1943), εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάννης Καλομοίρης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Συνδικάτων ο Δ. Στρατής. Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑΜ εκλέχτηκε ο Κ. Λαζαρίδης.

1 9 4 5 

Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας», με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

1 9 5 0 

173.850 θεατές -ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα- παρακολουθούν στο «Μαρακανά» την αναμέτρηση Βραζιλίας – Ουρουγουάης για το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο αγώνας λήγει 2-1 υπέρ της Ουρουγουάης, που κατακτά το Μουντιάλ.

1 9 5 4 

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξεκινά τη χρήση του μέτρου του “αλκοτέστ” σε ολόκληρη την πόλη, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής.

1 9 6 9 


Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Apollo 11, με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς, με προορισμό τη Σελήνη.

1 9 7 6

Γεννήθηκε ο Νίκος Παππάς, έλληνας πολιτικός, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός.
 

1 9 7 6

Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Έλληνας ηθοποιός

1 9 8 5 

Πεθαίνει ο Χάινριχ Μπελ, γερμανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1972. («Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ»)

1 9 8 9 

Πεθαίνει ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας.

1 9 9 2 


Πεθαίνει η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη

1 9 9 8 

Πέθανε η λογοτέχνις Ζωή Καρέλλη

2 0 0 1 

Ο Ζακ Ρογκ εκλέγεται νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, παίρνοντας τη θέση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο 59χρονος Βέλγος (αντιπρόεδρος της ΔΟΕ από το 1994) είναι ο 8ος πρόεδρος στα 107 χρόνια της ΔΟΕ.

2 0 0 3 

Πέθανε η “θεά” της σάλσα από την Κούβα, Σέλια Κρους.

2 0 1 6

Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο, ζητά άδεια και προσγειώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Σ’ αυτό επιβαίνουν οκτώ άτομα με χαρακτηριστική αεροπορική φόρμα, χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για δύο ταγματάρχες, ένα λοχαγό, τέσσερις στρατιώτες κι έναν πολίτη. Οδηγούνται στην αστυνομική διεύθυνση, όπου ζητούν πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, που στήριξαν το πραξικόπημα. Αργά το βράδυ το ελικόπτερο παραδίδεται στην Τουρκία.

Πηγή:

Comments are closed.