Καλημέρα Καλλιθέα… Καλό μήνα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1032
.

1  Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ανάργυρος    Ανάργυρη    Αργύριος   Αργυρία    Δαμιανός    Δαμιανή    Κοσμάς    Κοσμία    Μαυρίκιος    Μαυρικία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών καθιερώθηκε το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών και εορτάζεται το πρώτο Σάββατο κάθε Ιουλίου.
Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μία μορφή επιχειρηματικότητας, που συσπειρώνει τους μικροπαραγωγούς. Σήμερα, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 8 2 8 

Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.

1 8 4 9 

Γεννήθηκε ο Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματίας, ποιητής και συγγραφέας από το Μόλυβο της Λέσβου. («Μανόλης ο Ντελμπεντέρης», «Μαζώχτρα»)

1 8 9 9 

Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, Έλληνας φιλόσοφος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

1 9 1 6 

Γεννήθηκε η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, αμερικανίδα ηθοποιός. («Όσα παίρνει ο Άνεμος»)

1 9 2 3 

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. («Η τιμή και το χρήμα», «Ο κατάδικος»)

1 9 3 2 

Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας, διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

1 9 4 4 


Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύονέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1 9 6 1 

Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός αθλητής του στίβου Καρλ Λιούις

1 9 6 3 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Σκορπιό

1 9 6 7

Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ (νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης).

1 9 7 9

Γεννήθηκε ο Χρήστος Χολίδης, Έλληνας τραγουδιστής

1 9 7 9 


Η SONY λανσάρει στην Ιαπωνία το walkman.

1 9 8 9 

Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας — Συνασπισμού της Αριστεράς, με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη. Τα δύο κόμματα συμφωνούν να οδηγήσουν τη χώρα στην “κάθαρση”

1 9 9 7 

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Μίτσαμ

2 0 0 0

Πεθαίνει ο Γουόλτερ Ματάου, Αμερικανός ηθοποιός

2 0 0 4


Πεθαίνει ο Μάρλον Μπράντο, αμερικανός ηθοποιός. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Το λιμάνι της Αγωνίας», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», «Αποκάλυψη τώρα»)

2 0 0 4 

Euro 2004: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1–0 και προκρίνεται στον τελικό. To γκολ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.

2 0 0 9

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Καρλ Μάλντεν.

2 0 1 5 


Πεθαίνει ο Νίκολας Γουίντον, γνωστός και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος είχε σώσει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

2 0 1 8

Πεθαίνει ο  Τζέσυ Παπουτσή, Ελληνίδα ηθοποιός

2 0 2 0

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ανταποκρινόμενη στις πρόσφατες επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη φυλετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των υποψηφίων στις μεγάλες κατηγορίες βραβείων Όσκαρ, προσκαλεί 819 άτομα να γίνουν νέα μέλη. Από τους προσκεκλημένους, το 49% προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, το 45% είναι γυναίκες και το 36% είναι μη λευκοί.

Πηγή:

Comments are closed.