Καλημέρα Καλλιθέα… «Καλό Βόλι»… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
718

2 5   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Euro 2004: Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση κόντρα στους μέχρι τότε Πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους, πετυχαίνει ιστορική νίκη με 1-0 με γκολ του Άγγελου Χαριστέα. Η Ελλάδα είναι στους “4” της Ευρώπης.

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Έρως    Λογγίνος    Φεβρωνία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Ημέρα των Ναυτικών

Η Ημέρα των Ναυτικών (Day of the Seafarer) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου.
Οι ναυτικοί είναι ανάμεσα στους αφανείς ήρωες του κόσμου μας.
Η Ημέρα του Ναυτικών είναι η στιγμή για να τιμήσουμε τους δύο εκατομμύρια ναυτικούς στον κόσμο, των οποίων η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός κρατούν την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών μεταφορών ασφαλείς, παρέχοντας αγαθά ζωτικής σημασίας, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες.
Οι ναυτικοί συνέχισαν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες υπό τις άνευ προηγουμένου και δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία COVID-19. Ακόμα και στις καλύτερες εποχές, οι ναυτικοί εργάζονται για μεγάλες περιόδους μακριά από το σπίτι τους κι η συνεισφορά τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.
.Χωρίς τους ναυτικούς, η παγκόσμια οικονομία δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτή τη μέρα, ας τιμήσουμε τους ναυτικούς παντού για το έργο τους και ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξουμε καθώς πλέουμε μέσα στις προκλήσεις αυτής της πανδημίας μαζί

Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης

Η 25η Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης (World Vitiligo Day) με πρωτοβουλία διεθνών οργανώσεων πασχόντων από τη νόσο, όπως «Οι Φίλοι της Λεύκης» («Vitiligo Friends») και το «Ίδρυμα υποστήριξης και ενημέρωσης για τη Λεύκη» («Vitiligo Support and Awareness Foundation»), με σκοπό την καταπολέμηση των παρανοήσεων σχετικά με τη λεύκη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η 25ης Ιουνίου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος διαγνώστηκε με λεύκη το 1986.
Η λεύκη είναι μία επίκτητη δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα. Πέρα από την αλλαγή στο χρώμα, το δέρμα παραμένει φυσιολογικό στη σύσταση και την υφή του. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και η συχνότητά της υπολογίζεται στο 1-2% του γενικού πληθυσμού.

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα από 5 έως 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερα ή νεότερα άτομα. Δεν είναι μεταδοτική νόσος. Η λεύκη εμφανίζει κληρονομικό υπόβαθρο σε κάποιο βαθμό, καθώς το 20-30% των ασθενών αναφέρουν προσβολή από τη νόσο και άλλου μέλους της οικογένειάς τους.
Η λεύκη είναι μια χρόνια νόσος. Δεν απειλεί τη σωματική υγεία του ασθενή, αλλά συχνά προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Θεραπευτική αγωγή που να οδηγεί σε ίαση της νόσου σε όλους τους ασθενείς δεν υπάρχει.
Σε πολλές αφρικανικές χώρες οι ασθενείς με λεύκη αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό και διακρίσεις και χαρακτηρίζονται «παιδιά του διαβόλου».

Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (Global Smurfs Day) γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του δημιουργού τους, του βέλγου κομίστα Peyo (25 Ιουνίου 1928 – 24 Δεκεμβρίου 1992).
Τα Στρουμφάκια (αγγλικά: The Smurfs, γαλλικά: Les Schtroumpfs) είναι μία φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα, που δημιούργησε ο Peyo το 1958 και γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία τη δεκαετία του ’80 μέσα από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 6 7 8 

Η ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1 8 2 2 

Πέθανε ο Γερμανός παραμυθάς, Ε.Τ.Α. Χόφμαν («Καρυοθραύστης»)

1 8 2 6 

Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει διπλή ήττα στις μάχες της Βέργας και του Διρού.

1 9 0 3 


Γεννήθηκε ο Τζορτζ Όργουελ, άγγλος συγγραφέας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ. («H Φάρμα των Ζώων», «1984»)

1 9 1 2 

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.

1 9 2 5 

Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία, την οποία επιχειρεί να καλύψει με κοινοβουλευτικό μανδύα σχηματίζοντας κυβέρνηση, στην οποία παρέχουν την εμπιστοσύνη τους όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα.

1 9 3 6 

Η Εθνική ανδρών στο μπάσκετ δίνει τον πρώτο διεθνή αγώνα της ιστορίας της. Αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, από την οποία ηττάται με 49 – 12.

1 9 4 3 

Γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Μόγκριτζ, άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop).

1 9 4 9 

Ιδρύεται ο νομός και η μητρόπολη Πειραιώς και νήσων.

1 9 6 3 

Γεννήθηκε ο Βρετανός ποπ τραγουδιστής, κυπριακής καταγωγής, Τζορτζ Μάικλ, κατά κόσμο Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου

1 9 8 2 

Καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον ελληνικό στρατό. Επιτρέπεται πλέον στους νεοσύλλεκτους να έχουν μαλλιά μέχρι 4 πόντους (4 εκ.).

1 9 8 4 


Πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος, Μισέλ Φουκό

1 9 9 1 


Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1 9 9 7 


Πεθαίνει ο Ζακ Ιβ Κουστό, γάλλος ωκεανογράφος.

2 0 0 8 

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, μέλος στη συντακτική επιτροπή της «Νέας Γενιάς» και στα νεότερα χρόνια δάσκαλος της μαχόμενης δημοσιογραφίας

2 0 0 9 Πεθαίνει ο Μάικλ Τζάκσον, αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της σόουλ.

2 0 2 1 

Πέθανε ο Κώστας Σαραντίδης, γνωστός και ως Νγκουέν Βαν Λαπ, Έλληνας κομμουνιστής που πολέμησε στο πλευρό του Βιετναμέζικου λαού κατά της αποικιοκρατίας.

Πηγή:

Comments are closed.