Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

2 4    Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

1798 Δολοφονούνται δια στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του. Τα σώματά τους ρίχνονται στον Δούναβη (ν.η).

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Διπλωματία

H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 24η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Διπλωματία («International Day of Women in Diplomacy»), με απόφαση που υιοθετήθηκε από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ (191 από 193), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου 2022.
Με την απόφαση αναγνωρίζεται ότι η ενεργός συμμετοχή των γυναικών, επί ίσοις όροις με τους άνδρες, σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής έμφυλης ισότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, ειρήνης και δημοκρατίας.
Επιπλέον, καλούνται όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να εορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Διπλωματία (24 Ιουνίου) κάθε χρόνο, και μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, με σκοπό την προώθηση της ισόρροπης κατά φύλο συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της διπλωματίας.
Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη προτεραιότητα στην έμφυλη ισότητα και συνεχίζει να αναλαμβάνει και να στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προώθησή της, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία σημειώνεται ότι το 37% του διπλωματικού προσωπικού της Ελλάδας απαρτίζεται από γυναίκες.
Μάλιστα, σε επίπεδο θέσεων υψηλής ευθύνης στην Κεντρική Υπηρεσία, οι γυναίκες διπλωμάτες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 49%, ενώ σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 42%. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι το 32% των επικεφαλής και το 33% των μεσαίων στελεχών στις Διπλωματικές Αποστολές και τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι γυναίκες διπλωμάτες.


Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

6  π.Χ.

Γεννήθηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής

1 3 7 4

Ένα ξαφνικό ξέσπασμα χορευτικής μανίας κάνει τους ανθρώπους στους δρόμους του Άαχεν να βιώσουν παραισθήσεις και να αρχίσουν να πηδούν και να συσπώνται ανεξέλεγκτα μέχρι να καταρρεύσουν από εξάντληση.

1 7 1 7

Ιδρύεται στο Λονδίνο η Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ, η πρώτη τεκτονική στοά στον κόσμο (σήμερα Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας).

1 7 4 5

Γεννήθηκε ο Ιωάννης Βαρβάκης, Ψαριανός πλοιοκτήτης, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην τσαρική Ρωσία, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία.

1 7 6 5 


Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία, επειδή αρνήθηκε να γίνει Μουσουλμάνος.

1 8 2 1

Ιδρύεται με απόφαση των προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.

1 8 5 9 

Διεξάγεται η Μάχη του Σολφερίνο. Οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς στην πόλη Σολφερίνο της βόρειας Ιταλίας. Αυτόπτης μάρτυς της αγριότητας των πολεμικών συγκρούσεων, ο ελβετός επιχειρηματίας Ζαν Ανρί Ντινάν, ο οποίος αποφασίζει να ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την περίθαλψη των θυμάτων

1 8 9 4 

H νεοσύστατη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με πρόεδρο το Δημήτριο Βικέλα, αποφασίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης στην Αθήνα το 1896.

1 8 9 8

Γεννήθηκε η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη,  Ελληνίδα αντιστασιακός, αρχηγός της οργάνωσης Μπουμπουλίνα. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, λίγο πριν την Απελευθέρωση της Ελλάδας.

1 9 3 2 

Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

1 9 3 5 


Πεθαίνει ο Κάρλος Γκαρντέλ, αργεντίνος τραγουδιστής, που ταυτίστηκε με το ταγκό. 

1 9 4 5 

Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης. Χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το επεισόδιο θα δραματοποιηθεί κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Ντέβιντ Λιν στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

1 9 4 5

Γεννήθηκε η Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 4 9 

Πεθαίνει ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, Έλληνας αρχαιολόγος και πολιτικός, που έφθασε ως το αξίωμα του πρωθυπουργού (1924, 1945-1946, 1947-1949).

1 9 5 2 

Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για την ΑΓΝΟ.

1 9 5 4 

Εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβικών μέτρων το χρόνο.

1 9 8 7 


Γεννήθηκε ο Λιονέλ Μέσι, αργεντινός ποδοσφαιριστής. 

2 0 0 8 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

2 0 1 6

Ανακοινώνεται η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Brexit θα κερδίσει με διαφορά περίπου 1,3 εκατομμυρίων ψήφων σε δημοψήφισμα.

Πηγή:

Comments are closed.