Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1195
.

2 2   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

1986: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δηλώνει ότι «ο Θεός έβαλε το χέρι του», αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή – Αγγλία στο Μεξικό. Η Αργεντινή νίκησε με 2-1. Και τα δύο γκολ έβαλε ο Μαραντόνα, ένα με το χέρι και ένα που χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο όλων των εποχών.

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ευσέβιος    Ευσεβία

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Στις 22 Ιουνίου κάθε χρόνο, οι φανατικοί φίλοι του «Σκαραβαίου» (του δημοφιλούς μοντέλου της Volkswagen «Beetle»), που δεν είναι λίγοι σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν το αντικείμενο της λατρείας τους.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου», που αποδείχθηκε με το πέρασμα των ετών, ένα από τα μπεστ-σέλερ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών γιορτάστηκε στις 22 Ιουνίου 2017 με πρωτοβουλία της «Συνεργασίας για τα Τροπικά Δάση» («Rainforest Partnership») ως μια συνεργατική προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της δράσης σχετικά με την προστασία των τροπικών δασών του κόσμου. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου. 
Η Rainforest Partnership είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπικό οργάνωση με έδρα το Όστιν του Τέξας, που είναι επικεντρωμένη στην προστασία και την αναγέννηση των τροπικών δασών μέσω κοινοτικών έργων στο Αμαζόνιο. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού την 1η Ιουνίου 2017 με απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οργάνωση θεώρησε υποχρέωσή της να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το ρόλο των τροπικών δασών στη σταθεροποίηση του μεταβαλλόμενου κλίματος.
Το τροπικό δάσος (κοινώς ζούγκλα) είναι μια δασική έκταση αποτελούμενη από ψηλά, πλατύφυλλα, αειθαλή δέντρα, που απαντάται συνήθως στις υγρές περιοχές γύρω σπό τον Ισημερινό και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Από τα τροπικά δάση εξαρτάται το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και για το γλυκό νερό που πίνουμε. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιούν τα κλιματικά πρότυπα και φιλοξενούν τα μισά φυτικά και ζωικά είδη του κόσμου.
Ωστόσο, κάθε λεπτό, χάνονται εκτάσεις τροπικών δασών που ισοδυναμούν με 40 ποδοσφαιρικά γήπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποι κιλότητα του πλανήτη Γη και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων. Η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. Οι φυσικές λύσεις για το κλίμα, όπως η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά το ένα τρίτο.
Σύμφωνα με την Rainforest Partnership, «η Παγκόσμια Ημέρα για τα Τροπικά Δάση είναι μια ευκαιρία να γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτό το πολύτιμο φυσικό πόρο και να αναλάβουμε δράση για τη διαφύλαξή του. Το δίκτυο των συνεργαζόμενων οργανισμών που καλύπτουν δέκα διαφορετικές χώρες από πέντε διαφορετικές ηπείρους είναι ο καταλύτης για την ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο για τα τροπικά δάση τα επόμενα χρόνια».


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 6 8  π.Χ. 

Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.

4 3 1 

Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

1 6 3 3 

Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο.

1 8 3 7 


Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε περισσότερα από 500 κτίρια, μεταξύ των οποίων και η οικία της Σοφίας Λασκαρίδου όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη.

1 8 4 6 


Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ, δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.

1 8 9 1

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο Άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.

1 9 0 1 

Γεννήθηκε η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη (θάν. το 1998)

1 9 4 1 


Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα)

1 9 4 9 


Γεννήθηκε η Μέριλ Στριπ, βραβευμένη με δύο Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός. 

1 9 6 3

Δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ευθύμιο Καμουτσή, και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης.

1 9 6 5

Γεννήθηκε η Ναταλία Γερμανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος και στιχουργός

1 9 6 9 


Πεθαίνει η Τζούντι Γκάρλαντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Φράνσις Ίθελ Γκαμ, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1 9 7 3 

Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

1 9 8 7 

Πεθαίνει ο Φρεντ Αστέρ, αμερικανός χορευτής και ηθοποιός.

1 9 9 2

Αρχίζει στον Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις, στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο Γιάννης Καλαμπόκας. Η διαδικασία θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της θεσσαλική πόλης. Πρωτοδίκως ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό. Λίγους μήνες αργότερα θα γίνει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 – 19 Απριλίου 1994) ενώπιον

 του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, με τους δικαστές να του αναγνωρίζουν ελαφρυντικά και να τον καταδικάζουν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. 
Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 ο Καλαμπόκας θα αφεθεί ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.

1 9 9 7

Πεθαίνει ο Γιώργος Κατσαρός,(Θεολογίτης), Έλληνας τραγουδιστής από τους ελάχιστους σολίστ που μπορούσε να επιβιώνει χωρίς την ανάγκη άλλων οργάνων. Τραγουδούσε με κιθάρα ένα τεράστιο ρεπερτόριο από ελαφρά, επιθεωρησιακά, ρομάντζες, ξένα τραγούδια μέχρι βαριά ρεμπέτικα… Πήγε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1913. Από τότε ήρθε στην Ελλάδα μόνο για λίγους μήνες το 1926 και ξανάρθε αρκετές φορές στην δεκαετία του 1990, μετά την ανακάλυψή του από τους διάφορους«ρεμπετολόγους» και μελετητές του λαϊκού τραγουδιού.
Σε όλη του τη ζωή παρέμεινες μουσικός και τραγουδιστής. Ο Γιώργος Κατσαρός τραγούδησε ρεμπέτικα, πριν γεννηθεί ο Τσιτσάνης. Γραμμοφώνησε τον πρώτο του δίσκο, όταν ο Βαμβακάρης ήταν πολύ μικρός. Είναι ο πατριάρχης του αστικού τραγουδιού, αυτού που συνηθίσαμε να ονομάζουμε λαϊκό και (πιο στενά) ρεμπέτικο τραγούδι.
Το «Κατσαρός» είναι παρατσούκλι, από τα πυκνά κατσαρά μαλλιά που είχε και που τα διατήρησε ως τα βαθιά του γεράματα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Θεολογίτης κι άρα ανήκει σε μια από τις παλαιότερες οικογένειες της Αμοργού.

2 0 0 9

Η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.

2 0 1 5 

Πεθαίνει η Λάουρα Αντονέλι, ιταλίδα ηθοποιός, που έκανε όνομα σε ταινίες σοφτ πορνό τη δεκαετία του ’70.

Πηγή:

Comments are closed.