Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
1209
.

2 1   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

 Θερινό Ηλιοστάσιο 
21 Ιουνίου
Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο…

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Κάλλιστος

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.
Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις έφτασε σχεδόν τα 80 εκατομμύρια το 2019. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει δει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού. To 2022 η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι επικεντρωμένη στο δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας. Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί.

Η Έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2023)

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ παρέμειναν πέρυσι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, κυρίως εξαιτίας του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, παράλληλα με άλλες συγκρούσεις και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας έτσι την επείγουσα ανάγκη για άμεση, συλλογική δράση προκειμένου να μετριαστούν οι αιτίες και οι επιπτώσεις του εκτοπισμού, υπογράμμισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 5 2 7 


Πεθαίνει ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς.

1 8  1 3

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».

1 8 1 8

Ο Παπαφλέσσας μυείται στη Φιλική Εταιρεία.

1 9 0 5 


Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964.

1 9 1 3 

Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς – Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

1 9 3 6

Γεννήθηκε ο Κώστας Καρράς, Έλληνας ηθοποιός και πολιτικός

1 9 4 4

Γεννήθηκε η Μπέμπα Μπλανς (κατά κόσμον Αγγελική Κωνσταντοπούλου), Ελληνίδα τραγουδίστρια

1 9 4 4

Κορίνα Τσοπέη, Ελληνίδα μοντέλο και ηθοποιός νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς Σταρ Ελλάς και Μις Υφήλιος το 1964. Με τη νίκη της εκείνη, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε στα εν λόγω καλλιστεία

1 9 5 0 

Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, έλληνας τραγουδιστής, ο επονομαζόμενος και «Μπρους Σπρίνγκστιν της Ελλάδας»..

1 9 5 0

Γεννήθηκε ο Γιώργος Βασιλείου, Έλληνας ηθοποιός

1 9 5 4 

Πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση. Κρατείται μυστική η ταυτότητα “δότη και λήπτη”

1 9 5 5 


Γεννήθηκε ο Γάλλος ποδοσφαιριστής, Μισέλ Πλατινί, από τα κορυφαία «δεκάρια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

1 9 6 1 

Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος.

1 9 6 2

Αναθεώρηση της σύμβασης Δημοσίου – Ολυμπιακής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητεί ο Αριστοτέλης Ωνάσης, καθώς η εταιρία παρουσιάζει σοβαρές ζημιές για τρίτο συνεχές έτος.

1 9 6 3

 

Ο πάπας Παύλος ΣΤ’ αναλαμβάνει την ηγεσία στο Βατικανό

1 9 7 0

Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τρίτη φορά στην ιστορία της.

1 9 7 6 


Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.

1 9 8 1

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Νέγκας από ανακοπή καρδιάς στο Σούνιο ενώ κολυμπούσε

1 9 8 5

Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρώτη «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπου και πραγματοποιείται μεγάλη φιέστα γύρω από τον Βράχο της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ηρώδειο, και Στοά του Αττάλου). Στην εορτή αυτή, σύγχρονη αμφικτιονία όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι Χρήστος Σαρτζετάκης, Φρανσουά Μιτεράν, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ξένοι υπουργοί πολιτισμού, διπλωματικές αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης. 500 αγόρια και κορίτσια ψέλνουν τον «Ύμνο στον Ήλιο» (του Μεσομήδη, 2ος αιών μ.Χ.).

2 0 1 9 

Πεθαίνει ο Δημήτρης Χριστόφιας, κύπριος πολιτικός (ΑΚΕΛ), Πρόεεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008-2013).

2 0 2 1

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοινώνει ότι θα επιτρέψει την παρουσία θεατών στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 με ανώτατο όριο το 50% στους χώρους διεξαγωγής και με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα. Ωστόσο, οι φίλαθλοι θα περιοριστούν σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή οποιουδήποτε άλλου περιορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Πηγή:

Comments are closed.