Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

7   Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Η 7η Ιουνίου έχει ανακηρυχτεί από το 2019 ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων» («World Food Safety Day»), με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η ημέρα αυτή έχει στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία, στην οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 Το θέμα που επελέγη για το 2022 είναι «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία» για να τονιστεί ότι η παραγωγή και η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων έχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία.


 

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

9 1 3 

Ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.

1 7 5 3 

Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.

1 8 2 1 

Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ήττα του Ιερού Λόχου υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις.  H μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία στις 6 και 7 του Ιούνη 1821 και η νίκη των Τούρκων σήμανε το άδοξο τέλος της εκστρατείας του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στις 6 του Ιούνη σημειώθηκε η πρώτη σύγκρουση των ανδρών του Υψηλάντη με τους Τούρκους στη θέση Τεργοβίτσι, όπου σημειώθηκαν μεγάλες τουρκικές απώλειες, ενώ ο στενός συνεργάτης του Υψηλάντη, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, με τους άνδρες του κράτησαν τις θέσεις τους. Παρά τις εντολές του Αλ. Υψηλάντη να παραμείνουν τα τμήματα στις θέσεις τους ενόψει νέας τουρκικής επίθεσης, ένας από τους επιτελείς του, ο Καραβιάς, παρέσυρε τον Νικόλαο Υψηλάντη και προχώρησαν με τον «Ιερό Λόχο» και το πυροβολικό κατά του Δραγατσανίου, όπου ήταν οχυρωμένοι οι Τούρκοι.   Ο «Ιερός Λόχος», που αποτελούνταν από νέους φανατικούς πατριώτες, αλλά όχι καλά γυμνασμένους και πολύ κουρασμένους, επιτέθηκε με ορμή κατά του Δραγατσανίου. Πριν όμως προφτάσει ο «Ιερός Λόχος» και σχηματίσει τετράγωνα, επιτέθηκε το τουρκικό ιππικό και έκοψε το Λόχο στα δύο. Η μάχη ήταν σκληρή και αιματηρή, οι ιερολοχίτες πολέμησαν ηρωικά και έγραψαν μια ένδοξη σελίδα στη νεοελληνική ιστορία. Τότε σημειώθηκε μια ακόμη προδοσία, από τις πολλές που αντιμετώπισε ο Υψηλάντης, όταν ο Καραβιάς με το ιππικό το ‘σκασε.   Ενώ οι ιερολοχίτες αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της πλήρους εξόντωσης, έφτασε ο Γεωργάκης Ολύμπιος και έδωσε τη δυνατότητα σ’ όσους απέμειναν από το Λόχο να ανασυνταχθούν και να υποχωρήσουν. Μετά τη μάχη αυτή, κατά την οποία αποδεκατίστηκε ο ηρωικός «Ιερός Λόχος», ο στρατός του Υψηλάντη διαλύθηκε, και ο ίδιος, μαζί με τους αδελφούς του Γεώργιο και Νικόλαο, παραδόθηκε στους Αυστριακούς, από τους οποίους φυλακίστηκε.   Παρά την αποτυχία της, η εκστρατεία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση, αφού απέσπασε την προσοχή της Πύλης από τις επαναστατικές κινήσεις και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έδωσε χρόνο στους οπλαρχηγούς και βοήθησε στην τελική της επιτυχία.   Το Γενάρη του 1828, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του, ο Αλ. Υψηλάντης πέθανε. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ηγετικές φυσιογνωμίες της Επανάστασης.

1 8 2 2


Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο.   Δύο μήνες μετά τη μεγάλη σφαγή της Χίου (1η του Απρίλη 1822), κατά την οποία οι Τούρκοι σκότωσαν περί τους 25.000 κατοίκους του νησιού, την 1η του Ιούνη 1822 έξι πυρπολικά πλοία από τα Ψαρά αρμένιζαν στα βορινά νερά της Χίου.   Περίμεναν να αλλάξει ο καιρός για να επιτεθούν κατά του τουρκικού στόλου, που ήταν αραγμένος στο στενό μεταξύ Χίου και Τσεσμέ. Τη νύχτα της 6ης προς 7η του Ιούνη έγινε η επίθεση και πυρπολήθηκε η τουρκική ναυαρχίδα. Μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκε το πιο μεγάλο καράβι της Τουρκίας. Την επιχείρηση διεύθυνε ο Κωνσταντής Κανάρης, που ρίχτηκε κατάπλευρα πάνω στην τουρκική ναυαρχίδα με το πυρπολικό του και όπως του άξιζε φημίστηκε και τιμήθηκε για το κατόρθωμά του.Μαζί με τη ναυαρχίδα κάηκαν 2.286 ναύτες και στρατιώτες και «βαρύτιμοι θησαυροί».   Οι Τούρκοι όταν είδαν τις φλόγε ς τα ‘χασαν και τρομοκρατήθηκαν, αλλά την άλλη μέρα ρίχτηκαν στα Μαστιχοχώρια, τα μόνα χωριά που γλίτωσαν από τις σφαγές του Απρίλη και τα ρήμαξαν. Εκαψαν, άρπαξαν, έσφαξαν και σκλάβωσαν γυναίκες, νέους και κορίτσια. Η ερήμωση και η καταστροφή αφάνισαν τη Χίο. Μια γαλλόφωνη φιλοτουρκική εφημερίδα της Σμύρνης στο φύλλο της 23ης του Αυγούστου 1822 έγραφε: «…Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε από τον πασά, έμειναν σ’ όλο το νησί (χωριά και πόλη) μόνο 1.800 Ελληνες χριστιανοί και καθολικοί (Δυτικοί), άντρες και γυναίκες. Από τα 64 χωριά πολλά είναι έρημα… Στο Θολό ποτάμι μένουν σήμερα 12 πρόσωπα, τα άλλα χωριά μόλις αριθμούν 3 ή 4 κατοίκους…».   Οι σφαγές στη Χίο προκάλεσαν την αγανάκτηση όλων των προοδευτικών ανθρώπων της Ευρώπης. Η Ελληνική Επανάσταση, που οι αντιδραστικοί στην Αυστρία και αλλού την καταπολεμούσαν, βρήκε ηθική δικαίωση στην Ευρώπη. Ο Ουγκό έγραψε το ποίημά του «Ελληνόπουλο» για να στιγματίσει την τουρκική θηριωδία, ο Ανδρέας Κάλβος έγραψε την «Ωδή εις Χίον». Επίσης και ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος Ντελακρουά σ’ έναν απ’ τους πίνακές του αναπαρέστησε τη φρίκη από τις σφαγές της Χίου.

1 8 4 8 

Γεννήθηκε ο μεταϊμπρεσιονιστής Γάλλος ζωγράφος, Πολ Γκογκέν

1 9 1 4 

 Εγκαινιάζεται η διώρυγα του Παναμά. Το γιγάντιο αμερικανικό ατμόπλοιο “Αλάιανς”, είναι το πρώτο που περνά από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζοντάς την.

1 9 1 7 

Γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, Ντιν Μάρτιν

1 9 3 8 


Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το “Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης”. Στεγάζεται στο Χολαργό και είναι πιο γνωστό ως “Νομισματοκοπείο”.

1 9 4 5

Γεννήθηκε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, Έλληνας παλαιστής. Ηταν ο πρώτος Έλληνας παλαιστής που έφερε στη χώρα μας Ολυμπιακό μετάλλιο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1972 στο Μόναχο φόρεσε στο στήθος το ασημένιο μετάλλιο

1 9 5 8

Γεννήθηκε ο Πρινς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρότζερ Νέλσον, αμερικανός ρόκερ. (Θαν. 21/4/2016)

1 9 6 4

Γεννήθηκε η Τέτα Ντούζου, Ελληνίδα ηθοποιός

1 9 6 6

Γεννήθηκε ο Κώστας Κόκλας, Έλληνας ηθοποιός

1 9 6 5

Η SONY παρουσιάζει τη νέα εφεύρεση της, το βίντεο. Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1 9 7 0

Ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία – Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών μετά τον Λεβ Γιασίν και τον Ρικάρντο Θαμόρα.

1 9 7 1 


Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες

1 9 7 5 

Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κ αι ΚΚΕ «Εσωτερικού/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό

1 9 8 1 

Ο Σουηδός, Μπιορν Μποργκ, γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Roland Garros για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.

1 9 9 3

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9, στο Ντένκεντορφ (κοντά στην πόλη Ίνγκολστατ), περίπου στις στις 17:20. Ο σπουδαίος Κροάτης μπασκετμπολίστας ταξίδευε στην Πολωνία, όπου η εθνική ομάδα της χώρας του έπαιζε αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 1993.

1 9 9 5 

Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών.

2 0 0 2 

Πέθανε η δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος, Μαλβίνα Κάραλη

2 0 0 3

Μεγάλη νίκη σημειώνει η εθνική Ελλάδας, με 1-0 εκτός έδρας επί της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Euro 2004, σε ένα κομβικό παιχνίδι για τον μετέπειτα θρίαμβο στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

2 0 1 5

Πεθαίνει ο Άγγλος ηθοποιός, Κρίστοφερ Λι γνωστός από το ρόλο του κόμη Δράκουλα, τον οποίο υποδύθηκε σε σειρά κινηματογραφικών ταινιών.

Πηγή:

Comments are closed.