Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
300

2 9   Μ Α Ϊ Ο Υ

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος

Η 29η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος (World Digestive Health Day), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που συσπειρώνει πάνω από 100 εθνικές οργανώσεις γαστρεντερολογίας με περίπου 50.000 μέλη.
Η επιλογή της συγκεκριμένης σχετίζεται με την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας στις 29 Μαΐου 1958.
Ως Πεπτικό Σύστημα ορίζεται το σύνολο των οργάνων με τα οποία γίνεται η πέψη, η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας παίρνει από τις τροφές τα χρήσιμα στοιχεία. Τα βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος είναι τα δόντια, οι σιελογόνοι αδένες, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του Πεπτικού Συστήματος για το 2020 είναι: «Εντερικό Μικροβίωμα – Μια Παγκόσμια Προοπτική».
Το εντερικό μικροβίωμά μας περιέχει δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και πάνω από 1.000 γνωστά είδη βακτηρίων, πολλά από τα οποία επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων

N
Η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων (International Day of United Nations Peacekeepers) καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους (3.842 από το 1948 έως το 2019, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες), υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης.
Ως Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων έχει οριστεί η 29η Μαΐου.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

1 4 5 3 

Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου.

1 4 5 3 

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. 

1 8 2 4 

Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος, υπό τον Χουσεΐν, έπειτα από πολιορκία δύο ημερών της Κάσου, αποβιβάζει 4.000 Αλβανούς στον Αντιπέρατο και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές. Σφαγές, λεηλασίες και αιχμαλωσίες καταστρέφουν το ηρωικό νησί.

1 8 8 6 

Ο χημικός Τζον Πέμπερτον διαφημίζει για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ατλάντα Τζούρναλ το μαύρο και εύγευστο υγρό που βγήκε από το εργαστήριο του, το πιο διάσημο αναψυκτικό, την Coca Cola

1 9 1 7 

Γεννήθηκε ο Τζον Φιτζέραλντ  Κένεντι, 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1 9 2 2

Γεννήθηκε ο  Ιάννης Ξενάκης, έλληνας συνθέτ ης πρωτοποριακής μουσικής. Δημιούργησε μια μουσική «ηχητικών μαζών», «συμπάντων» ή «γαλαξιών», εφαρμόζοντας στη μουσική τους φυσικούς νόμους που διέπουν διάφορα φαινόμενα – όπως το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου, το τερέτισμα των τζιτζικιών, ή την οχλοβοή μιας διαδήλωσης σαν αυτές που ο ίδιος έζησε και στις οποίες συμμετείχε – και άνοιξε νέους δρόμους στη σύγχρονη μουσική δημιουργία

1 9 2 4

Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης, γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

 1 9 2 7

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο ο Θανάσης Βέγγος. Ενας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς – για όσους τον χάρηκαν στο θέατρο, στο κινηματογράφο και στην τηλεόραση – και αγαπητός από όσους τον γνώρισαν.   Αυθεντικά λαϊκός άνθρωπος, αγωνίστηκε, έζησε, βιοπάλεψε και δημιούργησε σαν γνήσιο τέκνο του λαού. Και πάντα με μοναδική σεμνότητα, συνέπεια, αξιοπρέπεια, καλοσύνη κι ανθρωπιά. Η έπαρση και το «σταριλίκι» ήταν ξένα για εκείνον, παρά το – εκ φύσεως – τεράστιο, σπάνιο, πολύπλευρο δημιουργικό και ερμηνευτικό ταλέντο του.

1 9 3 5

Γεννήθηκε ο Κώστας Καζάκος, έλληνας ηθοποιός και πολιτικός (ΚΚΕ). 

1 9 5 3

Εκκίνηση του πρώτου Ράλι «Ακρόπολις», με 26 πληρώματα, εκ των οποίων 7 διεθνή. Το 1956 θα συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Π.ρωτάθλημα και το 1973 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

1 9 8 5 

Ο τραγικός τελικός του «Χέιζελ» των Βρυξελλών. Η Γιου βέντους νικά τη Λίβερπουλ με 1-0 και κατακτά το 30ο ΚύπελλοΠρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, 39 φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους σε συγκρούσεις οπαδών των δύο ομάδων στις εξέδρες του γηπέδου.

1 9 9 8 

Η γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

2 0 1 0 

Πεθαίνει ο Ντένις Χόπερ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. («Ξένοιαστος Καβαλάρης»)

2 0 1 7 

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έλληνας πολιτικός από τα Χανιά, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990 – 1993, και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

πηγή:

Comments are closed.