Καλημέρα Καλλιθέα… Η κλεψύδρα του χρόνου… «σαν σήμερα»

0
919

2 6   Ι Ο Υ Λ Ι Ο Υ

Σύμφωνα με την ορθόδοξη βιβλιογραφία, η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα για τα μάτια και κάθε αναπηρία. Γεννήθηκε στην Ρώμη, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος. Γεννήθηκε με την Χάρη του Θεού, ύστερα από πολυετείς παρακλήσεις των γονέων της.
Μετά το θάνατό τους, η Αγία μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς της Ρώμης και άρχισε να περιδιαβαίνει τα δρομάκια της διδάσκοντας στον λαό τον λόγο του Κυρίου. Συνελήφθη και καλέστηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα.

Φυσικά αρνήθηκε και καταδικάστηκε σε μαρτυρικό θάνατο. Χαρακτηριστικά οι διώκτες της έβαλαν την Αγία μέσα σε ένα βαρέλι με καυτό λάδι, αλλά αυτή δεν έπαθε τίποτα. Λέγεται ότι ο βασανιστής της θέλησε να δοκιμάσει πόσο καυτό ήταν το λάδι, αλλά τυφλώθηκε ο ίδιος. Με θαυματουργική παρέμβαση της Αγίας ο βασανιστής ξαναβρήκε το φως του και πίστεψε στον Κύριο.
Από αυτό το θαύμα η Αγία Παρασκευή απέκτησε και την σχέση της με τους τυφλούς. Λίγο αργότερα αποκεφαλίστηκε. Στο αγίασμα της Αγίας στην Αλικαριά της Αγχιάλου όσοι είχαν άρρωστο έσκαβαν ένα λάκκο, έκαιγαν σε αυτόν ξύλα, τον καθάριζαν και τοποθετούσαν τον άρρωστο σε αυτόν «να ιδρώσει».
Επικαλούνταν το όνομα της Αγίας και ο άρρωστος γίνονταν καλά. Η Αγία Παρασκευή προστατεύει τους ασθενείς με οφθαλμολογικές παθήσεις και τους οφθαλμίατρους.

Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Ν

Ερμοκράτης    Ερμόλαος    Ιερουσαλήμ    Παρασκευή    Παρασκευάς    Παράσχος    Ωραιοζήλη

Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Ι

Διεθνής Ημέρα για την προστασία των Μακρόβιων Οικοσυστημάτων

Η 26η Ιουλίου έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον πολιτιστικό βραχίονα του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την προστασία των Μαγκρόβιων Οικοσυστημάτων («International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem»), που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. 
Τα μαγκρόβια δάση ή οικοσυστήματα αποτελούνται από μικρά ξυλώδη δέντρα, ανθεκτικά στο αλάτι και απαντώνται στις αβαθείς παραλίες περιοχών με τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Στο ιδιόμορφο αυτό περιβάλλον ζει μια πλούσια πανίδα που σε μεγάλο βαθμό είναι αμφίβια (καβούρια, ψάρια, έντομα).
Ο κύριος ρόλος του μαγκρόβιου δάσους είναι η παραγωγή απορριμάτων φύλλων και αποσαθρωμένης οργανικής ύλης που μεταφέρεται στις πιθανές γειτονικές λιμνοθαλάσσιες ή κοραλλιογενείς περιοχές, ή σε αυτές που αποτελούνται από λιβάδια φύκης, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν τροφή για τα ψάρια και πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Οι περισσότερες τροπικές γαρίδες του εμπορίου αλλά και πολλά είδη ψαριών εξαρτώνται άμεσα απο αυτό το είδος τροφής. Εκτός της τροφής, τα μαγκρόβια δάση παρέχουν και κατάλυμα για υδρόβια πτηνά, αλιγάτορες, μοσχοπόντικες, καβούρια, γαρίδες και πολλά είδη ψαριών ειδικά στην βρεφική τους ηλικία. 
Έχει αναγνωριστεί επίσης ότι τα μαγκρόβια δέντρα της παράκτιας ζώνης αυτών των περιοχών αποτελούν καθοριστικό ρυθμιστή για τα παλιρροϊκά κύματα τα οποία θα είχαν πολύ πιο ζημιογόνες επιπτώσεις ειδικά σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη στάθμη της θάλασσας. Το 1980 η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, φυτεύοντας τέτοια δέντρα, έσωσε χιλιάδες ζωές και εξοικονόμησε εκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας τον πληθυσμό της και τα σπίτια του απ τους κυκλώνες του 1991 που έπληξαν την νοτιοανατολική ακτή της χώρας.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

8 1 1

Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

1 6 8 4 

Πεθαίνει η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.

1 7 8 8 

Η Νέα Υόρκη, επικυρώνει το αμερικανικό Σύνταγμα και γίνεται η 11η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1 8 2 2 

Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).

1 8 5 6 

Γεννήθηκε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο

1 8 6 7 

Πεθαίνει ο βασιλιάς Όθωνας

1 9 0 8


Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1 9 2 5

Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1 9 2 6

Γεννήθηκε ο κορυφαίος κινηματογραφιστής Στάνλεϊ Κιούμπρικ

1 9 3 4

Γεννήθηκε ο Γιάννης Σπανός, Έλληνας συνθέτης

1 9 3 7

Πεθαίνει η Γκέρντα Τάρο, Γερμανίδα φωτορεπόρτερ, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πολεμικής σύγκρουσης και συγκεκριμένα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1 9 4 0 


Γεννήθηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος, έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.

1 9 4 3 

Γεννήθηκε ο Μικ Τζάγκερ, άγγλος μουσικός, μέλος των Rolling Stones.

1 9 4 4 

Πεθαίνει η Ηλέκτρα Αποστόλου, ελληνίδα ηρωίδα της αντίστασης. 

1 9 4 5 

Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσνταμ, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τον άγγλο πρωθυπουργό, Γουίνστον Τσόρτσιλ και τον ηγέτη της Κίνας, Τσιανγκ Κάι Σεκ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία δεν αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης και συνεχίζει τον πόλεμο.

1 9 5 2 

Βαρύ πένθος στην Αργεντινή για το θάνατο της Εβίτα Περόν, σε ηλικία 33 ετών από λευχαιμία. Η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν (1895-1974) και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952, λίγο πριν το θάνατό της στην ηλικία των τριαντατριών ετών, έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

1 9 5 3 

Πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1 9 5 3 

Στην Κούβα, αρχίζει η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος μαζί με τους αντάρτες του επιτίθενται σε στρατώνα της Μονκάδα.

1 9 6 1

Γεννήθηκε ο Δημήτρης Σαραβάκος, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε Πανιώνιο και Παναθηναϊκό.

1 9 6 4

Γεννήθηκε η Σάντρα Μπούλοκ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1 9 6 7

Γεννήθηκε ο Τζέισον Στέιθαμ, Άγγλος ηθοποιός

1 9 8 9

Γεννήθηκε η Αρετή Κετιμέ, Ελληνίδα τραγουδίστρια και μουσικός

1 9 9 6

Ο Πύρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83ων κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

2 0 1 9

Πεθαίνει ο Χριστόφορος Λιοντάκης, Έλληνας ποιητής

Πηγή:

Comments are closed.