Ιωάννα Ευτυχιάδου: Ορκίστηκε Δημοτική Σύμβουλος και Ανεξαρτητοποιήθηκε

0
1077

Οι Εθνικές Εκλογές μονοπώλησαν στις μέρες μας το ενδιαφέρον του κόσμου παραμερίζοντας την καθημερινότητα και τις εξελίξεις της.

Πίσω στην καθημερινότητα λοιπόν που έχει άρωμα και από Δημοτικές Εκλογές, καθώς σε 4 μήνες θα «κληθούμε» να ψηφίσουμε τη νέα Δημοτική Αρχή της πόλης μας.

Μέχρι τότε όμως, ας δούμε το τι συνέβη  στα τοπικά μας δρώμενα.

Ορκομωσία της Ιωάννας Ευτυχιάδου 

Στη θέση της Δημοτικού Συμβούλου ορίστηκε η Ιωάννα Ευτυχιάδου η οποία ορκίστηκε παρουσία του Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου μετά τον άδικο θάνατο του αντιδημάρχου Πολιτισμού και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα» Λάζαρου Λασκαρίδη.

Όπως προβλέπεται λοιπόν η κα Ευτυχιάδου ως η πρώτη επιλαχούσα στο συνδυασμό του εκλιπόντος Λάζαρου Λασκαρίδη «κατέλαβε» τη θέση στα Δημοτικά έδρανα της Καλλιθέας.

Πρώτη ομιλία και Ανεξαρτητοποίηση  

Η Ιωάννα (Γιοβάννα) Ευτυχιάδου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας έδωσε το πρώτο της παρών στα έδρανα που συνοδεύτηκε με μια πολιτική τοποθέτηση και τη δήλωση της ανεξαρτητοποίηση της.

Η τοποθέτηση της κας Ευτυχιάδου

Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Με τους περισσότερους γνωριζόμαστε και εκτός αυτής της αίθουσας και έχω εισπράξει την εκτίμησή σας στο πρόσωπό μου, τόσο κατά την προσπάθεια μου για την εκλογή μου στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και για την ενεργή μου δράση μέσω συλλογικών φορέων της πόλης. Νιώθω λοιπόν ότι το καλωσόρισμα είναι ειλικρινές, ακόμα και αν συμβαίνει κάτω από τη σκιά του θλιβερού γεγονότος της βίαιης απώλειας του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Λάζαρου Λασκαρίδη, που μας έχει όλους συγκλονίσει.

Θέλοντας να πω δυο λόγια, θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι στην πόλη μας, η αντζέντα των προβληματισμών των δημοτών μας είναι πάνω κάτω η ίδια τα τελευταία χρόνια και τη γνωρίζουμε όλοι.

Παραμένουν επίκαιρα λοιπόν, τα εξής θέματα.

Η έλλειψη κτιριακών υποδομών. Κτίρια για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Δήμου, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης όπως οι σχολές χορού, το ΣΚΟ (Συμβουλευτικό Κέντρο οικογένειας), και πιο πρόσφατα η προσχολική αγωγή.

Τα προβλήματα της καθαριότητας. Η καθαριότητα αποτελεί μία μόνιμη πηγή δυσαρέσκειας στην πόλη μας, που όση προσπάθεια και αν γίνεται φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή.
Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στην καθαριότητα που ανέφερα προηγουμένως, όσο και σε άλλες κοινωνικές δομές της πόλης μας που είναι υποστελεχωμένες.

Ζητούμε έργα βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.
Εξεύρεση χώρων πάρκινγκ, βλέπουμε ότι επανέρχεται συνεχώς το θέμα του κλειστού πάρκινγκ της Δημτρακοπούλου.
Το παραλιακό μέτωπο και το χρονοδιάγραμμα των έργων – ακόμα και με αυτή την μορφή του τοίχους που έχει δημιουργηθεί για την Καλλιθέα.

Το πάρκο της Δαβάκη, την αναμόρφωσή του οποίου περιμένουμε ώστε να γίνει πιο φιλόξενο και ασφαλές για τους δημότες με την ολοκλήρωση του έργου.

Την ανάδειξη των προσφυγικών κατοικιών, μια από τις πλέον ιδιαίτερες και όμορφες γειτονιές μας, και αρκετά άλλα έργα ποιοτικής βελτίωσης.

Επίσης υπάρχει μία μόνιμη αναφορά στα έσοδα του Δήμου. Οι δημότες νιώθουν ότι πληρώνουν δυσανάλογα πολλά τέλη σε σχέση με το τι μπορούν να απολαύσουν. Γνωρίζουμε ότι, ειδικά από την εποχή των μνημονίων και μετά, περιορίστηκαν τα έσοδα των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Είναι επιτακτική όμως η ανάγκη εξεύρευσης πόρων. Παρακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Δήμων της Αττικής, όλοι βλέπουμε ότι αυτό είναι εφικτό μέσω της απορρόφησης χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και μέσω εξοικονόμησης πόρων. Αναφέρω χαρακτηριστικά το πολύ απλό αλλά σημαντικό παράδειγμα, της μείωσης του ενεργειακού κόστους που επιφέρει η χρήση φωτισμού led, που επιπλέον είναι και μία περιβαλλοντική ανάγκη.

Και σταματώ κάπου εδώ αυτές τις αναφορές μου, για να αποφύγω τον κίνδυνο να ακουστώ σαν να διαβάζω προεκλογικό φυλλάδιο, αλλά ναι, αυτά ήταν πάνω κάτω τα θέματα που απασχολούσαν τους δημότες.

Το ήταν, τον παρελθοντικό χρόνο, δεν τον χρησιμοποιώ γιατί αυτά τα θέματα έπαψαν να είναι στην αντζέντα. Είναι και σωστά παραμένουν έως ότου επιλυθούν. Όμως , ξαφνικά, σχεδόν επιθετικά, προστέθηκε και ένα νέο θέμα, που ανεβαίνει ιεραρχικά πρώτο. Η ασφάλεια στην πόλη μας.

Δυστυχώς πολλές απώλειες ζωών αυτές τις μέρες. Δυστυχώς και ενός παιδιού. Η ασφάλεια λοιπόν έχει για εμένα αυτή τη στιγμή της ιστορίας του Δήμου μας, την πρώτη θέση στα θέματα που μας αφορούν, αγαπητοί μου πλέον συνάδελφοι. Μαζί και το να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες και τις ενέργειες που απαιτούνται για να την εξασφαλίσουν.

Λεωφόρος Θησέως. Γίνονται ρεπορτάζ στα μέσα για τον αριθμό των ανθρώπων που πενθούμε στην κεντρική μας αρτηρία τα τελευταία χρόνια. Η Τροχαία Καλλιθέας έχει σαφή εικόνα, εμείς δεν την έχουμε.

Χρειάζονται μέτρα, όπως διαγραμμίσεις σε όλες τις διαβάσεις της Θησέως, κλείσιμο κάποιων διαβάσεων, φανάρια προειδοποιητικά για τους οδηγούς, μετρητές ταχύτητας, ό,τι μπορεί και ό,τι χρειάζεται να γίνει, γιατί η ασφάλεια προέχει.

Και ναι το κατανοώ ότι δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου μας ή του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά όπως και εμένα δεν είναι αποκλειστική ευθύνη μου η διαχείριση της πολυκατοικίας που μένω, έτσι και εδώ θα πρέπει να απευθυνθούμε στον διαχειριστή.

Όπως ο κάθε απλός πολίτης υποδεικνύει στον διαχειριστή του κάτι που δεν λειτουργεί στο κτίριο του, έτσι χρειάζεται να γίνεται και από εμάς στην Περιφέρεια και στη Τροχαία! Είμαστε από τους μεγαλύτερους Δήμους των Αθηνών, δεν μπορεί να μην έχουμε λόγο ή να μην ακουγόμαστε από αυτούς τους φορείς!

Το θέμα αυτό θα ήθελα να συζητηθεί σε μία ξεχωριστή συνεδρίαση και να αναλάβουμε πρωτοβουλία.

Ασφάλεια και στα κτίριά μας. Είναι συγκλονιστικά τραγικό αυτό που συνέβη στον Αντιδήμαρχο Λάζαρο Λασκαρίδη. Έχουμε μείνει όλοι εμβρόντητοι. Χρειάζεται πραγματική δέσμευση ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες .

Περαιτέρω, δέσμευση ότι δεν θα μείνουμε εκεί.
Αυστηριοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και άμεση αποκατάσταση των φθορών σε κάθε κτίριο. Επιβάλλεται. Ας μην παραβλέπουμε ότι στα κτίρια ευθύνης του δήμου μας, ανήκουν και τα σχολικά συγκροτήματα που τα περισσότερα λόγω παλαιότητας, “πονάνε”.

Κατανοώ ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία πίσω από κάθε τέτοια διαδικασία, όμως αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά απο το επιθυμητό -και είμαι σίγουρη ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι- την ασφάλεια των κτιρίων ευθύνης του δήμου.

Παρακαλώ ως προς αυτό να δεσμευτούμε όλοι με συνέπεια.
Αναφορικά με τη μνήμη του εκλιπόντος Αντιδημάρχου, δεν ήμουν στο έκτακτο ΔΣ αλλά γνωρίζω τις αποφάσεις. Δυστυχώς δεν είδα από τους άμεσα εμπλεκόμενους , της πρόσφατης χρονικής περιόδου στην παράταξη του Τώρα Καλλιθέα να ζητούν κάτι παραπάνω.

Προσωπικά, σεβόμενη ότι η θέση μου στο ΔΣ προέκυψε από τη συμμετοχή μου σε αυτό το ψηφοδέλτιο του εκλιπόντος επικεφαλής, και εκφράζοντας μία μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που έχουν σταθεί δίπλα του, πέραν του εαυτού μου, εκτός από την απόδοση ευθυνών που όλοι αναμένουμε, ζητούμε και την απόδοση των τιμών που του αναλογούν.

Ψηφίστηκε η ονοματοδοσία του Θεάτρου της Δευτέρας καθώς και κάποιο βραβείο που θα δημιουργηθεί. Όντως, το Θέατρο της Δευτέρας ήταν ένα δικό του όραμα και δικαίως να φέρει το όνομά του, όμως δεν εξασφαλίζεται ότι ο θεσμός αυτός θα διατηρηθεί στο μέλλον, παρόμοια και με το βραβείο που δεν έχει καν θεσπιστεί…

Αντιστοίχως, προτείνω να φέρει το όνομά του ένα σταθερό σημείο στην πόλη μας που να συνδέεται με τον πολιτισμό. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποια αίθουσα πολιτιστική στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, η οποία θα φέρει το όνομά του. Μέσα στο σχολείο, που τόσο ο ίδιος αγαπούσε, ως απόφοιτος του 4ου Λυκείου και το προέβαλε με εκδηλώσεις πολιτισμού. Ή εναλλακτικά να προταθεί ένας άλλος υπαρκτός χώρος πολιτισμού στο Δήμο. Αυτή την πρόταση θα την καταθέσω ξεχωριστά στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κλείνοντας, είναι η πρώτη φορά που εκφράζομαι από αυτή τη θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θέλω να μακρυγορήσω, αλλά μελλοντικά η επιθυμία μου είναι να αναφερθώ διεξοδικά σε όλααυτά τα θέματα που έχω αναφέρει.

Οι τοποθετήσεις μου θα γίνονται από τη θέση της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου, και για αυτό καταθέτω στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου από την παράταξη “Τώρα Καλλιθέα – Λάζαρος Λασκαρίδης”.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Το who is who της κας Ευτυχιάδου

Ευτυχιάδου Ιωάννα (Γιοβάννα), Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Ελεύθερη Επαγγελματίας που έχει γεννηθεί, ζει και εργάζεται στην Καλλιθέα. 

Απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών “Πολιτική και Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης” από τα Πανεπιστήμια της Χάγης της Ολλανδίας και του Portsmouth Αγγλίας. 

Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Καλλιθέας, Αναπληρωτής Γραμματέας στην Παναρκαδική Ομοσπονδία, μέλος του ΔΣ του Φιλοζωικού Συλλόγου της Καλλιθέας, ενεργή επί πολλά έτη στο γονεϊκό κίνημα και συγκεκριμένα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης από τον οποίο πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση της Προέδρου

Comments are closed.