Θ. Ψαλιδόπουλος: Οι Δημοτικές Κοινότητες σε αδιέξοδο… Πρωτοβουλία για ειδική συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο…

0
435

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» κάνει γνωστή την πρόθεση της να αναλάβει πρωτοβουλία για ειδική συζήτηση που θα έχει αποκλειστικό θέμα την αναβάθμιση του θεσμού των Κοινοτικών Συμβουλίων της Καλλιθέας. Αφορμή για την πρωτοβουλία της, αποτέλεσε η  τοποθέτηση της Κοινοτικής Συμβούλου Αγγελικής Αθανασακοπούλου ( 1η Κοινότητα Καλλιθέας με την δημοτική παράταξη «Προοπτική Ζωής» του Κώστα Ασκούνη), στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρθηκε στην υποβάθμιση του θεσμού και στο περιορισμό του από κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα.

Η Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας»

Με αφορμή σχετική τοποθέτηση της Συμβούλου της 1ηςΔημοτικής Κοινότητας κας. Αγγελικής Αθανασακοπούλου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (17/6/2020), η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

1. Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» συμμερίζεται απολύτως τη διαπίστωση της κας. Αγγελικής Αθανασακοπούλου ότι οι νομοθετικές μεταβολές, οι οποίες έχουν επιβληθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποστερήσει τις Δημοτικές Κοινότητες από κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα, περιορίζοντας το ρόλο τους αποκλειστικώς στην εντελώς τυπική προέγκριση αδειών λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό υπονομεύει και, στην πράξη, καταργεί τον αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό χαρακτήρα του θεσμού, ο οποίος έτσι αδυνατεί να υλοποιήσει τον προβλεπόμενο από το Νόμο προορισμό του, δηλαδή να ενθαρρύνει και να οργανώσει τη συμμετοχή των πολιτών στη ζωή και την αναπτυξιακή προοπτική της γειτονιάς και της πόλης τους.

2. Η παράταξη υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την άποψη της Κοινοτικής Συμβούλου ότι, ανεξαρτήτως των νομικών συνθηκών, η διοίκηση του Δήμου ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναλάβει για την αναβάθμιση της θέσης των Δημοτικών Κοινοτήτων στη δημόσια ζωή της πόλης. Με τη στάση της αυτή, η διοίκηση επιβεβαιώνει πως βασική της επιδίωξη είναι η πλήρης υποβάθμιση του θεσμού των Κοινοτικών Συμβουλίων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι συνεδριάσεις και των τριών Κοινοτικών Συμβουλίων της Καλλιθέας διεξάγονται όλες εντός ολίγων ωρών και σε ένα απόγευμα, χωρίς να παρέχεται η ευχέρεια ευρύτερης συζήτησης για τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνοικιών της πόλης.

3. Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» θεωρεί ότι ένα χρόνο μετά από την εκλογή αυτών των οργάνων και παρά τις θεσμικές αδυναμίες τόσο του ιδρυτικού νόμου, όσο και των απαράδεκτων τροποποιήσεών του, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα με σοβαρότητα. Για το σκοπό αυτό δηλώνει την ετοιμότητά της να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ζητώντας τη διεξαγωγή ειδικής συζήτησης, με τη συμμετοχή των αιρετών στελεχών του θεσμού. 

Comments are closed.