Θ. Λιβάνιος: Οι Δήμοι μπορούν να κάνουν τα τεστ… Δεν απάντησε αν θα επιδοτηθούν, σε ερώτηση της Θ. Φωτίου…

0
450

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Σύριζα Θεανώς Φωτίου σχετικά με την πραγματοποίηση τεστ για τον κοροναϊό από τον ΕΟΔΥ στους υπαλλήλους των Δήμων ανέφερε πως : «πως ο αριθμός των τεστ που μπορούμε να κάνουμε είναι πεπερασμένος. Θα θέλαμε το τεστ να γίνει σε όλους μας αλλά δεν είναι εφικτό. Τα τεστ ωστόσο δεν είναι ένα απόλυτο εργαλείο, καθώς σήμερα μπορεί να κάνει κάποιος το τεστ και αύριο να νοσήσει. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ γίνονται τεστ σε ευπαθείς ομάδες, καθώς εκεί υπάρχει προτεραιότητα. Ωστόσο οι Δήμοι μπορούν να κάνουν το τεστ μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υφυπουργός προτρέπει τους ΟΤΑ στο να προχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία στη διενέργεια τεστ, κυρίως στο προσωπικό τους αλλά και όπου αλλού αυτό κριθεί σκόπιμο από τις ανάγκες της πόλης τους.

Ουσιαστικά η προτροπή του υφυπουργού αφορά την διενέργεια των τεστ μέσω των ιδιωτικών μονάδων καθώς όπως αρχικά επεσήμανε ο ΕΟΔΥ δεν δίνατε να ανταποκριθεί. Ο κ. Λιβάνιος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα της Κας Φωτίου εάν προτίθεται το υπουργείο να καλύψει την δαπάνη αυτή των ΟΤΑ από τα κονδύλια που διαθέτει για τις δράσεις κατά της πανδημίας.

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Θ. ΦΩΤΙΟΥ 

ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Θεανώ Φωτίου τονίζεται ότι το προσωπικό των Δήμων, έχει άμεση καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό δημοτών για την παροχή των υπηρεσιών του κάθε είδους (ενημερωτικών,  αστικοδημοτικών, οικονομικών, κοινωνικών, τεχνικών,  καθαριότητας κ.λπ.).    

Προς αποφυγή, επομένως, της διασποράς του ιού στην κοινότητα, θα πρέπει όλο το προσωπικό των Δήμων να υποβάλλεται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από τις άδειές τους και επανεκκινεί το σύνολο των δράσεων των Δήμων, ο εντοπισμός των φορέων είναι η μόνη λύση για να μην υπάρξει διασπορά του ιού στους δημότες. 

Σε σχετικά αιτήματα των Δήμων στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΔΥ δηλώνεται αδυναμία πραγματοποίησης των τεστ, λόγω έλλειψης συνεργείων και περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων τεστ, που οδηγούν σε προτεραιοποίηση η οποία δεν περιλαμβάνει τους Δήμους. Οδηγούνται έτσι οι δήμοι να επιλύσουν, ο καθένας μεμονωμένα, το σοβαρό αυτό πρόβλημα, απευθυνόμενοι στην ιδιωτική αγορά των διαγνωστικών κέντρων. Αυτό συνεπάγεται υψηλό κόστος για τους δήμους, τόσο λόγω των υψηλών τιμών των τεστ στον ιδιωτικό τομέα, όσο και λόγω της ανάγκης τακτικής επανάληψής τους. 

Γι αυτό ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών

1ον: τι σκοπεύει να πράξει, σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας και την Πολιτική Προστασία, ώστε να συμπεριλάβει ο ΕΟΔΔΥ το προσωπικό των Δήμων στους τομείς προτεραιότητας διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών τεστ για τον covid19; 

2ον: Αν προτίθεται να καλύψει το σύνολο της δαπάνης διενέργειας διαγνωστικών τεστ στο προσωπικό των Δήμων ανά την επικράτεια, από την ειδική επιδότηση που διαθέτει για τις δράσεις κατά της πανδημίας;

Comments are closed.